Wat zijn de voordelen van dry needling?

Spierpijn, spierspanning en beperkte bewegingsvrijheid kunnen voor ongemakken zorgen en daardoor onze dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Er zijn verschillende behandelmethode beschikbaar om deze problemen aan te pakken. Een recente maar steeds populairdere behandeling is dry needling. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat dry needling is en de voordelen ervan voor spierpijnverlichting en algemene ontspanning.

Wat is dry needling?

Dry needling is een medische behandelingsmethode die gericht is op het verlichten van spierpijn, spanning en andere musculoskeletale aandoeningen. Het verschilt van acupunctuur doordat het zich specifiek richt op het aanpakken van triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, in de spieren. Tijdens een dry needling-sessie worden dunne naalden rechtstreeks in deze triggerpoints ingebracht om de spierspanning te verminderen en pijn te verlichten.

voordelen

De voordelen van dry needling

  1. Pijnverlichting: Een van de meest opvallende voordelen van dry needling is de effectieve pijnverlichting die het kan bieden. Door directe stimulatie van triggerpoints kunnen de spiervezels ontspannen en de spanning verminderen. Dit kan resulteren in verlichting van chronische spierpijn en pijnpatronen.
  2. Verbeterde Bewegingsvrijheid: Strakke en gespannen spieren kunnen de bewegingsvrijheid beperken en het dagelijks functioneren bemoeilijken. Door het aanpakken van triggerpoints en het ontspannen van spiervezels, kan dry needling de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten en spieren verbeteren.
  3. Snellere Hersteltijd: Voor sporters en actieve individuen kan dry needling een waardevolle rol spelen bij het bevorderen van een snellere hersteltijd na blessures. Door de spiervezels te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren, kan het genezingsproces worden versneld.
  4. Natuurlijke Pijnverlichting: Dry needling stimuleert de afgifte van endorfines, de natuurlijke pijnstillende stoffen van het lichaam. Dit kan leiden tot een gevoel van welzijn en ontspanning, naast het verminderen van pijn.
  5. Minimaal Invasief: Dry needling is een minimaal invasieve behandeling die geen medicatie of chirurgie vereist. De dunne naalden worden ingebracht zonder enige vloeistof, wat betekent dat er geen geneesmiddelen worden geïnjecteerd.
  6. Individueel Aangepast: Dry needling kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke patiënt. De locatie van de triggerpoints en de diepte van de naaldinvoer kunnen worden aangepast op basis van de individuele conditie.
  7. Langdurige Resultaten: Terwijl sommige patiënten onmiddellijk verlichting kunnen ervaren na een dry needling-sessie, kunnen anderen na meerdere sessies merkbare en langdurige resultaten ervaren. Dit kan helpen om spierpijn en spanning op de lange termijn te verminderen.

Dry needling is een veelbelovende behandelingsmethode die steeds populairder wordt voor het verlichten van spierpijn, spanning en andere musculoskeletale problemen. Met voordelen zoals pijnverlichting, verbeterde bewegingsvrijheid, natuurlijke pijnstillende effecten en minimale invasiviteit, kan dry needling een waardevolle aanvulling zijn op bestaande behandelingsregimes. Het is echter belangrijk om dry needling te laten uitvoeren door getrainde en gekwalificeerde medische professionals om de beste resultaten te bereiken en mogelijke risico’s te minimaliseren. Als je worstelt met spierpijn of spanning, overweeg dan om met jouw zorgverlener te praten over de mogelijkheden van dry needling als onderdeel van uw behandelplan.

Wil jij meer weten over dry needling? Bekijk dan dit onderzoek

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer