Dry needling bij kaakklachten

Wat is er in dit onderzoek onderzocht?

Tijdens het onderzoek over Dry needling bij kaakklachten hebben onderzoekers onderzocht wat de invloed is van dry needling van triggerpoints (spierknopen) in één van de kauwspieren (de laterale pterygoid spier) op de pijn en de functie van de kaak. Ze hebben dit vergeleken met het innemen van pijnstillers en spierverslappers. De laterale pterygoid spier is één van de kauwspieren van de kaak. De functie van deze spier is het naar beneden bewegen van de onderkaak, het naar voren bewegen van de onderkaak en het zijwaarts bewegen van de onderkaak.

De onderzoekers hebben 48 proefpersonen met chronische myofasciale pijnklachten in dit specifieke gebied van de kaak verdeeld over twee groepen. Daarvan kreeg de ene groep gedurende drie weken pijnstillers en spierverslappers toegediend, terwijl de andere groep gedurende die drie weken eenmaal per week een behandeling met dry needling onderging. De onderzoekers hebben de twee groepen vóór het onderzoek, twee weken na de start van het onderzoek en acht weken na de start van het onderzoek vergeleken.

Dry needling bij kaakklachten
Dry needling bij kaakklachten

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over Dry needling bij kaakklachten?

Bij beide groepen zag men dat de proefpersonen na de drie weken minder pijn hadden in rust en tijdens het kauwen. Dit was een statistisch significant verschil. Dit betekent dat het verschil niet op toeval kan berusten. Echter, bij de groep die met dry needling bij kaakklachten behandeld werd, zag men een grotere daling in pijn ten opzichte van de hoeveelheid pijn waarmee deze proefpersonen begonnen. Ook zag men alleen bij deze groep proefpersonen tot 70 dagen na de behandeling een verbetering in de functie van de onderkaak. Het openen van de mond, het naar voren bewegen van de onderkaak en het zijwaarts bewegen van de onderkaak ging duidelijk beter.


Bovendien werden bij de groep die met pijnstillers en spierverslappers werd behandeld nadelige bijwerkingen, zoals slaperigheid, geconstateerd. Bij de groep die met dry needling therapie behandeld werd, constateerde men geen nadelige bijwerkingen.

Conclusie: Dry needling bij kaakklachten

Dry needling van de laterale pterygoid spier zorgde in dit geval voor een efficiëntere pijndaling en een betere functie van de onderkaak (openen van de mond, naar voren bewegen van de onderkaak en zijwaarts bewegen van de onderkaak) vergeleken met een behandeling met pijnstillers en spierverslappers.

Bron:
Gonzalez-Perez LM, et al. (2015). Deep dry needling of trigger points located in the lateral pterygoid muscle: Efficacy and safety of treatment for management of myofascial pain and temporomandibular dysfunction. Med Oral Patol Oral Cir Bucal., 20 (3), 326-33.

Bekijk hier een onderzoek over dry needling bij kaakklachten. Ontdek ook alles over triggerpoint therapie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer