Dry needling bij Hielspoor

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling bij Hielspoor (vorm van triggerpointtherapie) van structuren in het been en onder de voet bij een man die aan beide voeten Fasciitis Plantaris (blessure van de peesplaat onder de voet) heeft. De 56-jarige man had al langer dan twee jaar pijnklachten onder de voet. Hij had al verschillende therapievormen geprobeerd: rekoefeningen, spierversterkende oefeningen, ultrageluid, shockwave, lasertherapie, koelen en het gebruik van zooltjes en het aanpassen van schoenen.

De klachten werden weliswaar minder, maar verdwenen niet. De pijn onder zijn voeten was erger in de ochtend bij de eerste stappen die hij zette en werd ook erger als hij langer dan twintig minuten stond. Hij kon niet langer dan tien minuten lopen zonder pijn. Hij gaf een pijnscore van acht aan zijn voetklachten (pijnscore van nul is geen pijn en een pijnscore van tien is de meest erge pijn die men zich kan voorstellen).

Hielspoor

De man kreeg twee keer per week gedurende twee weken dry needling therapie in verschillende structuren (ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat aan de hak, op twee punten in de peesplaat onder de voet, tien centimeter boven de aanhechting van de achillespees, in de mediale kuitkop, op twee punten in de hamstring en op de aanhechting van de hamstring aan de zitbeenknobbel) in beide benen en voeten. Voordat ze met de dry needling begonnen, werd met een speciaal apparaat gemeten hoeveel druk de man kon verdragen op deze gevoelige plekken. Deze test werd na de dry needling behandelingen herhaald.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over dry needling bij hielspoor?

Na de twee weken dry needling therapie gaf de man een daling in pijnscore aan van zestig tot zeventig procent. Ook kon de man nu meer druk verdragen op de plekken die dry needling hadden ondergaan. De plekken waren dus duidelijk minder gevoelig geworden. Er was sprake van een gevoel van welbevinden en de man kon zonder problemen zijn werkactiviteiten weer uitvoeren.

Conclusie: Dry needling bij Hielspoor

Dry needling bij hielspoor van een aantal specifieke structuren in de benen en voeten zorgde bij de man voor het drastisch verminderen van pijn tijdens staan en lopen en drukgevoeligheid van de hierboven genoemde specifieke punten, zodat hij zonder hinder zijn werkactiviteiten weer kon uitvoeren.

Bron
Akhbari, B., Salavati, M., Ezzati, K., Mohammadi, S. (2014). The Use of Dry Needling and Myofascial Meridians in a Case of Plantar Fasciitis. Journal of Chiropractic Medicine, 13, 43-48.

Bekijk hier een onderzoek over dry needling bij hielspoor.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer