Masseter (Wangkauwspier)

Verloop van de masseter

Deze masseter ligt bij de kaak. Hij begint bij het jukbeen en loopt naar de hoek van de onderkaak.

Bekijk de video over de masseter!

Functie van de masseter

Deze wangkauwspier tilt de onderkaak op en beweegt deze naar voren. Deze spier helpt dus mee bij het sluiten van de mond.

Klachten die de wangkauwspier kan veroorzaken

Kaakklachten

Wanneer de masseter spier wordt overbelast, bijvoorbeeld wanneer men veel kauwgom kauwt of bij tanden knarsen, kan dit resulteren in een verminderd functioneren van de kaak. Dit kan lastig zijn bij bijvoorbeeld eten of praten.
Onze fysiotherapeuten kunnen bij kaakklachten uitzoeken of de klacht het gevolg is van deze spier. Waar nodig kunnen zij u zelf behandelen of doorsturen naar een specialist op het gebied van kaakklachten.

Triggerpoints-masseter

Spanningshoofdpijn

Wanneer de kaakspier wordt overbelast, bijvoorbeeld door overmatig kauwen of tanden knarsen, kan dit ook leiden tot spanningshoofdpijn. Dit komt door de vorming van triggerpoints. Die kunnen een ‘geprojecteerde pijn’ in de tanden, bij het oor en ter hoogte van het voorhoofd geven. De pijn bij het oor en voorhoofd kan zich dus uiten als spanningshoofdpijn.
In dit geval kunnen deze klachten verdwijnen wanneer men zich aan de kaakspier laat behandelen. Wanneer deze spier meer ontspant en de triggerpoints verdwijnen, zullen de hoofdpijnklachten in de meeste gevallen ook verdwijnen.

Het knakken van de kaak

Wanneer deze spier aangedaan is kan de functie veranderen, wat invloed kan hebben op het kaakgewricht zelf. We kunnen ‘knoep-‘ of ‘knak’ klachten ervaren en zelf kan de kaak subluxeren (uit de kom gaan).

Bekijk hier een onderzoek over de Masseter.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer