Triggerpointtherapie bij hoofdpijn

Hoofdpijnklachten komen bij zeer veel mensen voor en zorgen ervoor dat jij beperkt wordt in je dagelijks functioneren. Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Triggerpointtherapie is zeer effectief in het behandelen van hoofdpijn, en stijfheid in de spieren als gevolg van triggerpoints.

(Ook bekend als: spanningshoofdpijn)


triggerpointtherapie bij hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten zijn veelvoorkomende problemen waarmee het dagelijks functioneren enorm wordt beperkt. Deze klachten worden met name veroorzaakt door onze maatschapij. We krijgen steeds meer te maken met werkdruk (stress) en eenzijdig werk (computerwerk).

Er wordt vaak beweert dat pijn aan het hoofd vele verschillende oorzaken kan hebben. Voor een deel klopt dit wel, maar in de praktijk zien wij dat ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten ontstaan door te hoge spanning in onze nekspieren (spanningshoofdpijn). Deze spanning wordt veroorzaakt door triggerpoints.

Hoofdpijnklachten en Triggerpoints

Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Bij deze vormen van hoofdpijn is de kans op triggerpoints het grootst. Als triggerpoints de oorzaak zijn van hoofdpijn ervaart men meestal ook nekklachten.

NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kan goed behandeld worden met triggerpointtherapie (dry needling).

Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze nekpieren. Hierbij denken we bijvoorbeeeld aan; overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat spierknopen tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Triggerpointtherapie een effectieve behandeling

Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijn. Dry needling therapie is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Deze techniek omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

hoofdpijn-en-triggerpoints

Het verband tussen hoofdpijnklachten en klachten in nek/schouder en arm

Bij Fysiotherapie4all zien we regelmatig hoofdpijnklachten die gepaard gaan met klachten in de nek en die uitstralende pijn veroorzaken naar de boven-/onderam.

Deze klachten lijken zijn oorsprong te hebben in de arm, maar de primaire oorzaak komt vaak vanuit de nek/schouder. Deze klachten dienen dan ook behandeld te worden wanneer men klachtenvrij wil zijn. Veel voorkomende klachten die vaak veroorzaakt worden door nek-/schouderklachten zijn:

  • Tennisarm symptomen (epicondylitis lateralis)
  • Carpaal tunnen symptomen

De fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggeroints, kan duidelijk in kaart brengen wat het probleem is en wat hier aan gedaan kan worden.

Bekijk hier een onderzoek over triggerpointtherapie bij hoofdpijnklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer