Gebroken rib

Een gebroken rib, is een rib welke breekt op het moment dat er een grote inwerkende kracht op de ribben drukt. Op het moment van het breken ervaar jij een scherpe pijn op de plaats van de breuk en zal het drukken op de rib pijn doen. Daarnaast kan in sommige gevallen zijn dat jij een zichtbare verandering in de stand van de ribben hebt of een bloeduitstorting waarneemt op de plek van de breuk. Ademhalen, bewegen en hoesten kan zeer pijnlijk zijn, hierdoor is het gebruikelijk om pijnstillers te nemen. Gemiddeld herstel jij binnen 6 weken van de breuk.

(Ook bekend als: ribfractuur)

Wat is een gebroken rib?

Een gebroken rib wordt ook wel een ribfractuur genoemd. Wanneer er een grote inwerkende kracht op een rib inwerkt, kan dit resulteren in een breuk van de rib. Men heeft in totaal 24 ribben (ook wel costae genoemd) waarvan er twaalf aan de linkerzijde en twaalf aan de rechterzijde van het borstbeen gelegen zijn. De bovenste zeven ribben vormen ieder een gewrichtje met dit borstbeen. Alle ribben zijn aan de achterkant gevestigd aan de wervelkolom met een gewrichtje. De functie van de ribben is het beschermen van belangrijke organen, zoals de longen. Ook dragen de ribben bij aan de ademhaling.Wat zijn de oorzaken?

Een gebroken rib ontstaat in de meeste gevallen is een directe klap of grote inwerkende kracht. Dit kan tijdens een sportwedstrijd gebeuren, maar ook tijdens een auto-ongeluk of een val. Daarnaast kan er wanneer er sprake is van botontkalking (osteoporose) ook bij lichte druk op de ribben een breuk optreden. Men ziet een ribfractuur daarom wel eens bij ouderen die hard hebben moeten niezen of hoesten.

Wat zijn tekens & symptomen?

Men ervaart tijdens het oplopen van de breuk vaak een scherpe pijn op de plaats van de breuk. Wanneer men op de rib drukt, is dit erg pijnlijk. Ook kan men soms zichtbaar een veranderde stand van de rib en een bloeduitstorting waarnemen. Bij de ademhaling bewegen de ribben mee. Daarom is ademhalen en/of hoesten bij mensen met een gebroken rib pijnlijk. Ook bij andere bewegingen van de romp waarbij de borstkas meebeweegt, kan de pijn verergeren.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen herstelt de gebroken rib vanzelf. Het herstel is echter wel pijnlijk. De fysiotherapeut kan de pijn verminderen en het ademhalen vergemakkelijken door medical tape toe te passen ter hoogte van de aangedane rib(ben). Ook kan men gebruik maken van pijnstillers. Het is belangrijk om ondanks de pijn toch diep te blijven ademhalen, omdat men anders meer risico loopt op een longontsteking. Eventueel kan men zelf tijdens de ademhaling de ribben ondersteunen door de onderste ribben tijdens het inademen te liften. De breuk heelt binnen zes weken, maar vaak blijven de pijnklachten langer aanwezig.

Wanneer men meerdere ribben gebroken heeft, kan men een instabiele borstkas hebben. In dat geval is soms een operatie nodig om de ribfracturen te herstellen.

Lees hier meer over een gebroken rib

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer