Welke spieren kunnen  enkelinstabiliteit veroorzaken?

Enkelklachten en enkelstabiliteit komen veel voor. Per jaar melden zich in Nederland rond de 210.000 patiënten met enkelklachten bij de huisarts. Veel van hen zijn in het verleden door de enkel gegaan of hebben deze verzwikt en hebben ten gevolge hiervan: enkelinstabiliteit.

Kenmerken van enkelinstabiliteit zijn: een onzeker gevoel over de enkel, slechte balans bij het op één been staan en het herhaaldelijk zwikken van de enkel. Triggerpoints in spieren rondom de enkel kunnen de oorzaak zijn van deze enkelinstabiliteit. Ook kunnen deze triggerpoints het herstel na een enkelverzwikking vertragen. Het is daarom van belang dat deze triggerpoints behandeld worden. Dit kan door middel van triggerpointtherapie. Hieronder een overzicht van de spieren in de enkelregio die triggerpoints kunnen bevatten en daarmee de oorzaak kunnen zijn van enkelinstabiliteit.

De spieren die enkelinstabiliteit veroorzaken

1. De lange en korte kuitbeenspier (M. Peroneus Longus en Brevis)

Triggerpoints-peroneus

Anatomie
Deze twee spieren bevinden zich aan de buitenzijde van het onderbeen. De M. Peroneus Longus is de langste van de twee spieren en loopt van het bovenste deel van de buitenzijde van het kuitbeen naar de buitenzijde van de voet. De M. Peroneus Brevis begint lager aan de buitenzijde van het kuitbeen en loopt ook naar de buitenzijde van de voet.

Functie van deze spier
De functie van de M. Peroneus Longus is het strekken van de enkel en het naar buiten bewegen van de voetzool. Daarnaast ondersteunt deze spier de voetboog. De M. Peroneus Brevis heeft als functie het naar buiten bewegen van de voetzool.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door het lopen op hakken of juist het lopen op te platte schoenen. Daarnaast kan het herhaaldelijk zwikken van de enkel of een verhoogde spanning in de voorste scheenbeenspier (M. Tibialis Anterior) ook zorgen voor triggerpoints in deze twee spieren.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spieren geven een uitstralende pijn aan de buitenzijde van het bovenste gedeelte van het onderbeen en aan de buitenzijde van de enkel rondom de buitenste enkelknobbel. Daarnaast vergroten triggerpoints in deze spieren de kans op het verzwikken van de enkel, omdat de enkel instabiel wordt.

2. De M. Peroneus Tertius (ook wel M. Fibularis Tertius)

triggerpoints-tertius

Anatomie
Deze spier bevindt zich in het onderbeen en loopt door tot in de voet. De spier begint aan het onderste gedeelte van het kuitbeen (fibula) en loopt dan via de enkel door als pees naar de achterkant van het vijfde middenvoetsbeentje.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het buigen van de enkel en het naar buiten bewegen van de voetzool.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
In deze spier kunnen triggerpoints ontstaan door herhaaldelijk zwikken van de enkel, het lopen op hakken of een verhoogde spanning in de voorste scheenbeenspier (M. Tibialis Anterior).

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Peroneus Tertius kunnen een uitstralende pijn geven ter hoogte van de voetwreef en in de hielregio. Daarnaast kunnen triggerpoints in deze spier leiden tot instabiliteit van de enkel.

Wanneer u regelmatig door uw enkel gaat, kan triggerpointtherapie wellicht iets voor u betekenen. Met triggerpointtherapie worden de triggerpoints in bovengenoemde spieren behandeld. Dit vergroot de kans op een klachtenvrije enkel.

Bronnen: 
Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing
Wees, van der Ph.J. et al. (2006). KNGF richtlijn Enkelletsel. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie 116 (5).

Bekijk hier een onderzoek over welke spieren kunnen  enkelinstabiliteit veroorzaken. Ontdek ook alles over dry needling therapie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer