Biceps brachii (Tweehoofdige bovenarmspier)

Verloop van de Biceps Brachii

De Biceps Brachii is aan de voorzijde van de bovenarm gelegen en wordt ook wel de ‘spierbal’ genoemd. De spier bestaat uit twee spierkoppen: de lange kop (caput longum) en de korte kop (caput breve). De lange kop begint bij het uitsteeksel net boven de kom van de schouder en de korte kop begint bij het ravenbekuitsteeksel van het schouderblad. Beide spierkoppen hechten aan het uitsteeksel bij het spaakbeen aan.

Bekijk de video over de Biceps Brachii

Functie van de spier

De biceps heeft het buigen van de elleboog, het naar buiten (open draaien) van de arm en pols en het voorwaarts heffen van de arm als functie. De spier zorgt dus voor bewegingen in het schouder- en ellebooggewricht.

Triggerpoints – Biceps brachii

Triggerpoints zijn kleine knoopjes in de spierbuik, deze knoopjes ontstaan door een verkeerd gebruik van de spier. Kleine gedeeltes van de spierbuik schieten hierdoor in de kramp en kunnen de spanning vervolgens niet loslaten. Dit heeft als gevolg dat zich afvalstoffen ophopen en er klachten gaan ontstaan.

In de biceps brachii zelf voel je bij triggerpoints eigenlijk nooit klachten, de klachten stralen als het ware uit naar beneden en naar boven. Zo komt het meestal voor dat je klachten ervaart in je elleboog plooi of uitstraling in de schouder ervaart.
Klachten in deze spier komen meestal doordat er een belasting is opgetreden, vaak tijdens het sporten en/of werk. Handelen waarbij de elleboog vaak moet buigen, lang tijd kracht moet leveren met gebogen elleboog of bijvoorbeeld schroeven in- en uitdraaien zijn hier voorbeelden van.


Triggerpointklachten aan de biceps brachii kunnen goed behandeld worden met dry needling en manuele triggerpoint de-activatie. Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet meer terug komen. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de techniek van de handelen, of door de belasting/belastbaarheid beter in evenwicht te brengen.

Klachten die de tweehoofdige bovenarmspier kan veroorzaken

Schouderklachten

Een overbelasting van de biceps spier kan resulteren in pijn aan de voorzijde van de schouder. Dit kan komen door een irritatie van één van de twee pezen of het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van referred pain van eventuele triggerpoints in de biceps. Deze spierknopen kunnen namelijk niet alleen lokale pijn, maar ook pijn op afstand veroorzaken. Zo kan pijn aan de voorzijde van de schouder het gevolg zijn van een blessure aan de biceps. Men kan deze klachten vaak goed behandelen met (een combinatie van) de volgende technieken: dry needling, taping, mobilisaties/manipulaties, oefentherapie, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, houdingstherapie, etc.

Gescheurde bicepspees

Een bicepspees kan scheuren ten gevolge van een plotselinge, grote kracht op de pees of een herhaaldelijke, overbelasting van de pees. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij zwaar tillen of intensief gewichtheffen. Een pees die al van verminderde kwaliteit is, zoals bij een biceps tendinopathie, zou op den duur ook kunnen scheuren. Ook kan de bicepspees beschadigd raken ten gevolge van een labrumletsel. Dit is letsel aan de kraakbeenring van de schouder. Bij een biceps scheur wordt men vaak geopereerd om de scheur te herstellen en volgt men daarna een revalidatietraject. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gradueel opbouwen van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de biceps en de andere betrokken spieren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van manuele technieken, oefentherapie, taping, etc.

Voor meer informatie: lees het artikel Biceps(pees) scheur op onze website

Bekijk hier een onderzoek over de Bicep Brachii .

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer