Knie artrose

Alles over knieatrose uitgelegd

In onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat artrose van de knie is en hoe men qua interventie het beste kan omgaan met deze klacht. Bekijk de video en ontdek alles over artrose in de knie! Deze aandoening staat trouwens ook wel bekend als slijtage van de knie.

Vergoeding orthopedische zorg

De fysiotherapeutische behandeling van knie artrose (knieslijtage) wordt vanaf 2018 vanuit de basisverzekering voor 12 behandelingen vergoed! Dit houdt in dat als men knie artrose heeft, er 12 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed worden. Let hierbij wel op dat eerst het eigen risico opgemaakt wordt (als men dit eigen risico nog niet verbruikt heeft). In dit artikel valt alles te lezen over slijtage van de knie.

Wat is knie artrose

Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf (patella). Er bevindt zich een laagje kraakbeen aan de uiteinden van deze botstukken, zodat er geen wrijving ontstaat als de knie beweegt. Wanneer dit kraakbeen dunner wordt en/of in kwaliteit afneemt, spreekt men van slijtage. Dit wordt ook wel artrose genoemd en is een reumatische aandoening.

Oorzaken atrose: wat zijn oorzaken van artrose in de knie?

De precieze oorzaak van een pijnlijke knie of een versleten knie door atrose is nog niet bekend. Het is vaak een natuurlijk proces dat bij ouder worden hoort. Wel is duidelijk dat het samenhangt met verschillende factoren.

  • De oorzaak van knie artrose is in de meeste gevallen overbelasting. Dit kan onder meer te intensief sporten zijn of bij zwaar lichamelijk werk waarbij veel geknield of gehurk wordt.
  • Ook bijvoorbeeld overgewicht kan tot ernstige knieartrose leiden.
  • Knieatrose kan ook het gevolg zijn van een ontsteking in een gewricht.
  • Na eerder knieletsel, zoals een voorste kruisband ruptuur (gescheurde voorste kruisband) of een breuk, kan men artrose gaan ontwikkelen.
  • Een eerdere knieoperatie, zoals het verwijderen van de meniscus, kan de knie beschadigen, waardoor er knieatrose kan ontstaan.
  • Bovendien kunnen andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of jicht ook aanleiding geven tot artrose.
  • Verder kan de stand van de benen van invloed zijn, dus bij O- of X-benen.
  • Geslacht lijkt ook een rol te spelen: vrouwen hebben vaker artrose dan mannen.
Artrose knie
Artrose knie

Wat zijn tekens & symptomen?

In het eerste stadium van artrose hoeft men niet direct veel klachten te ervaren. Meestal beginnen de klachten met wat stijfheid of startstijfheid in de knie bij het opstaan en ervaart men pas in een later stadium knieklachten. Dit wordt ook wel ochtendstijfheid genoemd. Het buigen en strekken van de knie wordt steeds moeilijker. Ook kan er zwelling van de knie zichtbaar zijn, kan de knie gaan kraken (crepiteren) en kunnen er instabiliteitsklachten optreden. Aan de zijkanten van de botstukken kunnen osteofyten gevormd worden. Dit zijn uitsteeksels van het bot. Ook kan men op den duur een veranderde stand van de knieën krijgen, zoals x-benen of o-benen. In veel gevallen worden de klachten erger als men lang loopt, traploopt, knielt of hurkt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vooral uw verhaal en een lichamelijk onderzoek dragen bij aan het stellen van een diagnose. Men kan de diagnose niet altijd met een röntgenfoto stellen. Hierop is alleen te zien of er nog een ruimte zit tussen de botstukken of dat de botstukken (dichter) op elkaar staan. De kwaliteit van het kraakbeen is echter niet zichtbaar.

Prognose bij knie artrose?

De slijtage is onomkeerbaar. Het herstelt dus niet meer. Het heeft een progressief beloop: de slijtage wordt met de tijd erger. Het is zaak het resterende kraakbeen zo optimaal mogelijk in conditie te houden om verergering van klachten te voorkomen. Met de juiste behandeling kan men in sommige gevallen de klachten dragelijk houden.

Wat is de behandeling?

Blijven bewegen (maar niet belasten!) is van groot belang, omdat dit de kwaliteit van het kraakbeen ten goede komt. Dit kan bijvoorbeeld fietsen zijn of het doen van lichte oefenvormen. Bij lichte mate van slijtage zal men vooral met oefentherapie proberen de klachten te verhelpen. Door specifieke oefeningen wordt de kwaliteit van het kraakbeen bevorderd en zouden de klachten kunnen afnemen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut met manuele technieken het gewricht mobiliseren om deze zo soepel mogelijk te houden. Ook inzicht krijgen in belasting en belastbaarheid kan bijdragen aan het herstel. Vaak gaat slijtage gepaard met veel spierspanning en daarvoor kan massage therapie, dry needling therapie, taping en/of rekoefeningen helpen.

Wanneer dit onvoldoende helpt of bij sprake van forse slijtage zal men het plaatsen van een kunstknie (knie prothese) kunnen overwegen. Hierna volgt een lang revalidatietraject bij de fysiotherapeut. Na deze operatie krijgt u vanaf de 20e behandeling de behandelingen vergoed van de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering(tot maximaal 1 jaar na de verwijsdatum). De eerste 20 behandelingen betaalt u zelf of met de fysiotherapiebehandelingen van uw aanvullende verzekering.

Welke oefeningen kan ik doen bij knie artrose?

Zoals hierboven al beschreven staat, is oefentherapie bij knie artrose vaak zinvol, omdat hiermee de kwaliteit van het resterende kraakbeen beter wordt en ook wordt de stabiliteit en kracht van het been beter, waardoor er minder piekbelastingen op het resterende kraakbeen ontstaan.
Voorbeelden van deze oefeningen leest u hier:

1. Leg press
De leg press is uitermate geschikt om het kraakbeen in de knie van optimale kwaliteit te maken. Door de oefening met een lichte weerstand (20-30 kg bijvoorbeeld) en tweebenig met veel herhalingen uit te voeren, wordt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen van het kraakbeen verbeterd.

2. Stabiliteitsoefening op 1 been
Ga op uw aangedane been staan en probeer uw evenwicht te bewaren. Houd hierbij uw standbeen licht gebogen. Om het moeilijker te maken, kunt u uw ogen dicht doen of dubbeltaken uitvoeren (zoals een bal overgooien).

3. Roeien
Tijdens de roeibeweging wordt de knie telkens gebogen en gestrekt zonder dat er daarbij veel gewicht op de knie komt. Ideaal dus voor het kraakbeen! Dit is een goede oefening om in de fitnessschool te doen!

4. Fietsen
Fietsen (buiten of op een hometrainer) zorgt ook voor het optimaliseren van het kraakbeen in het kniegewricht. Probeer dus dagelijks te fietsen! Let hierbij wel op dat u niet te zwaar hoeft te trappen. Een flinke heuvel of brug op fietsen kan namelijk klachten geven.

Sporten met knie artrose?

Bij slijtage is het belangrijk om het gewicht op het versleten gewricht zo laag mogelijk te houden. Sporten waarbij de knie veel belast wordt, zoals zaal- en veldsporten zijn dus af te raden. Hierbij komen er te veel piekbelastingen op het kraakbeen. Wel kunnen speciale oefeningen (zoals de voorbeeldoefeningen hierboven) in de fitnessruimte of bijvoorbeeld zwemmen fijn zijn, omdat hierbij het kraakbeen in veel mindere mate belast wordt. Wilt u meer weten over sporten bij knie artrose? Neem dan contact met ons op!

Bekijk hier de richtlijnen voor het behandelen van knie artrose.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer