Triceps brachii (Driehoofdige armstrekker)

Verloop van de spier

De triceps brachii is aan de achterkant van de bovenarm gelegen en bestaat uit drie koppen: caput mediale, caput laterale en caput longum. Het caput mediale en caput longum zijn aan de binnenzijde van de bovenarm gelegen en het caput laterale ligt aan de buitenzijde. Het caput mediale en laterale heeft zijn oorsprong op de bovenarm (humerus). De caput longum heeft zijn oorsprong op het schouderblad (scapula). De drie koppen hechten aan het olecranon (botuitsteeksel) van de elleboog aan.

Bekijk de video over de triceps brachii

Functie van de triceps brachii

Deze spier heeft zowel invloed op bewegingen van de elleboog als van de schouder. Hij zorgt voor strekking van de elleboog Extensie), het naar achteren bewegen van de arm (retroflexie) en het naar het lichaam toe bewegen van de arm.

Klachten die de driehoofdige armstrekker kan veroorzaken


Verrekking en scheuringen
Een spierverrekking of spierscheuring is een (sport)blessure waarbij de spiervezels van de spier zijn aangedaan. Dit kan in bijna alle spieren van het lichaam voorkomen. Lees hier meer over een spierscheuring.

triggerpoints-triceps-brachii

Triceps tendinopathie

Wanneer de kwaliteit van de triceps pees is afgenomen door een degeneratieproces, kan men spreken van een triceps tendinopathie. Dit is een bekend peesletsel en kan bijvoorbeeld ook bij de achillespees voorkomen. Deze blessure kan het gevolg zijn van langdurige overbelasting op de triceps pees, zoals na overmatige krachttraining of zware dingen tillen. Het zijn vaak lastige blessures waarbij de balans tussen belasting en belastbaarheid een belangrijke rol speelt. Relatieve rust voor de pees is vaak nodig voor de pees om te herstellen. Fysiotherapeutische technieken die man in kan zetten bij deze blessure zijn bijvoorbeeld oefentherapie, dry needling, taping, houdingstherapie etc.

Onderarmklachten

Triggerpoints in de triceps kunnen een geprojecteerde pijn ter hoogte van de triceps spier geven, maar ook in de onderarm. Bij onderarmklachten kan de oorzaak dus ook in de bovenarm zitten. Wanneer dit het geval is, verdwijnen de onderarmklachten in de meeste gevallen wanneer de spierknopen in de triceps verdwijnen. Men kan deze spierknopen vaak goed behandelen met massage, dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, taping, etc.

Bekijk hier een onderzoek over de Triceps brachii.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer