Ontdek de oplossing voor jouw heupklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw heupklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de heup. Er zijn verschillende soorten heupklachten. We bespreken de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Zoek professionele hulp bij heupklachten

Heupklachten kunnen veel pijnklachten veroorzaken waardoor jouw bewegelijkheid afneemt. Daarnaast kan pijn aan de heup ervoor zorgen dat je dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt uitvoeren en hierdoor veel problemen ervaart. Jij wil dan ook zo snel mogelijk van je klachten afkomen. Hieronder ontdek jij welke heupproblemen er zijn, hoe jij er zeker van kan zijn dat je een bepaalde klacht hebt en hoe je van deze klachten af kunt komen.

Aandoeningen aan de heup

Er zijn verschillende soorten heupproblemen. Zo kan men specifieke klachten van aspecifieke klachten onderscheiden en kunnen klachten aan de heup acuut of chronisch zijn. Naast de verschillende soorten heupklachten zijn er verschillende aandoeningen en blessures die pijn in de heup kunnen veroorzaken, zoals een slijmbeursontsteking van de heup, gerefereerde pijn in de heup, gebroken heup of een heupflexorscheur. Deze pijn kan ook klachten veroorzaken in de lies.

Het verschil tussen acute en chronische heupklachten

Acuut: Dit zijn klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Denk hierbij aan een val op de heup, overbelastingblessure van de heup na een lange wandeltocht of een intensieve sportwedstrijd.

Chronisch: Chronische klachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn, zoals: slijtage van de hup, slijmbeursontsteking of heupdysplasie. Vaak denkt men bij chronische klachten dat deze niet te verhelpen zijn, maar het tegendeel is waar. Zowel bij chronische als acute klachten kan fysiotherapie goed helpen.

Behalve de onderverdeling tussen acute en chronische heupklachten kunnen de klachten ook onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke klachten

Aspecifieke klachten: Dit zijn klachten aan de heup waarbij geen specifieke oorzaak bekend is. Je ervaart wel pijn in de heup, maar bij een beeldvormend onderzoek zijn er geen afwijkingen van de heup waarneembaar. In sommige gevallen wordt bij aspecifieke klachten aangegeven dat deze ’tussen de oren’ zitten, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Jij kunt namelijk pijn in de heup ervaren door geprojecteerde pijn. Zo kunnen triggerpoints in de rug, bil of heupklachten veroorzaken. Pijnklachten die worden veroorzaakt door triggerpoints zijn goed te verhelpen middels manuele triggerpointtherapie en dry needling therapie.

Specifieke klachten: Specifieke klachten in de heup zijn klachten waarbij de oorzaak wel duidelijk is en bij een onderzoek middels een MRI-scan of een röntgenfoto ook afwijkingen van de heup waarneembaar zijn. Een gebroken heup, slijmbeursontsteking van de heupen slijtage aan de heup zijn voorbeelden van specifieke heupproblemen. Lees hier meer over een onderzoek bij pijn in de heup.

De verschillende soorten heupklachten

Adductoren Tendinopathie (liesklachten)

De adductoren tendinopathie wordt in veel gevallen veroorzaakt door het overbelasten van de adductoren (spieren aan de binnenkant van het bovenbeen), denk hierbij aan rennen of schoppen. je ervaart vaak pijn in de liesregio en deze pijn neemt toe tijdens een activiteit of in de rust NA een activiteit. Over het algemeen herstellen d meeste mensen goed en kunnen binnen een aantal weken weer normaal functioneren.

Bekkenfractuur

Bekken gebroken? Alles over een bekkenfractuur

Een bekkenfractuur komt regelmatig voor en kan vervelende gevolgen hebben. Soms is de breuk vrij gunstig waardoor het herstel spoedig verloopt. Soms kan de breuk en het herstel wat langer duren. In dit artikel vertellen we alles over herstellen van een bekkenfactuur.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan voor veel verschillende klachten zorgen. We moeten zorgen dat ons bekken mobiel en actief blijft. Hiermee voorkom je vooral rugklachten, maar ook niet te vergeten knie- en enkelklachten.
In dit artikel vertel ik alles over het bekken en hoe we deze klachten kunnen voorkomen en verhelpen.

Dijbeenhalsfractuur (gebroken heup)

De gebroken heup is een breuk in de nek van het dijbeen. Bij het breken van het dijbeen ervaar je meteen en scherpe en intense pijn in de heup. In de meeste gevallen ben je niet in staat om te staan, in niet ernstige gevallen kan je mankend lopen. Het niet verhelpen van de blessure zal schade en klachten verergeren en het herstelproces verlangzamen. Het herstel- en revalidatieproces is lang, maar de meeste mensen herstellen volledig en kunnen hun activiteiten weer goed oppakken!

Ischiadica bursitis

Een Ischiadica bursitis is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten ontstaan bij overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of traplopen. Er zijn verschillende oefeningen die jou kunnen helpen om pijnklachten te verminderen, deze oefeningen zijn de heupbuiging en de hamstring stretch (zie onderaan pagina). Verder ontdek jij hieronder wat de aandoening precies inhoudt en hoe jouw pijnklachten effectief behandeld kunnen worden.

Piriformis syndroom

Diagnose: piriformis syndroom

Het piriformis syndroom kan stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs in de voet. Voordat het piriformis syndroom behandelt wordt, is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat. Zo kan de beste behandelmethode toegepast worden. De fysiotherapeuten van fysiotherapie4all hebben kennis van deze aandoening en hebben als streven om een patiënt binnen 5 behandelingen pijnvrij te krijgen.

Bilspier scheur

Heb jij een accuut moment gevoelt in jouw bilspieren? Dan kan het zijn dat je een bilspier scheur hebt opgelopen. Deze blessure is over het algemeen makkelijk te diagnostiseren en te verhelpen.
Onze specialisten van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een bilspier scheur. Wil je alles weten over bil- en heupklachten? Bekijk het gratis webinar.

Slijmbeursontsteking heup

Behandeling van heupklachten bij een slijmbeursontsteking heup

Personen die last hebben van een slijmbeursontsteking van de heup ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. De klachten veranderen naar mate de blessure langer aanwezig is. Over het algemeen genezen mensen goed van deze aandoening. Een vroege (fysiotherapeutische) behandeling van deze aandoening kan het herstelproces versnellen en bevorderen!

Triggerpoints en heupklachten

Triggerpoints en Heupklachten

Heb jij last van heupklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints en heupklachten.

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Heupklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Oorzaken van een pijnlijke heup

Niet iedere heupklacht is hetzelfde en dus heeft iedere klacht ook een andere oorzaak. Daarnaast kan de oorzaak verschillen per persoon en per aandoening. Ondanks dat elke klacht een andere oorzaak heet zijn er wel algemene factoren die de kans op klachten vergroten, zoals:

  • Te weinig beweging (onderbelasting)
  • Te veel beweging (overbelasting)
  • Een verkeerde stand van de heup (or andere gewrichten in de bewegingsketen)
  • Een eenzijdig bewegingspatroon
  • Blessure aan een ander nabijgelegen gewricht

De symptomen bij pijn in de heup

Heupklachten kunnen verschillende symptomen hebben. Dit komt omdat niet iedere aandoening die klachten veroorzaak hetzelfde is. Hieronder worden de symptomen beschreven waaraan iedere aandoening te herkennen is.

Behandeling heupklachten

Welke fysiotherapeutische behandeling worden toegepast om jouw heupklachten te verhelpen is afhankelijk per persoon en van de oorzaak van de klacht. Wel zijn er algemene aandachtspunten bij het behandelen van de klachten aan de heup, zoals:

  • Verminderen van de pijnklachten
  • Vergroten van de mobiliteit
  • Kracht en stabiliteit verbeteren
  • Verbeteren van jouw looppatroon
  • Bij de bovenstaande aandachtspunten kan de fysiotherapeut jouw helpen door gebruik te maken van manuele technieken, dry needling therapie, manuele triggerpoitntherapie, oefentherapie, taping of massage.