Musculus Teres minor

De teres minor (kleine ronde armspier) is een belangrijke spier, met als functie voornamelijk het roteren en stabiliseren van de schouder. Heb je klachten in je schouder met uitstralende pijn naar je arm? De teres minor kan dan de oorzaak zijn van je klachten. In dit geval doe je er goed aan om een fysiotherapeut te bezoeken.

Deze specialist kan je helpen bij het verhelpen van de klachten, waardoor je weer zonder pijn door het leven kunt. Klachten die gerelateerd zijn aan de teres minor, kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn. Het is daarom erg logisch dat je deze klachten zo snel mogelijk wilt verhelpen. Bovendien is het ook van belang dat je de juiste lichaamshouding aanneemt. De fysiotherapeut kan een plan voor je uitschrijven, waardoor de klachten op zijn minst zullen verminderen. In veel gevallen is het mogelijk om de klachten volledig te laten verdwijnen.

De Teres Minor spier

Bekijk in ondertsaande video de uitleg van de kleine ronde armspier. Belangrijk om te weten is dat waneer je last hebt van deze Teres minor-spier, je niet alleen pijnklachten kunt hebben aan de achterkant van je schouderblad maar ook pijn, tintelingen of een doof gevoel naar je arm of hand.

Het verloop van de M. Teres minor

Deze spier heeft zijn aanhechting op de buitentrand (margo lateralis) van de scapula (schouderblad) en hecht zich vast aan de tuberculum majus van de humerus (bovenarm).

Functie van de spier

De functie van de spier is exorotatie (buitendraaien) van de bovenarm en de spier houdt de kop van de bovenarm op zijn plaats in het schoudergewricht. Hierdoor versterkt hij de stabiliteit van de schouder. Daarnaast zorgt de spier ook voor een retroflexie (naar achteren bewegen) van je arm en adductie beweging (naar lichaam toe bewegen). De innervatie door de zenuwen wordt verzorgt door de nervus axillaris (C5-C6).

Pijn symptomen van de Teres minor

Wanneer er sprake is van triggerpoints in of rondom de Teres Minor dan uit zich dit door:

 • Tintelingen of een verdoofd gevoel in ringvinger of pink
 • Pijn aan de achterzijde van de bovenarm

Meeste voorkomende problemen door deze spier zijn…

Hoe ontstaan triggerpoints in de Teres minor

Triggeroints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van triggerpoints zijn:

 • Eenval op de schouder
 • Botsing tijdens bijvoorbeeld sporten
 • Ongelukken
 • Eenzijdig werk – werken als cassiere bijvoorbeeld
 • Werkzaamheden waarbij je dingen moeten tillen voor of boven je.

Hoe train je de Teres Minor

De fysiotherapeut richt zich op het bewegingspatroon van je lichaam, je spieren en gewrichten. Klachten in het bewegingsstelsel kunnen het bewegen pijnlijk maken. Bovendien kunnen bepaalde klachten tot een verkeerde lichaamshouding leiden. Het is daarom belangrijk dat dergelijke klachten op tijd opgelost worden. Wanneer er een behandelingsplan gevolgd wordt, zal de ernst van de klachten in veel gevallen snel afnemen. Meestal bestaat de behandeling uit het trainen van de juiste spieren, in dit geval dus de teres minor. Er zijn verschillende oefeningen die hiervoor gebruikt worden.

De teres minor trainen kan op verschillende manieren. In veel gevallen gebeurt dit door middel van elastieken. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals de Wall Crawl. Het is niet altijd aan te raden om dergelijke oefeningen in je eentje uit te voeren. Bij bepaalde klachten zal je de spier namelijk al snel overbelasten. Om te voorkomen dat de klachten aan de teres minor nog erger worden, is het een beter idee om eerst je fysiotherapeut om advies te vragen. De therapeut kan beoordelen op welke manier de spier het snelste zal herstellen. Door het behandelingsplan van de therapeut te volgen, zul je een stuk sneller herstellen dan normaal.

De belangrijkste oefeningen voor het trainen van de Teres minor zijn:

 • Lat pull down
 • Seated row
 • Exorotatie oefening (pulley of los gewicht)
 • Pull-up

Kies voor Fysiotherapie4all

Wil je zeker zijn van een effectieve behandeling? In dit geval is het aan te raden om voor Fysiotherapie4all te kiezen. Wij hebben veel specialisten in dienst die in staat zijn om je te helpen. Onze specialisten hebben veel ervaring en kennis opgedaan op het gebied van schouderklachten. Hierdoor zijn wij als beste in staat om een geschikt behandelplan op te stellen.

Fysiotherapie4all heeft ook een online platform. Hier plaatsen wij zoveel mogelijk informatie over verschillende klachten, zodat je precies weet wat er aan de hand is. Het is echter niet verstandig om puur op deze informatie af te gaan. Zelfs een specialist kan meestal pas een diagnose stellen nadat je op afspraak bent geweest. Maak dus ook altijd een afspraak bij de fysiotherapeut als je last hebt van bepaalde klachten aan het bewegingsapparaat. De meeste problemen aan de teres minor kunnen binnen no-time verholpen worden. Het is daarom aan te raden om eens een afspraak bij een van onze praktijken in te plannen.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus Teres minor.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer