DISI-deformiteit

Wat is een DISI-deformiteit?

Een DISI-deformiteit (Dorsal Intercalated Segment Instability) is een instabiliteit van een gewrichtje in de pols. De pols is de overgang tussen onderarm en hand en bestaat uit twee rijen met botstukken. Deze worden de handwortelbeentjes genoemd. Bij een DISI-deformiteit is er sprake van een standsverandering van twee handwortelbeentjes: het lunatum en het scaphoid. Het gewricht tussen deze twee botstukken wordt het scapholunaire gewricht genoemd. Door de standsverandering raakt het gewrichtsbandje tussen deze twee botstukken (scapho-lunaire ligament) beschadigd en ontstaat er een instabiliteit.

Hoe ontstaat DISI-deformiteit?

Deze deformiteit kan ontstaan na een grote inwerkende kracht op het gewricht, zoals een val op een gestrekte pols. Ook door een langdurige belasting op dit gewricht, zoals bij het lopen met krukken, kan er instabiliteit optreden. Wanneer men van nature ‘losse’ banden (laxiteit) heeft, heeft men ook kans op een DISI-deformiteit. De mate van instabiliteit kan variëren van lichte instabiliteit tot volledige instabiliteit. Dit laatste treedt op bij scheuring van het scapho-lunaire ligament.

Wat zijn de symptomen?

Mensen met een DISI-deformiteit ervaren pijnklachten tijdens het strekken van de pols. Ook kan men krachtsverlies in de pols ervaren en is soms het geven van druk op het scapholunaire gewricht pijnlijk.

Wat is de behandeling?

Wanneer een DISI-deformiteit niet behandeld wordt, kan deze slijtage in de desbetreffende gewrichten veroorzaken. Wanneer het scapho-lunaire ligament niet volledig gescheurd is, kan een brace of spalk helpen om de belasting op het gewricht tegen te verminderen zodat de band kan herstellen. Tevens kan door middel van fysiotherapie de belastbaarheid van de pols verbeterd worden. Wanneer dit onvoldoende helpt of wanneer het ligament volledig gescheurd is, kan men ervoor kiezen het ligament operatief te laten hechten of reconstrueren. Reconstructie van het ligament wordt gedaan met een andere pees uit het lichaam. Wanneer er sprake is van ernstige mate van artrose kan men ervoor kiezen de pols operatief vast te laten zetten.

Lees hier een ander artikel over DISI-deformiteit.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer