De geschiedenis van dry needling

In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over de geschiedenis van dry needling. Hier vind je meer informatie over.

Sinds wanneer wordt dry needling gebruikt?

Dry needling als behandelingsmethode begon in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw te ontwikkelen en te verspreiden. Hoewel het gebruik van naalden om triggerpoints in spieren aan te pakken mogelijk eerder is geprobeerd, werden de technieken en toepassingen van dry needling in deze periode steeds meer gestructureerd en geïntegreerd in de praktijk van fysiotherapeuten en andere medische professionals.

Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de ontwikkeling van dry needling:

  • Jaren 70: In deze periode begonnen fysiotherapeuten, zoals Dr. Karel Lewit in Tsjechoslowakije, technieken te ontwikkelen waarbij dunne naalden werden gebruikt om triggerpoints aan te prikken en te ontspannen. Deze pioniers pasten klinische observaties en experimenten toe om effectieve methoden te bepalen.
  • Jaren 80: Dr. Chan Gunn, een Canadese arts, ontwikkelde een methode genaamd Intramuscular Stimulation (IMS), die ook kan worden beschouwd als een vorm van dry needling. Hij past de techniek toe om spierknopen te behandelen en pijn te verlichten. Zijn werk droeg bij aan de bekendheid van naaldbehandelingen voor musculoskeletale aandoeningen.
  • Jaren 90: Dry needling begon in de jaren 90 aan populariteit te winnen, vooral onder fysiotherapeuten en medische professionals die gespecialiseerd zijn in musculoskeletale aandoeningen. Opleidingen en trainingen werden ontwikkeld om beoefenaars op te leiden in de juiste technieken en toepassingen.

Sindsdien is dry needling blijven groeien in gebruik en acceptatie. Verschillende landen hebben hun eigen benaderingen en richtlijnen voor het gebruik van dry needling ontwikkeld. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende behandelingsoptie voor musculoskeletale pijn, zoals rugpijn, nekpijn, schouderpijn en sportgerelateerde blessures. De praktijk en acceptatie van dry needling kunnen echter variëren afhankelijk van de regio en de medische gemeenschap.

geschiedenis

Hoe is dry needling ontdekt, de geschiedenis?

De ontwikkeling van dry needling is niet gebaseerd op een enkele ‘ontdekking’, maar eerder op een geleidelijke evolutie van kennis, ervaringen en praktijk op het gebied van musculoskeletale pijn en behandeling. Hier zijn enkele belangrijke stappen en invloeden die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dry needling:

  1. Onderzoek naar myofasciale pijn: geschiedenis in de jaren 40 en 50 van de 20e eeuw begon Dr. Janet G. Travell, een Amerikaanse arts, uitgebreid onderzoek te doen naar myofasciale pijn en triggerpoints. Ze beschreef de relatie tussen spierknopen en pijnpatronen en ontwikkelde het begrip “myofasciale triggerpoints”. Dit onderzoek legde de basis voor het begrip van de rol van triggerpoints in musculoskeletale pijn.
  2. Acupunctuur en traditionele geneeskunde: Hoewel dry needling en acupunctuur verschillende praktijken zijn, is het gebruik van dunne naalden een gemeenschappelijk element. Het bestuderen van acupunctuur en traditionele geneeskunde kan hebben bijgedragen aan het idee om naalden te gebruiken om spierknopen aan te pakken.
  3. Fysiotherapeutische praktijk: In de jaren 70 en 80 begonnen fysiotherapeuten, zoals Dr. Karel Lewit in Tsjechoslowakije, technieken te ontwikkelen waarbij dunne naalden werden gebruikt om triggerpoints aan te prikken en te ontspannen. Deze technieken waren vaak gebaseerd op klinische observaties en experimenten om te bepalen welke technieken effectief waren bij het verlichten van spierpijn.
  4. Ontwikkeling van behandelmethoden: In verschillende landen begonnen medische professionals, zoals Dr. Chan Gunn in Canada, hun eigen benaderingen van het behandelen van myofasciale triggerpoints met naalden te ontwikkelen. Deze benaderingen werden geïnformeerd door bestaande medische kennis, onderzoek naar pijnmechanismen en klinische ervaringen.
  5. Verspreiding en acceptatie: Naarmate de kennis over dry needling zich verspreidde, begonnen meer medische professionals de technieken te gebruiken als aanvullende behandelingsoptie voor spierpijn en musculoskeletale aandoeningen. Opleidingen en trainingen werden aangeboden om beoefenaars op te leiden in de juiste technieken en toepassingen.

Het is belangrijk op te merken dat dry needling in verschillende landen en medische gemeenschappen op verschillende manieren kan zijn ontwikkeld en geïntegreerd. Er is geen enkel moment of individu dat als de ‘ontdekker’ van dry needling kan worden aangewezen, maar eerder een geleidelijke ontwikkeling vanuit verschillende bronnen van medische kennis en praktijk.

Wil jij meer weten over dry needling? Bekijk dan dit onderzoek.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer