Tibialis anterior (voorste scheenbeenspier)

Bekijk de video over de tibialis anterior

Functie van de voorste scheenbeenspier

De functie van deze spier is het heffen van de voet. Ook zorgt hij voor de inversiebeweging (het naar binnen bewegen van de voetzool).

Klachten die de tibialis anterior kan veroorzaken


1. Anterieur compartimentsyndroom

Het onderbeen kan men in vier compartimenten verdelen: het anterieure (voorste), het laterale (buitenste), het oppervlakkige dorsale (achterste) compartiment en het diepe dorsale compartiment. Deze worden ieder omgeven door een bindweefselvlies. Het anterieure compartiment bevat een aantal spieren waaronder de tibialis anterior. Door zwelling van spieren of door een bloeduitstorting kan de druk binnen het compartiment toenemen.

De verhoogde druk kan bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk, operatie of door overbelasting. Men kan het acute compartimentsyndroom van het chronische compartimentsyndroom onderscheiden. De acute vorm is gevaarlijk, omdat de druk vaak in korte tijd snel toeneemt en er daardoor een zuurstoftekort in spieren en zenuwen kan ontstaan met onherstelbare schade als gevolg. Het is daarom belangrijk om bij verdenking van deze aandoening direct een arts te raadplegen.


Het chronische compartimentsyndroom wordt vaak veroorzaakt door een toename in belasting van het onderbeen waardoor het volume van de spier toeneemt en het vlies van het compartimentsyndroom onder verhoogde spanning komt te staan. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Bij het chronische compartimentsyndroom helpt relatieve rust soms voldoende om de klachten te doen verdwijnen. Men kan dan (eventueel onder leiding van een fysiotherapeut) de belasting weer geleidelijk opbouwen door middel van oefentherapie. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een fasciotomie. Hierbij wordt het bindweefselvlies operatief doorgesneden om zo extra ruimte te maken in het compartiment.

Tibialis anterior tendinopathie
Tibialis anterior tendinopathie

2. Pijn aan de grote teen

Triggerpoints in de voorste scheenbeenspier kunnen ‘referred pain’ (‘geprojecteerde pijn’) geven ter hoogte van de overgang van scheenbeen naar de voet en in de grote teen. Pijnklachten aan de grote teen kunnen daarom het gevolg zijn van een gespannen voorste scheenbeenspier. Men kan deze klachten vaak goed behandelen met massage, rekken, tapen, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, etc. Dit kan de triggerpoints in de tibialis anterior en daarmee de klachten vaak doen verdwijnen. Daarnaast is het raadzaam aandacht te besteden aan de oorzaak van de vorming van triggerpoints in deze spier. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet of overbelasting zijn.

Bekijk hier een onderzoek over de Tibialis anterior.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer