Bij een duimbasis artrose ervaar je vaak zeurende pijn aan de duim. Deze pijn wordt erger op het moment dat er kracht wordt gezet met de duim. Bij deze blessure is het van belang dat belasting aan de duim wordt vermeden of verering van de aandoening te voorkomen. Hoe een duimbasis artrose wordt behandelt is afhankelijk van de mate van artrose.
Wat is artrose van het duimbasisgewricht?
Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd, maar is geen verouderingsproces zoals veel mensen denken. Artrose is een reumatische aandoening en kan in allerlei delen van het lichaam voorkomen. Veelvoorkomend is atrose in de knie.
Het duimbasisgewricht bestaat uit het eerste middenhandsbeentje van de hand en een handwortelbeentje. Dit handwortelbeentje is het os trapezium. Het basisgewricht van de duim wordt daarom ook wel carpometacarpale 1 genoemd (CMC-1). Doordat het duimgewricht zadelvormig is, is de duim erg beweeglijk, maar niet erg stabiel. Rondom het gewricht bevinden zich kapsel, banden, pezen en spieren om de duim zoveel mogelijk te stabiliseren.
Aan de uiteinden van het eerste middenhandsbeentje en het os trapezium bevindt zich kraakbeen, zodat deze botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij duimbasis artrose is dit kraakbeen in kwaliteit afgenomen waardoor klachten kunnen ontstaan.
Wat zijn de oorzaken?
Deze blessure zien we vooral bij vrouwen en met name bij vrouwen die ouder dan veertig jaar zijn.
Er zijn verschillende oorzaken van duimbasis artrose mogelijk, zoals:
- Overbelasting van het duimgewricht, bijvoorbeeld door gamen of veel knijpen. Door herhaaldelijke overbelasting op het kraakbeen kan deze in kwaliteit afnemen.
- Een eerder letsel, zoals een breuk of scheuring van banden (ligamenten) die betrokken zijn bij de duim. Hierdoor zou de anatomische positie van CMC-1 veranderd kunnen zijn of zou de duim minder stabiel kunnen zijn geworden wat kan zorgen voor piekbelastingen op het kraakbeen.
- Hypermobiliteit van de duim waardoor het kraakbeen te veel belast wordt.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Druk op het duimbasisgewricht is vaak pijnlijk bij deze blessure. Pijn bij het bewegen van de duim is ook een belangrijk symptoom. Vaak is dit een zeurende pijn die erger wordt bij kracht zetten met de duim (zoals knijpen). De kracht van de duim neemt dan ook vaak af. Door de artrose kan het lichaam extra bot gaan vormen bij de duimbasis, waardoor het gewricht gaat afwijken in vorm. Ook kan de duim gaan knoepen (crepitaties). Tot slot kan er ook een lokale zwelling optreden en kan de beweeglijkheid van de duim afnemen.
Hoe wordt duimbasis artrose behandeld?
De behandeling is afhankelijk van de mate van artrose. Bij milde artrose kunnen pijnstillers, corticosteroïden injecties of bracen en spalken soms helpen om de pijn te verlichten. Ook fysiotherapie kan vaak helpen. U krijgt dan advies over de belasting en belastbaarheid met betrekking tot uw duim. Ook krijgt u oefeningen waarmee u de kwaliteit van het resterende kraakbeen van de duim zoveel mogelijk kan behouden. Dit zijn lichte oefeningen met veel herhalingen. Hierdoor wordt het kraakbeen niet te zwaar belast en wordt de aan- en afvoer van de nodige stoffen gestimuleerd. Ook krijgt u oefeningen om de stabiliteit van de duim te verbeteren waardoor het gewricht zelf minder belast wordt. Dit zijn dus vooral spierversterkende oefeningen.
Bij ernstige vormen van duimbasis artrose of wanneer de non-operatieve technieken onvoldoende helpen, kan men kiezen voor een operatie. Er zijn verschillende operatietechnieken waaronder de techniek waarbij het duimbasis gewricht vastgezet wordt (arthrodese) en de techniek waarbij er een kunstduim (prothese) geplaatst wordt. Na dergelijke operaties kan fysiotherapie vaak helpen om de functie van de duim weer (gedeeltelijk) terug te krijgen.
Bekijk hier een onderzoek over duimbasis artrose.