Voorste kruisband operatie (pre-operatieve fase)

Voorste kruisband operatie pre operatieve faseFase 1: Pre-operatieve fase – Better In Better Out (BIBO)

Begin mei is er bij Fysiotherapie4All een man via verwijzing van een orthopeed binnen gekomen met daarin de bevindingen van een MRI van de linker knie. Deze man heeft tijdens een voetbalwedstrijd een ongelukkige beweging gemaakt in zijn kniegewricht, ook wel een ‘unhappy triad’ genoemd. Deze beweging komt veel voor bij contactsporten en wordt gekenmerkt door een zijwaartse of rotatoire kracht op de knie terwijl het onderbeen blijft staan. Wanneer er veel kracht op de knie wordt uitgeoefend kan dat resulteren in letsel aan kniebanden, menisci of kruisbanden. De desbetreffende persoon die ik aankomende periode ga begeleiden heeft tijdens deze beweging zijn voorste kruisband afgescheurd en zijn binnenste knieband grotendeels afgescheurd. Beide structuren worden tijdens een operatie bij kliniek ViaSana hersteld. De operatie staat begin juli gepland.

Trainen voor de operatie is van essentieel belang

De laatste jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van pre-operatieve training.
Dit wil zeggen dat men voor de operatie specifiek gaat trainen om in dit geval de knie klaar te stomen voor de operatie. De resultaten uit deze onderzoeken zijn verbluffend. Door met een betere, fysieke gesteldheid de operatie in te gaan kan de revalidatie sneller gaan en wordt de kans op complicaties verkleind. Dit kan over een hele revalidatie weken tot maanden schelen.
Dit fenomeen wordt ook wel ´Better In, Better Out´ genoemd. Dit wordt steeds vaker toegepast voor operaties, maar ook bij trajecten binnen de ouderen zorg. Mijn focus tijdens deze trainingen heeft gelegen op vermindering van pijn, het verlagen van vocht en het optrainen van de belastbaarheid van de aangedane knie, de andere knie en de gehele keten. Met keten wordt bedoeld alle betrokken lichaamsregio´s in de buurt van het aangedane gewricht. Behandelbare grootheden waren kracht, kracht uithoudingsvermogen, stabiliteit, balans, uithoudingsvermogen en belastbaarheid. Hieronder vinden jullie een kort videofragment van één van de laatste trainingen.

Lees hier meer over andere knieblessures

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer