Ontdek de Oplossing voor Jouw Hoofdpijnklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw hoofdpijnklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in het hoofd. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar over hoofdpijnklachten.

Bekijk webinar

Hoofdpijnklachten zijn in de meeste gevallen goed te behandelen

Hoofdpijn komt veel voor en kan je ernstig belemmeren in je dagelijks functioneren. Soms is het een vervelende, zeurende pijn die op de achtergrond aanwezig is, maar er zijn ook vormen van deze aandoening waarmee men niet meer kan functioneren. Hoofdpijnklachten kunnen ernstige gevolgen hebben voor onze fysieke en mentale toestand. Zorg dat je de klachten op tijd laat behandelen, zodat deze niet chronisch worden. Hieronder kun je in het lezen wat voor soorten hoofdpijn er zijn, wat de oorzaken zijn, wat de symptomen zijn en wat de beste behandeling is.

Hoofdpijnklachten komen altijd ergens vandaan. We moeten dus naar de echte oorzaak van de klacht gaan zoeken. Triggerpoints zijn een van de meest voorkomende oorzaken. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door fysieke en/of mentale overbelasting. Ook kunnen er door (jeugd)trauma’s, stress, persoonskenmerken en (onderdrukte) emoties een verstoring ontstaan van ons autonome zenuwstel, waardoor er minder bloed en uiteindelijk zuurstof ontstaat in de nekspieren. Dit met als gevolg te strakke en stijve spieren die meer gaan ’trekken’ aan je hoofd. Hierdoor krijg je hoofdpijnklachten. Deze oorzaak van hoofdpijn noemen we ook wel het Tension Myoneural Syndrome.

Welke verschillende vormen van hoofdpijnklachten zijn er?

Er zijn vier verschillende vormen van hoofdpijnklachten, die worden hieronder genoemd.

Elk van de vormen heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en behandelmethoden. De meeste mensen hebben last van spanningshoofdpijn, want dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en komt in 78% van de gevallen voor. Maar wat houdt spanningshoofdpijn en de andere vormen van hoofdpijn in?

Migraine

Migraine is een neurovasculaire aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Mensen met migraine ervaren kloppende hoofdpijn aan een van de zijde van het hoofd. Hierbij komt nog dat jij naast hoofdpijn last kunt hebben van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Vrouwen tussen de 25 t/m 55 jaar oud hebben het meeste last van migraine.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij de pijn vaak in onze nekspieren en/of achterkant van je hoofd ontstaat en zich langzaam naar voren beweegt, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn (CH) wordt ook wel Neuralgie van Horton genoemd. Het is de minst voorkomende vorm van hoofdpijn, maar clusterhoofdpijn geeft zeer hevige hoofdpijnaanvallen en is daarmee ook de meeste pijnlijke vorm van hoofdpijn. Je kunt last hebben van chronische cluster hoofdpijn of episodische clusterhoofdpijn. Bij de chronische variant heb jij vrijwel geen pijnvrije periodes en zal er continue hoofdpijn aanwezig zijn. Bij episodische vorm van hoofdpijn zijn er vaak pijnvrije periodes waarin jij weinig tot geen pijn ervaart.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een benaming voor pijn aan één kant van het hoofd, welke wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren van de nek. Deze vorm van hoofdpijn kan bij alle leeftijden voorkomen, maar personen (mannen en vrouwen) tussen de 20 en 60 jaar oud hebben het vaakste last van de cervicogene hoofdpijn.

De meest voorkomende aandoeningen die hoofdpijnklachten veroorzaken

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 80% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band over het hoofd zit. Personen die last hebben van deze aandoening, hebben vaak ook moeite met slapen en eten.

Migraine

Personen die last hebben van migraine hebben vaak te maken met hoofdpijn aanvallen die hevige pijn kunnen veroorzaken. Naast de hoofdpijn hebben mensen met ook last van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid hebben. Tijdens een migraineaanval is het voor mensen niet mogelijk om normaal te functioneren.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn: alles over dit type hoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn ervaart men een heftige pijn die in aanvallen komt en zich aan één zijkant van het hoofd bevindt, rond het oog. Vaak wordt de pijn als bijna ondragelijk omschreven. Er kunnen periodes zijn waarin de aanvallen regelmatig terugkomen, andere periodes blijven ze langere tijd weg. Zo’n periode met hoofdpijn aanvallen wordt een cluster genoemd. Clusterhoofdpijn komt vooral bij mannen tussen de 20 en 40 jaar voor.  Echter, clusterhoofdpijn is een aandoening die relatief weinig voorkomt. En die vaak verward wordt met bijvoorbeeld migraine. Als er geen juiste diagnose wordt gesteld, kan er ook geen passende behandeling plaats vinden.

Graag zetten we alle informatie over clusterhoofdpijn op een rij. Bij klachten of vragen over de behandeling, zijn wij natuurlijk bereikbaar.  

Duizeligheid

Wat is duizeligheid? Duizeligheidsklachten zijn te verdelen in twee typen: draaiduizeligheid (vertigo) en duizeligheid zonder draaierig gevoel. Deze klachten komen regelmatig voor: 27 van de duizend mensen die per jaar bij de huisarts komen, hebben deze klachten. Hoe ontstaat het? Er zijn verschillende oorzaken. Het kan optreden door een stoornis in het evenwichtsorgaan, maar ook […]

Aangezichtspijn

Heb jij last van aangezichtspijn? In dit artikel ontdek je meer informatie over hoe deze aandoening ontstaat en hoe dit behandelt kan worden.

Cervicogene Hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een van de hoofdpijnklachten die bij weinig mensen aanwezig is en komt bijna alleen voor bij personen tussen de 20 en 60 jaar. Deze hoofdpijnklacht kenmerkt zich doordat het wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren in de nek. Deze hoofdpijn vorm is daarnaast goed te behandelen en kan binnen 2 – 3 weken verholpen zijn, ernstigere gevallen duren langer.

Triggerpoints

Triggerpoints als oorzaak van spanningshoofdpijn

Heb jij last van spanningshoofdpijn? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van spanningshoofdpijn.

Triggerpointtherapie bij hoofdpijn

Heb jij last van hoofdpijnklachten? In dit artikel lees je meer informatie over over triggerpointtherapie bij hoofdpijnklachten

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Hoofdpijnklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Oorzaken van hoofdpijnklachten

Ieder type hoofdpijn heeft zijn eigen oorzaken, zoals een slechte lichaamshouding, stress, eenzijdig werk, overbelasting et cetera. Daarnaast zijn er algemene risicofactoren waardoor men meer kans heeft op hoofdpijnklachten. Als laatste kunnen verminderd zicht, een verhoogde bloeddruk en bepaalde medicatie zorgen dat hoofdpijn ontstaat.

Symptomen van hoofdpijn

De symptomen bij hoofdpijnklachten kunnen verschillen per type hoofdpijn. Het is zeer belangrijk om te weten hoe je het type hoofdpijn kunt herkennen. Immers kunnen de behandelingen per type hoofdpijn verschillen. Hieronder wordt per type hoofdpijn de symptomen weergegeven waaraan jij de hoofdpijn kunt herkennen. Zo is clusterhoofdpijn is de meest extreme vorm, omdat de pijn hierbij het meest hevig is. Lees hier een onderzoek over hoofdpijn.

Behandeling van hoofdpijn

Hoofdpijnklachten kunnen middels verschillende behandelingen worden verholpen. De behandeling wordt op basis van de oorzaak van de hoofdpijnklachten bepaald en dus zijn er per klacht verschillende behandelingen mogelijk die hieronder worden besproken.

In onze praktijk merken wij dat hoofdpijnklachten goed worden verholpen middels Triggerpointtheraie in de vorm van Dry Needling therapie of triggerpointtherapie. Zo had ook Jan tien jaar lang nek- en hoofdpijnklachten. Deze klachten waren veroorzaakt door een auto-ongeluk In deze tien jaar heeft hij elke dag veel medicatie moeten slikken en heeft hij veel verschillende specialisten bezocht. Zowel andere fysiotherapeuten, neurologen, chiropractors, dokters en andere specialisten konden niet voor hem betekenen. Na vier behandelingen Dry Needling therapie heeft Jan geen medicatie meer nodig, geen hoofdpijn meer en misschien nog wel het belangrijkste: ‘Hij is optimistischer en gaat weer fluitend door het leven!’

Spanningshoofdpijn

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn. Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn. In onze praktijk zien we dat ‘triggerpoints’ een veel voorkomende oorzaak zijn van hoofdpijnklachten. Middels triggerpoint-/dry needling-therapie behalen we mensen met zeer goede resultaten.

Wat zijn de tekens en symptomen?

Spanningshoofdpijn wordt altijd als erg vervelend ervaren. Echter kunnen de symptomen uiteenlopen. Hieronder een overzicht van de symptomen van spanningshoofdpijn waar je voor behandeling bij onze fysio terecht kunt:

Hoofdpijn begint met pijn in de nek/aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren.
Doffe druk of een knijpen pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd.
Spieren in je nek, schouders en kaak voelt strak en pijnlijk.
Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen.
Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten.
Zorg voor genoeg slaap.
Eet een gezond dieet (zuur-base balans).
Regelmatige lichaamsbeweging.
Stoppen met roken.
Gebruik ontspanning technieken.

Spanningshoofdpijn en de behandeling van de fysio

Dry needling-therapie is een onderdeel van triggerpoint-therapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijnklachten. Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

Bekijk in detail

Migraine

Hoe ontstaat het?

Er is nog geen eenduidigheid over het ontstaan van deze vorm van hoofdpijn. Erfelijkheid speelt een rol, omdat gebleken is dat men meer kans heeft op deze aandoening als dit in de familie voorkomt. Daarnaast is het wel duidelijk dat het te maken heeft met het uitzetten van bloedvaten in de hersenen en dat het te maken heeft met de neurotransmitters die informatie doorgeven in de hersenen. Migraine valt dus onder de neurovasculaire aandoeningen. Het is ook bekend dat bepaalde factoren, zoals stress/spanning, bepaalde voedingsstoffen en de hormoonhuishouding, migraine kunnen uitlokken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak een kloppende pijn die zich aan één zijde van het hoofd bevindt. Deze pijn is vaak zo hevig dat men geen licht of geluid kan verdragen. Men kan ook misselijk en/of duizelig worden. Deze klachten zijn vele malen heftiger dan de klachten bij spanningshoofdpijn. Daarnaast worden bij migraine de klachten erger bij inspanning, terwijl dit bij spanningshoofdpijn niet zo is.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk. Medicatie kan zinvol zijn om de symptomen te onderdrukken. Ook is er medicatie die ervoor zorgen dat de bloedvaten in de hersenen niet te ver uitzetten. Daarnaast kan het vermijden van de uitlokkende factoren ook helpen om aanvallen te voorkomen. De fysiotherapeut kan uw migraineklachten behandelen door middel van massage, rekoefeningen, ontspanningsoefeningen, medical taping etc. Ook triggerpointtherapie heeft verbluffende resultaten. Door middel van manuele druktechnieken en dry needling kunnen uw klachten drastisch verminderen of zelfs verdwijnen. Op onze website kunt u in het artikel Triggerpoints als oorzaak van migraine meer lezen over deze behandelmethode.

Bekijk in detail

Clusterhoofdpijn

Hoe ontstaat het?

Het is nog niet duidelijk waardoor clusterhoofdpijn veroorzaakt wordt. Men vermoedt dat het te maken heeft met een afwijking van een bepaald gedeelte van de hersenen: de hypothalamus. Ook is bekend van een aantal factoren dat ze mogelijk de clusterhoofdpijn op kunnen wekken. Voorbeelden van deze factoren zijn: kou, smaakversterkers, alcohol en ijle lucht

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom is dat het plotseling en in de vorm van aanvallen (clusters) op komt zetten. Dit is meteen het grootste verschil met migraine. Aanvallen van migraine voelt men namelijk aankomen. De aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen meerdere keren per dag voorkomen en kunnen erg verschillen in duur. Een ander typisch symptoom is dat de aanvallen meestal op hetzelfde tijdstip van de dag voorkomen. De pijn die men voelt bij wordt beschreven als een extreme, stekende en snijdende pijn aan de zijkant van het hoofd. De pijn kan uitstralen naar de nek, het gebied rondom de ogen en oren en de kaak. Tijdens een aanval hebben mensen vaak de neiging om te bewegen. Daarnaast kan men andere symptomen, zoals een hangend ooglid of een vernauwde pupil, hebben aan de zijde van het hoofd waar de hoofdpijn zit. Clusterhoofdpijn wordt vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen.

Wat is de behandeling?

De aanvallen zijn extreem pijnlijk en men probeert deze dus zo veel mogelijk te onderdrukken. Door het inademen van extra zuurstof via een masker wordt de pijn minder. Daarnaast zijn er medicijnen die de pijn tijdens een aanval verlichten en zijn er ook medicijnen die de kans op een aanval verkleinen. Tijdens een aanval werkt een pijnstiller in de vorm van een tablet vaak niet snel genoeg. Men gebruikt daarom vaak injecties. Triggerpoints kunnen in veel gevallen ook de oorzaak zijn van triggerponts in spieren. Dry-needling therapie (een vorm van triggerpointtherapie) kan in veel gevallen de klachten wegnemen of verminderen.

Bekijk in detail

Duizeligheid

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken. Het kan optreden door een stoornis in het evenwichtsorgaan, maar ook kunnen verandering van zicht of problemen met zicht aanzetten tot dit verschijnsel. Ook kan het ontstaan ten gevolge van doorbloedingsstoornissen (bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk) en stofwisselingsstoornissen. Daarnaast kunnen psychische factoren, zoals stress of spanning, de oorzaak zijn van duizeligheid. In sommige gevallen zijn triggerpoints (spierknopen) in de halsspieren, kaakspieren en/of nekspieren de oorzaak van dit type klachten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij draaiduizeligheid heeft men het idee dat de omgeving draait of heeft men juist het idee dat men zelf draait. Bij duizeligheid zonder draaierig gevoel ervaart men een licht gevoel in het hoofd. Dit gevoel lijkt op flauwvallen. Soms gaan er ook andere klachten gepaard met deze aandoening, zoals zweten, geeuwen, angst en misselijkheid.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van het type en de oorzaak hiervan. Soms kan een specialist, zoals een KNO-arts, u helpen van de klachten af te komen. In sommige gevallen kan de oorzaak niet weggenomen worden, maar kan men wel de symptomen bestrijden door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. Fysiotherapie kan uitkomst bieden door oorzaken, zoals een verhoogde spierspanning in nek- en schouderspieren of een slechte houding, te behandelen. Dit kan door middel van massage, rekoefeningen, oefentherapie, houdingstherapie, ontspanningstherapie en triggerpointtherapie. Triggerpointtherapie bestaat uit manuele druktechnieken en/of uit dry needling therapie waarbij de triggerpoints (spierknopen) in de spieren zeer effectief behandeld worden. Op onze website kunt u in het artikel Triggerpoints als oorzaak van duizeligheid meer lezen over deze behandelmethode.

Bekijk in detail

Aangezichtspijn

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening. De vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht. Deze zenuw vertakt zich in drie zenuwbundels. Een van die zenuwbundels gaat naar het voorhoofd, de ander naar de neus en de ander naar de onderkaak. De vijfde hersenzenuw kan overprikkeld worden door een ader die naast de zenuw ligt en hier tegenaan drukt. Door deze overprikkeling kan aangezichtspijn veroorzaakt worden. Ook een kaakholteontsteking kan het veroorzaken. De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan de vijfde hersenzenuw aantasten en zo ook de aandoening veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een hersentumor aangezichtspijn veroorzaken. In veel gevallen van de aandoening wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De pijn wordt beschreven als een stekende en felle pijn die plotseling op kan komen zetten. Meestal wordt deze aan één zijde van het hoofd ter hoogte van het voorhoofd, de neus of de kaak gevoeld. De pijn kan af en toe opspelen, maar ook continu aanhouden. Men kan de pijn vaak opwekken door koude wind op het gezicht, beweging en het aanraken van bepaalde gevoelige plekken in het gezicht.

Wat is de behandeling?

In sommige gevallen zijn medicijnen voldoende om de pijnklachten onder controle te houden. Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid prikkels die de zenuw naar het gezicht stuurt. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men kiezen voor verschillende operaties. Wanneer de overprikkeling van de vijfde hersenzenuw veroorzaakt wordt door een naastgelegen bloedvat kan men een stukje kunststof tussen de zenuw en het bloedvat plaatsen en zullen de klachten verdwijnen (microvasculaire decompressie). Men kan ook kiezen voor een operatie waarbij de zenuw geblokkeerd wordt (door bijvoorbeeld hitte) en deze daardoor minder prikkels doorgeeft.

In sommige gevallen zijn triggerpoints de oorzaak van aangezichtspijn. Triggerpointtherapie of dry needling therapie kan een effectieve interventie zijn.

Bekijk in detail

Cervicogene Hoofdpijn

Wat zijn de oorzaken?

Tijdens bepaalde bewegingen van de nek of langaanhoudende posities van de nek komen de gewrichten, ligamenten, zenuwen en spieren van de nek onder stretch- of compressiekrachten te staan. Wanneer deze belasting hoger is dan dat de nek aan kan, kan dit leiden tot graduele of acute schade aan deze structuren. Wanneer deze schade gerefereerde pijn naar het hoofd geeft, spreken we van cervicogene hoofdpijn.

Het ontstaat dus na schade aan één of meer gewrichten, spieren, ligamenten of zenuwen van de bovenste drie wervels van de nek. De pijn is voelbaar in het hoofd, terwijl de oorzaak van de klacht in de nek ligt. Dit komt doordat de zenuwen die de bovenste nekwervels bezenuwen ook de huid van het hoofd, voorhoofd, kaak en oren bezenuwen. Met als resultaat gerefereerde pijn van de bovenste nekwervels naar deze regio’s van het hoofd.

Wat zijn de symtomen?

Personen met deze blessure ontwikkelen gradueel klachten, zoals pijn aan het hoofd en/of nekpijn tijdens of na belastende activiteiten. De pijn heeft meestal een constant, zeurend karakter en situeert zicht meestal aan één kant van het hoofd en in sommige gevallen aan beiden zijden van het hoofd. De pijn is ook gelokaliseerd ter hoogte van de achterkant van het hoofd, soms ook achter de ogen en op het junkbeen, en minder vaak voorkomend op de top van het hoofd, voorhoofd of oor-regio. Personen met deze blessure ervaren vaak nekpijn, stijfheid en moeite met het draaien van de nek in combinatie met de hoofdpijnklachten. Ook kan druk op de bovenste gewrichten van de nek (net onder de schedel) pijnlijk zijn. Pijn, tintelingen of voosheid kunnen in zeldzame gevallen optreden in de bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen ervaart men ook andere klachten, zoals: duizeligheid, misselijk, licht-hoofdig, verminderde concentratie en neerslachtigheid.

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met deze blessure herstellen snel en volledig met adequate fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit: manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, medical taping, tractie en het aanpassen van technieken/activiteiten in de sport en/of dagelijks leven.

De focus van de oefentherapie ligt op het verbeteren van de nekstabiliteit, flexibiliteit, kracht en lichaamshouding van de cliënt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Bekijk in detail