Ellebooggewricht

De anatomie van het ellebooggewricht

Het ellebooggewricht wordt ook wel art. cubiti genoemd en wordt gevormd door de bovenarm (humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Deze drie botten vormen in het ellebooggewricht ook nog drie deelgewrichten namelijk: het humero-ulnair gewricht, het humeroradiaal gewricht en het proximale radio-ulnair gewricht. Het ellebooggewricht is een scharniergewricht welke zorgt voor het buigen (flexie) en strekken (extensie) van de arm. Daarnaast maakt de arm ook een pro- en supinatiebeweging. Bij pronatie draait de onderarm naar binnen (proost) en bij supinatie draait onderarm naar buiten (soep eten).

Spieren & functie van het ellebooggewricht

Zoals bij ieder gewricht bevinden er zich spieren rondom de elleboog. Spieren die zorgen voor het buigen van de elleboog (flexie) zijn de m. biceps brachii (tweekoppige spier) en de m. brachialis. De spier die zorgt voor het strekken van de elleboog (extensie) is de driekoppige spier, m. triceps brachii. Dan zijn er twee spieren die zorgen voor pronatie: m. pronator teres en de m. pronator quadratus. Voor supinatie zorgen ook weer twee spieren namelijk, m. supinator en de m. biceps brachii.

Banden rondom het ellebooggewricht

Om het ellebooggewricht te verstevigen bevinden er zich banden rondom het ellebooggewricht. Deze banden, ook wel ligamenten genoemd, zorgen voor extra stabiliteit van de elleboog. Het humeroradiaal en het humero-ulnair gewricht beschikken over een stevige bandgeleiding door de collaterale banden die het gewrichtskapsel aan de zijkant versterken. Deze collaterale banden heten lig. Collaterale ulnare en lig. Collaterale radiale. Deze banden lopen waaiervormig zodat ze in elke stand van het gewricht steun kunnen geven. Het lig. anulare radii houdt het proximale radio-ulnair gewricht op zijn plaats.

Klachten aan het ellebooggewricht

 • Epicondylitis lateralis (tenniselleboog)
  Ontsteking aan de laterale epicondyl van de elleboog (buitenzijde). De klachten bevinden zich dan ook aan de buitenzijde van de elleboog. De pezen van de spieren in de onderarm raken geïrriteerd wat pijnklachten veroorzaakt.
 • Epicondylitis medialis (golferselleboog)
  Ontsteking aan de mediale epicondyl van de elleboog (binnenzijde). De klachten bevinden zich dan ook aan de binnenzijde van de elleboog. De spieren in de onderarm hebben een hoge spierspanning bij een golfarm, waardoor de peesaanhechtingen geïrriteerd raken en er klachten optreden.
 • Artrose
  Kraakbeen slijtage van het ellebooggewricht.
 • Radiaal tunnel syndroom
  De radiale tunnel bevindt zich aan de strekzijde van de elleboog en lijkt veel op een tenniselleboog. Door de radiale tunnel loopt een zenuw genaamd nervus radialis. Wanneer deze zenuw bekneld raakt geeft dit klachten en is er sprake van een radiaal tunnel syndroom.
 • Thoracic-outlet syndroom
  Thoracic-outlet syndroom ook wel TOS genoemd is een aandoening waarbij zenuwen bekneld raken. TOS is dus een verzamelnaam en kan op verschillende plaatsen in de schouderregio voorkomen. Vanuit de nek/hals loopt een vaatzenuwbundel (plexus brachialis), deze loopt door verschillende poorten heen. Wanneer de zenuwbundel in een van deze poorten bekneld raakt kunnen signalen niet goed meer doorgegeven worden, waardoor klachten ontstaan afhankelijk van wat er is ingeklemd.
 • Cubitale tunnelsyndroom
 • De cubitale tunnel bevindt zich aan de achterzijde van de elleboog. Hier loopt een zenuw doorheen genaamd nervus ulnaris. Wanneer deze zenuw bekneld raakt geeft dit klachten. Er is dan sprake van een cubitale tunnelsyndroom. Klachten die voorkomen zijn pijn, tintelingen en een doof gevoel aan de binnenkant van de elleboog en aan de pinkzijde van de hand.
 • Bursitis olecrani
  Slijmbeursontsteking in de elleboog. De slijmbeurs is een zakje vocht welke zich bevindt aan de achterzijde van de elleboog en ervoor zorgt dat pezen en botten niet langs elkaar schuren.
 • Binnenband letsel elleboog
  Wanneer de binnenband (lig. Collaterale ulnaire) letsel heeft. Dit kan een scheurtje zijn of evt een verrekking. Deze blessure komt vaak voor wanneer men de binnenband veelvuldig of te zwaar belast.

Behandeling van het ellebooggewricht

De behandeling van het ellebooggewricht is afhankelijk van het soort klacht. Vaak wordt een klacht behandeld doormiddel van oefentherapie, mobilisatie, taping, advies, massage, shockwave, dry needling etc. Lees hier meer over elleboogklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer