Het immuunsysteem en pijnklachten

Zo beïnvloed je het immuunsysteem voor minder Pijn

Bekijk hieronder de video van Maikel Korbmacher waarin hij uitlegt hoe je chronische pijnklachten kunt verbeteren door het immuunsysteem te versterken.

immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij

• Chronische pijn
• Het energie niveau
• De kwaliteit van slaap
Stress
• Je ademhaling
• Darmklachten

Wat is nu precies ons immuunsysteem?

Dit systeem is er vooral voor bedoeld om toxische stoffen buiten het lichaam te houden. De makkelijkste manier om de functie van het immuunsysteem beter te begrijpen, is om het voor je te zien als een buis. Deze buis loopt van mond tot anus en is de belangrijkste barrière tussen de buitenwereld en de binnenzijde van het lichaam.

Zie het zo: als je vroeger als kind wel eens een knikker hebt ingeslikt, dan heeft deze een reis afgelegd door het maag-darm kanaal en is er vanzelf weer uitgekomen. Deze knikker is nooit daadwerkelijk in het lichaam geweest en heeft dus geen schade aan kunnen richten. Als deze knikker door de darmwand heen zou komen en ook nog de lever zou passeren, dan komt de knikker bij het hart en dus pas in het menselijk lichaam. Kortom, iets moet in de bloedbaan komen om ‘schade’ aan te kunnen richten in het lichaam. Deze basale manier van kijken lijkt ontzettend eenvoudig, maar onderschat dit niet.

Deze buis, en dus het functioneren van het immuunsysteem, is de reden waarom mensen:

• Wel of niet ziek worden
• Vitaminen en mineralen optimaal opnemen
• Optimale energie ervaren overdag
• Een goede ontstekingsreactie doormaken wanneer ze een blessure hebben
• Kwalitatief goed slapen
• Kunnen afvallen als ze dit willen
• Wel of niet met regelmaat last hebben van pijntjes

Waaruit bestaat ons immuunsysteem?

Het immuunsysteem (‘de buis’) is opgebouwd uit een 4-tal lagen. De lagen worden uitgelegd van binnen naar buiten. Misschien is het een beetje technisch, maar het is belangrijk dat je dit begrijpt.

Tunica mucosa

Dit is het eerste wat je voelt als je met je vinger in je mond gaat en je gehemelte aanraakt. Je gehemelte bestaat uit één laag endotheelcellen. Hier ontstaat de eerste fysieke afweer van ons maag-darmkanaal. Een makkelijke metafoor naar je klanten is om aan te geven dat dit een rij soldaatjes is die goed schouder aan schouder staan. Ze bepalen wat er naar binnen mag en wat buiten moet blijven. Door stress, ongezonde voeding en een aantal andere factoren kunnen deze ‘soldaatjes’ verder van elkaar af komen te staan. Hierdoor komen er meer toxische stoffen door de maag-darm barrière wat een serie aan onbegrepen klachten kan triggeren.

Tunica submucosa

Komt er iets wat lichaamsvreemd is door het eerste laagje cellen, dan komt het in de submucosa laag terecht. Uiteraard is deze laag goed uitgerust met lymfatisch weefsel, immuuncellen, bloedvaten en zenuwen. Deze laag is voorbereid om alles wat ‘niet pluis’ is, en door de eerste laag komt, de kop in te drukken. In deze laag zit de plexus van Meisner. Een hele belangrijke zenuwstreng van het parasympatische zenuwstelsel. Zeer belangrijk in het functioneren van het immuunsysteem.

Tuncia muscularis

Deze laag bestaat uit spieren. Waarom? Om de voedselbrokken in ons maag-darm-kanaal te verplaatsen. Deze laag heeft zelf weinig te maken met het functioneren van ons immuunsysteem, maar in deze laag zit de plexus van Auerbach. Een hele belangrijke zenuwstreng van het parasympathische zenuwstelsel, belangrijk in het functioneren van vertering door het mobiliseren van de voedselbrokken in ons maag-darmkanaal. Het domein stress en ademhaling hebben invloed op deze plexus en zijn mede om deze reden vaak betrokken bij het ontstaan van darmklachten.

Tunica serosa 

Onze zenuwen sturen ons maag-darmkanaal aan. Deze zenuwen ontspringen ergens uit de wervelkolom. Voornamelijk de zenuwen onderaan de wervelkolom (Lumbale 5 en Sacrale 1-2) zijn verantwoordelijk voor de dikke darm, de lumbale 3 voor de dunne darm en de thoracale 7-12 is verantwoordelijk voor het diafragma. Dit is een belangrijk gebied voor fysiotherapeuten omdat we deze kunnen beïnvloeden middels bepaalde technieken.

Hieronder wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe we deze pijnklachten kunnen beïnvloeden…

Stap 1: Door stress, ongezonde voeding, slaapproblemen en een negatieve omega 3 – 6 verhouding, vermindert de kwaliteit van de tunica mucosa (de soldaatjes van het immuunsysteem). Deze cellen binden zich hoofdzakelijk met het aminozuur L-glutamine bijvoorbeeld.

Stap 2: Hierdoor wordt het lichaam exotoxisch meer belast. Er komen meer toxische stoffen van buitenaf het lichaam binnen door de ‘open’ barrière van het maag-darmkanaal. De gehele doorbloeding van het maag-darmkanaal komt eerst terecht bij de lever. De lever zit vol met witte bloedlichaampjes en maakt een immuunreactie op de ‘exotoxines’.

Stap 3: Tijdens een kwalitatief goede nachtrust doorgaat de lever het detox-proces. Zo werkt de lever alle schadelijke stoffen die overdag binnen komen er tijdens het slaapproces uit. Hiervoor heeft de lever 6-8 uur nodig. Is de belasting via stress-voeding te groot of krijgt iemand te weinig kwalitatieve slaap, dan blijven er in de ochtend toxische stoffen over (vrije radicalen genoemd).

Stap 4: Deze vrije radicalen slaat de lever in de ochtend op in ons fasciale systeem (bindweefsel). Dit is de enige reden waarom mensen in de ochtend stijf wakker worden. Na het douchen, of een paar keer de trap op en neer lopen, vertrekken deze vrije radicalen door de toegenomen doorbloeding vanuit het bindweefsel naar de bloedbaan en neemt de stijfheid af.

Stap 5: Deze vrije radicalen gaan op zoek naar zuurstof om te overleven en vinden dit in de slijmvliezen van de ogen, oren en neus. Dit is vaak de oorzaak van regelmatig snotterig zijn. Naast de slijmvliezen zijn ook gewrichtskapsels erg rijk aan zuurstof, waardoor de vrije radicalen zich hier gaan stapelen. De belasting rondom het gewricht neemt hierdoor toe en met regelmaat zal een klant pijntjes ervaren aan de gewrichten.

“Bovenstaande kennis van het immuunsysteem, aangevuld met de domeinen slaap, stress en voeding, biedt dé oplossing voor onbegrepen pijnklachten”.

Samenvattend

Je krijgt meer toxische belasting in het lichaam door slechte voedingsgewoonten, stress en een slechte omega 3-6 verhouding in het lichaam. Er wordt zo meer aanspraak gemaakt op de detox-functie van de lever. Deze functie wordt alleen tijdens de nacht uitgevoerd, de lever heeft hier ongeveer 6-8 uren voor nodig. Als alle toxines tijdens de slaap worden verwerkt, staat de toxische belasting in de ochtend op 0. Lukt het de lever niet, door overmatige belasting, dan slaat de lever de toxines op in bindweefsel (stijf wakker worden).

Na bewegen verdwijnt deze stijfheid en komen de toxines in de bloedbaan. Om te overleven gaan deze op zoek naar zuurstof. Deze vinden ze in de slijmvliezen van de neus (snotterigheid) maar ook in de kapsel van gewrichten (pijnklachten). Iemand die met de juiste mindset en gezonde voeding een aanzienlijk slaapprobleem heeft, kan dus via deze weg nog steeds pijnklachten creëren omdat de lever zijn detox-functie niet optimaal kan uitvoeren.

Functie & filosofie van het immuunsysteem – Het setpoint

Het immuunsysteem is het meest dominante domein in het 6 domeinen model van Timo Hans. Als dit domein niet optimaal functioneert, ontstaat er een disbalans in het lichaam. Het lichaam raakt hierdoor steeds verder van zijn of haar set-point. Wat is het set-point? Het set-point is het beste te omschrijven als het punt waar alles in balans is. Geen overmatige immuunreacties, een optimaal slaapritme, een diafragmale ademhaling, en ga zo maar door. Ook heeft het setpoint veel te maken met de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de fysieke conditie van een persoon. Hoe verder een klant afwijkt van zijn of haar setpoint, hoe ongezonder deze persoon is en hoe meer fysieke klachten zich zullen ontwikkelen.

Relaties met andere doemeinen
Om bovenstaande problemen te kunnen herkennen en om te weten bij welk domein je moet beginnen, is veel kennis nodig. Het is vooral belangrijk om te weten op welke manier de 6 domeinen impact hebben op elkaar. Hieronder 5 onderbouwde manieren die aangeven hoe de domeinen slaap, ademhaling, stress, bewegen en voeding een sterke relatie hebben met het immuunsysteem. Deze onderwerpen worden in andere hoofdstukken nog verder uitgelegd.
De kwaliteit van ons immuunsysteem is ook sterk afhankelijk van de andere domeinen. Hieronder worden deze domeinen kort uitgelegd en onderbouwd.

SLAAP
Afwijken van het circadiaanritme (ons 24-uurs ritme) triggert dezelfde stress response in ons lichaam als psychologische en fysiologische stress. Via deze weg heeft dit een negatieve invloed op de doorlaatbaarheid van onze darmen en leidt tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in het lichaam.

ADEMHALING
Een goede diafragmale ademhaling heeft een positieve invloed op de mate van ontstekingsmediatoren in ons lichaam zoals IL-1, IL-8 en MCP. Heeft een klant juist een borstademhaling? Dan is het lichaam minder efficiënt in het verwerken van deze stoffen en zal het immuunsysteem sterker betrokken worden bij het verminderen van deze ontsteking.

STRESS
Fysiologische stress heeft een sterke impact op de lange termijn gezondheid en het immuunsysteem kent hier een belangrijk rol in. Zo leidt het werken in ploegendiensten tot stress op het lichaam en kan het risico op borstkanker verhogen met wel 8.9%, afhankelijk van hoe lang er al in ploegendiensten gewerkt wordt.

BEWEGEN
Inactiviteit in de vorm van zitten, leidt niet alleen tot een verlaagd metabolisme en het opslaan van ectopisch vet. Hoe langer je zit op een dag, hoe minder lang je leeft.

VOEDING
In onze cultuur is ‘ het ontbijt’ heel belangrijk gemaakt en wordt een hoge maaltijd frequentie gestimuleerd. Echter heeft dit voor ons immuunsysteem zeker niet de voorkeur. Door deze hoge maaltijd frequentie daalt bijvoorbeeld de aanwezigheid van het eiwit glut-4 in ons lichaam, wat verantwoordelijk is voor de opname van glucose uit ons bloed. Zo triggeren onze voedingsgewoontes tal van ‘negatieve’ effecten op ons lichaam.

Drie essentieel factoren voor je immuunsysteem

  1. PPIR (Post Premeal Inflematory)
    De PPIR is eigenlijk de ontstekingsreactie die ontstaat in de maag-darm na het eten. Ieder mens heeft dit in meer of mindere mate. Het duurt ongeveer 16 uur voordat deze ontsteking hersteld is. Dit wil zeggen als we 4 tot 6 keer per dag eten, dat we eigenlijk altijd een lichte mate van ontsteking hebben in onze darmen. Dit is niet gunstig voor ons immuunsysteem.
  1. Glucose of vetverbranding
    Een hogere maaltijd frequentie zorgt als primaire bron voor energie in de vorm van glucose. Het nadeel daarvan is dat het lichaam 17 x ATP kan halen aan energie uit de cel. Wanneer je zou switchen naar een vetverbranding kan je met dezelfde inspanning 100 x ATP aanspreken. Dit is dus veel efficiënter en je houdt dus veel meer energie over.
  1. L-glutamine
    Deze stof zorgt ervoor dat de cellen in de darmen mooi tegen elkaar blijven kleven. Wanneer deze cellen niet tegen elkaar aan blijven kleven, zorgt dit voor meer doorlaatbaarheid voor toxische stoffen, met als gevolg dat het lichaam veel energie moet leveren om zich te weren tegen deze stoffen.Hoe kunnen we nu bovenstaande punten aanpakken?

Door de maaltijd frequentie aan te pakken kunnen we ervoor zorgen dat de darmen meer rust krijgen, zodat ontstekingen helemaal kunnen herstellen. Dit kunnen we doen middels intermittent fasting. Dit kan op verschillende manieren en hier vertel ik later meer over.

Wanneer je dus heel lang niet eet hunkert je lichaam ontzettend naar glucose. Wanneer je lichaam dit niet krijgt en je gaat ook nog eens op een nuchtere maag sporten, dan neemt de vraag voor glucose toe met als gevolg dat je lichaam de switch gaat maken van glucose naar een vetverbranding. Dus ongeveer 7x meer energie voor dezelfde moeite. Om het verhaal compleet te maken zou een aanvulling van L-glutamine en omega-3 een extra boost geven voor je darmen en uiteindelijk voor je energie level en fitheid.
De belangrijkste boodschap om mee te nemen om jouw pijn te verminderen is om altijd naar het geheel te kijken. Timo noemt dit dan ook de 6-belangrijkste domeinen.

Module immuunsysteem in de Pijn Reset Community

In mijn boek en de Pijn Reset Community ga ik je in de Module over het immuunsysteem alles vertellen hoe je chronische pijn kunt beïnvloeden.

Pijn Reset Community

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer