Zout

Belangrijk om in leven te blijven

Chemisch bestaat keukenzout, of NaCl – natrium chloride, uit gelijke delen natrium (Na) en Chloride (Cl). “Natrium is een essentiële voedingsstof die het lichaam niet zelf aan kan maken maar wel nodig is om in leven te blijven. Chloride is cruciaal voor de gezondheid omdat het de balans tussen zuur en basisch in het lichaam in stand houdt, helpt bij de opname van kalium en er via het maagzuur mede voor zorgt dat het bloed beter in staat is kooldioxide vanuit het ademende weefsel naar te longen te vervoeren”. De enige manier om gebruik te maken van alle goede eigenschappen van zout is de juiste soort te eten: onbewerkt zeezout, geen bewerkt tafelzout. Zout heeft zo’n slechte reputatie omdat 99% van al het onderzoek naar zout is gedaan op basis van commercieel tafelzout – het enige zout dat de meeste Amerikanen kennen. Enkele van de beste onderzoeken naar de gezonde eigenschappen van ongeraffineerd zout zijn in het Frans, Duits en Portugees geschreven, en maar weinige Amerikaanse artsen hebben ze gelezen. Dus in plaats van hun patiënten aan te raden ongeraffineerd zeezout te gebruiken drukken ze hen op het hart helemaal geen zout meer te gebruiken, en dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Op veel plekken in Frankrijk vraagt een huisarts zijn patiënten altijd wat voor soort zout ze gebruiken als ze zich melden met hartklachten of hoge bloeddruk. Een zoutvrij dieet kan zelfs de hartkleppen beschadigen en een negatieve invloed hebben op het vermogen van het hart zich samen te trekken. Op biochemisch niveau sterven cellen af als ze geen zout krijgen. Met andere woorden, zout:

 • Helpt bij het uitbalanceren van het bloedsuikerniveau;
 • Is nodig voor de opname van voedseldeeltjes in het darmstelsel;
 • Is een krachtige natuurlijk antihistamine;
 • Kan helpen bij het voorkomen van spierkramp;
 • Verhoogt het energieniveau;
 • Helpt bij het reguleren van de spijsvertering;
 • Helpt bij het onderhouden van de juiste balans van elektrolyten;
 • Ondersteunt het immuunsysteem.

Het geraffineerde tafelzout dat je meestal in de supermarkt vindt is anders dan ongeraffineerd zout, dus heeft het ook andere gevolgen voor het lichaam. Het lichaam kan geïsoleerde synthetische natriumchloride (typisch tafelzout) niet verwerken en dit zout bevat geen van de waardevolle mineralen en sporenelementen uit ongeraffineerd zeezout, dus het lichaam behandelt het als een gifstof. Geraffineerd tafelzout bevat vaak antiklontermiddelen, waarvan sommige aluminium als basis hebben (aluminium wordt gelinkt aan zware metaalvergiftiging en wellicht zelfs de ziekte van Alzheimer). Aluminiumsilicaat is er een voorbeeld van: dit veroorzaakt nierproblemen en verstoort de opname van mineralen. Natriumacetaat, een conserveringsmiddel, kan leiden tot verhoogde bloeddruk, nierproblemen en het vasthouden van vocht (Bron: Chek 2004, p. 78).

Ik raad dus aan om tafelzout te vervangen door Keltische Zeezout, dat je in de meeste natuurwinkels kunt kopen of online kunt bestellen. Het is ontzettend gezond en heeft precies de tegenovergestelde eigenschappen van geraffineerd zout. Er zit een vorm van natriumchloride in die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en het biedt de perfecte balans tussen mineralen, voedingsstoffen en natriumchloride die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Je lichaam herkent deze essentiële voedingsstoffen en kan ze dus efficiënt verwerken. Negentig sporenelementen die ook in de aardkorst voorkomen geven Keltisch Zeezout zijn grijzige kleur en doordat het een klein beetje vochtig is kan het lichaam het goed verwerken (Bron: Regenerative Nutrition, geen datum).

Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen). Het hart wordt gevoed door een zoutoplossing uit het bloed en de lymfen en het heeft de juiste hoeveelheid natrium en kalium nodig om te kunnen functioneren. Op een zoutloos dieet kan het hart niet goed samentrekken en kunnen de kleppen beschadigd raken (Bron: Regenerative Nutrition, geen datum). Als je geen zout door je eten doet, kun je een snufje zout aan elke liter water die je drinkt toevoegen om de goede elektrolytische balans in je lichaam te behouden en energiek te blijven.

Het mag duidelijk zijn dat zout belangrijk is voor een optimale gezondheid. Het eten van gezouten voedsel is niet het antwoord; het gebruik van Keltisch Zeezout is dat wel. Net als bij andere dieetaanbevelingen gaat het erom dat je maat houdt.

Actieplan

 • Vermijd alle soorten geraffineerd tafelzout.
 • Vermijd alle bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte.
 • Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond’s (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
 • Proef altijd je eten voordat je zout toevoegt.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer