Bekkenfractuur

Een rontgenfoto kan vaak tonen of een bekken gebroken is. In sommige vallen zal ook een CT scan nodig zijn om de fractuur duidelijk te krijgen.

Wat zijn de oorzaken van een brakken fractuur?

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een grote kracht die inwerkt op het bot. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een ongeluk of val van grote hoogte. Bij jongere patiënten is dit de meest voorkomende redenen van een gebroken bekken. Bij ouderen kan een simpele val al leiden tot dit probleem, omdat zij een lagere botdichtheid hebben en daarom meer kans hebben op botbreuken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het belangrijkste symptoom is pijn in de bekkenregio. In de meeste gevallen is een ongeluk of val de oorzaak van de bekkenfractuur en heeft men naast deze bekkenfractuur daarom ook andere verwondingen. Bij het bekken lopen verschillende slagaders en zenuwen die ook beschadigd kunnen raken als botstukken door de breuk verschuiven.

Wat is de behandeling van een bekkenfractuur?

Afhankelijk van de locatie en de ernst van de bekkenfractuur kan men voor een conservatieve of operatieve behandeling kiezen. Wanneer de stabiliteit van de bekkenring intact is, volstaat in de meeste gevallen een conservatieve behandeling. Door middel van rust en het mobiliseren van de omliggende structuren onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de breuk herstellen. Bij een instabiele bekkenring is een operatie nodig om de breuk te laten genezen. Het herstel van een bekkenfractuur duurt gemiddeld zes tot twaalf weken.

Gebroken bekken herstel samen met fysiotherapeut

Bij een gebroken bekken kan een fysiotherapeut op verschillende manieren helpen, onder meer door te zorgen dat men kracht en flexibiliteit behoudt en weer terug kan keren naar het uitvoeren van sporten of andere activiteiten.

De fysiotherapeut kan tijdens het herstelproces van de breuk begeleiding bieden door het mobiliseren van omliggende structuren. In de tijd daarna kan de fysiotherapeut helpen door aandacht te besteden aan het looppatroon en het gedoseerd opbouwen van de belasting op de spieren en gewrichten rondom het bekken.

Revalideren bij Fysiotherapie4all

Wij zijn gespecialiseerd in het revalideren na en breuk van het heupgewricht. Bij ons zijn er alle faciliteiten om aan een optimaal herstel te werken. Daarnaast hebben al onze specialisten verschillende scholingen gedaan om jouw zo goed mogelijk te helpen om pijnvrij te worden.

Lees hier meer over het trauma protocol
Lees hier meer over heupklachten

Veelgestelde vragen

Het herstel van een gebroken bekken kan variëren en is onder meer afhankelijk van de ernst van de fractuur. Ook de individuele omstandigheden van de patiënt spelen een rol. Over het algemeen kan het herstel van een bekkenfractuur enkele weken of maanden tot een jaar duren. In het begin zal de focus van de behandeling liggen op pijnbestrijding, immobilisatie en ondersteuning om het bekken te laten genezen. Daarna kan fysiotherapie worden voorgeschreven om de mobiliteit te verbeteren, spierkracht op te bouwen en het herstel te bevorderen.
In veel gevallen zal het moeilijk, dan wel onmogelijk, zijn om te lopen met een bekkenfractuur. Soms is het alleen mogelijk met ondersteuning of hulpmiddelen. Afhankelijk van de ernst van de fractuur en het behandelplan kan de mobiliteit dus (zeer) beperkt zijn. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen en de instructies op te volgen om verdere schade te voorkomen en het herstel te bevorderen.
Bij het vermoeden van een bekkenfractuur is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. In afwachting van de komst van medische hulp, is het belangrijk dat de persoon met het gebroken bekken comfortabel zit of ligt en geen bewegingen maakt die de fractuur verder kunnen beschadigen. Een diagnose kan gesteld worden met behulp van een röntgenfoto.
Een bekkenfractuur kan gepaard gaan met symptomen zoals ernstige pijn in het bekkengebied, moeite met staan of lopen, zwelling, blauwe plekken, en soms misvorming van het bekken. Als er een vermoeden bestaat van een bekkenfractuur na een val of bijvoorbeeld een ongeluk, is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Het is belangrijk om letsel aan het bekken serieus te nemen vanwege de mogelijke ernstige complicaties.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer