Het heupgewricht

Bekijk de video over het heupgewricht

De anatomie van het heupgewricht

Het heupgewricht heeft een femurkop (caput femoris) en een heupkom (acetabulum). De kop zit vast aan het bovenbeen (os femur) en de kom wordt gevormd door het bekken. Het heupgewricht wordt dan ook gevormd door het bovenbeen en het bekken. De kop van het heupgewricht past precies in de kom zodat de heup soepel kan bewegen. Daarnaast is het heupgewricht een kogelgewricht wat betekent dat het bovenbeen ten opzichte van het bekken in bijna iedere richting kan bewegen.


Bewegingen die het heupgewricht kan maken zijn: buigen (flexie), strekken (extensie), been naar buiten bewegen (abductie), been naar binnen bewegen (adductie), bovenbeen naar buiten draaien (exorotatie) en het bovenbeen naar binnen draaien (endorotatie).

De spieren & functie van het heupgewricht

Zoals bij ieder gewricht bevinden er zich spieren rondom het heupgewricht zodat het gewricht verschillende bewegingen kan maken. Per beweging zijn er een aantal spieren actief. Er wordt ook nog verschil gemaakt in binnenste heupspieren, buitenste heupspieren en een adductorengroep.

1. De binnenste heupspieren: M. psoas major en de M. illiacus (iliopsoas). Beide hebben als functie flexie en exorotatie van de heup.
2. De buitenste heupspieren: M. gluteus maximus (extensie en exorotatie), M. gluteus minimus (abductie), M. gluteus medius (abductie), M. tensor fasciae latae (abductie, flexie en endorotatie) en de M. piriformis (exorotatie, abductie en extensie).
3. De adductorengroep: M. obturatorius externus (adductie en exorotatie), M. pectineus (adductie, exorotatie en lichte flexie), M. adductor longus (adductie en flexie), M. adductor brevis (adductie) en de M. adductor magnus (adductie, exorotatie en extensie).

Lees ook alles over het SI gewricht.

Banden rondom het heupgewricht

Om het heupgewricht te verstevigen bevinden er zich banden rondom het heupgewricht. Deze gewrichtsbanden zorgen voor extra stabiliteit van de heup en worden ligamenten genoemd. De belangrijkste ligamenten rondom het heupgewricht zijn: lig. Iliofemorale, lig. Pubofemorale, lig. Ischiofemorale en lig. Capitis femoris.

Klachten aan het heupgewricht

Zoals in ieder gewricht kun je ook klachten ervaren in het heupgewricht. Hieronder staan een aantal aandoeningen aangegeven.

  • Heup artrose 
    Dit is slijtage van het gewrichtskraakbeen van het heupgewricht. Het heupgewricht beweegt niet meer soepel doordat het kraakbeen beschadigd is. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid.
  • Slijmbeursontsteking heup
    De slijmbeurs is een zakje vocht welke zich bevindt aan de buitenzijde van het heupgewricht en ervoor zorgt dat pezen en botten niet langs elkaar schuren. Wanneer deze ontstoken is ervaren we pijnklachten in de heup.
  • Heupfractuur
    Dit is een breuk van de heup. Dit ontstaat meestal door een hoge externe kracht die op de heup inwerkt. Denk hierbij aan een val op de heup.
  • Iliopsoas syndroom
    Ontstoken pees/ slijmbeurs iliopsoas
  • Bekkeninstabiliteit
    Bekkeninstabiliteit komt vaak voor bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap. Er ontstaat dan pijn in de liezen, het schaambeen, SI-gewricht en/of onderrug. Er is echter geen medische oorzaak voor de klachten vandaar dat de diagnose niet vaak meer gesteld wordt, maar heet het zwangerschap gerelateerde bekkenpijn.
  • Spierscheuring 
    Een spierscheur is een (sport)blessure waarbij er een scheur optreedt in een aantal spiervezels. De meeste voorkomende spieren waarin spierscheuring voorkomt zijn de kuit, het bovenbeen en de hamstrings.
  • Piriformis syndroom
    De piriformis is en spier die van je bovenbeen naar je SI-gewricht loopt. Wanneer deze onder hoge spanning komt te staan kunnen zenuwstructuren (n. Ischiadicus) onder spanning komen staan, waardoor we pijnklachten in de heup, bil of been kunnen ervaren.

Lee hier meer over heupklachten

Behandeling van het heupgewricht

De behandeling van het heupgewricht is afhankelijk van het soort klacht. Vaak wordt een klacht behandeld doormiddel van oefentherapie, mobilisatie, taping, advies, massage, shockwave, dry needling, etc.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer