Aangezichtspijn

aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn is er sprake van hevige pijnscheuten in het gezicht. Het is onder te verdelen in acute en chronische aangezichtspijn. Bij de acute vorm zijn de klachten acuut ontstaan. Dit ziet men bijvoorbeeld wel eens bij een kaakholteontsteking. Bij de chronische vorm kunnen de klachten wel jaren duren. Dit kan onder andere komen door overprikkeling van de hersenzenuw die informatie naar het gezicht stuurt. Daarnaast is aangezichtspijn ook nog te verdelen in typische en atypische aangezichtspijn. Bij de typische vorm treedt er een plotselinge, heftige pijn op in het gezicht die maar kort aanhoudt. Tussen de pijnaanvallen door heeft men geen pijn. Bij de atypische vorm kan de pijn continu aanwezig zijn.

Hoe ontstaat aangezichtspijn het?

Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening. De vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht. Deze zenuw vertakt zich in drie zenuwbundels. Een van die zenuwbundels gaat naar het voorhoofd, de ander naar de neus en de ander naar de onderkaak. De vijfde hersenzenuw kan overprikkeld worden door een ader die naast de zenuw ligt en hier tegenaan drukt. Door deze overprikkeling kan aangezichtspijn veroorzaakt worden. Ook een kaakholteontsteking kan het veroorzaken. De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan de vijfde hersenzenuw aantasten en zo ook de aandoening veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een hersentumor aangezichtspijn veroorzaken. In veel gevallen van de aandoening wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De pijn wordt beschreven als een stekende en felle pijn die plotseling op kan komen zetten. Meestal wordt deze aan één zijde van het hoofd ter hoogte van het voorhoofd, de neus of de kaak gevoeld. De pijn kan af en toe opspelen, maar ook continu aanhouden. Men kan de pijn vaak opwekken door koude wind op het gezicht, beweging en het aanraken van bepaalde gevoelige plekken in het gezicht.

Wat is de behandeling?

In sommige gevallen zijn medicijnen voldoende om de pijnklachten onder controle te houden. Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid prikkels die de zenuw naar het gezicht stuurt. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men kiezen voor verschillende operaties. Wanneer de overprikkeling van de vijfde hersenzenuw veroorzaakt wordt door een naastgelegen bloedvat kan men een stukje kunststof tussen de zenuw en het bloedvat plaatsen en zullen de klachten verdwijnen (microvasculaire decompressie). Men kan ook kiezen voor een operatie waarbij de zenuw geblokkeerd wordt (door bijvoorbeeld hitte) en deze daardoor minder prikkels doorgeeft.

In sommige gevallen zijn triggerpoints de oorzaak van aangezichtspijn. Triggerpointtherapie of dry needling therapie kan een effectieve interventie zijn.

Bekijk hier een onderzoek over aangezichtspijn.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer