Bekkenfractuur

Wat is een bekkenfractuur?

Een bekkenfractuur is een breuk van het bekken. Het bekken bestaat uit twee bekkenhelften en het heiligbeen. Zij vormen samen een ring: de bekkenring. Wanneer er in één of meerdere van deze botten een breuk optreedt, spreekt men van een breuk van het bekken. Wanneer de bekkenring op één plek doorbroken is, blijft de bekkenring stabiel. Wanneer de bekkenring op twee of meerdere plekken doorbroken is, treedt er instabiliteit van de bekkenring op.

Wat zijn de oorzaken van een brakken fractuur?

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een grote kracht die inwerkt op het bot. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een ongeluk of val van grote hoogte. Bij ouderen kan een simpele val al leiden tot dit probleem, omdat zij een lagere botdichtheid hebben en zij daarom meer kans hebben op botbreuken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het belangrijkste symptoom is pijn in de bekkenregio. In de meeste gevallen is een ongeluk of val de oorzaak van de bekkenfractuur en heeft men naast deze bekkenfractuur daarom ook andere verwondingen. Bij het bekken lopen verschillende slagaders en zenuwen die ook beschadigd kunnen raken als botstukken door de breuk verschuiven.

Wat is de behandeling van een bekkenfractuur?

Afhankelijk van de locatie en de ernst van de bekkenfractuur kan men voor een conservatieve of operatieve behandeling kiezen. Wanneer de stabiliteit van de bekkenring intact is, volstaat in de meeste gevallen een conservatieve behandeling. Door middel van rust en het mobiliseren van de omliggende structuren onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de breuk herstellen. Bij een instabiele bekkenring is een operatie nodig om de breuk te laten genezen. Het herstel van een bekkenfractuur duurt gemiddeld zes tot twaalf weken.

De fysiotherapeut kan u tijdens het herstelproces van de breuk begeleiden door het mobiliseren van omliggende structuren. In de tijd daarna kan de fysiotherapeut helpen door aandacht te besteden aan het looppatroon en het gedoseerd opbouwen van de belasting op de spieren en gewrichten rondom het bekken.

Revalideren bij Fysiotherapie4all

Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren na en breuk van het heupgewricht. Bij ons zijn er alle faciliteiten om aan een optimaal herstel te werken. Daarnaast hebben al onze specialisten verschillende scholingen gedaan om jouw zo goed mogelijk te helpen om pijnvrij te worden.

Lees hier meer over het trauma protocol
Lees hier meer over heupklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer