Gekneusde teen

Een gekneusde teen houdt in dat door een acute overbelasting de banden, het kapsel en/of het kraakbeen van een teen beschadigd is. Bij het ontstaan van deze aandoening voel jij direct een scherpe pijn in de teen. De hersteltijd is afhankelijk van de locatie en mate van de kneuzing, maar gemiddeld duurt dit twee tot zes weken.

(Ook bekend als: verstuikte teen)

Anatomie gekneusde teen (video)

Wat is een gekneusde teen?

Een gekneusde teen (ook wel verstuikte teen genoemd) houdt in dat door een acute overbelasting de banden, het kapsel en/of het kraakbeen van een teen beschadigd is. Iedere voet heeft vijf tenen. De grote teen bestaat uit twee gewrichten en de andere tenen uit drie gewrichten. De grote teen heeft namelijk maar twee kootjes. Vaak is het de grote teen die verstuikt is en in de meeste gevallen is dit het gewrichtje wat het teenkootje met de middenvoetsbeentjes verbindt (MTP gewricht). Tussen de kootjes bevindt zich kraakbeen, zodat de botoppervlakken niet tegen elkaar schuren. De banden en het kapsel zorgen er mede voor dat het gewricht stabiel is.

Wat zijn de oorzaken?

Men kan een gekneusde teen oplopen door een harde klap op de teen, het stoten van de teen, het overmatig strekken van de teen, het overmatig buigen van de teen of doordat er iemand op gaat staan of tegenaan schopt. Het komt dan ook voor bij sporters (bijvoorbeeld voetbal, dansen of vechtsport), of mensen die zich verstappen of struikelen.


Daarnaast kan een teen kneuzen door herhaaldelijke overbelasting op de teen waarbij één of meerdere structuren continu overbelast worden. Door deze repetitieve belastingen kan er uiteindelijk schade aan structuren ontstaan.Men heeft meer kans op een verstuikte enkel, als het teengewricht beperkt is in zijn beweeglijkheid, wanneer men slecht schoeisel draagt of wanneer de kracht en stabiliteit van de teen en/of structuren hier direct omheen gelegen, verminderd is.

Wat zijn tekens & symptomen?

Op het moment van kneuzen, voelt men vaak een scherpe pijn in de teen. Daarna voelt de teen stijf, beurs en pijnlijk. Bij flinke kneuzing kan hij ook dik, blauw en warm worden. De pijn kan, afhankelijk van de locatie van de weefselschade, aan de bovenkant, onderkant en zijkanten van de teen gevoeld worden. In de meeste gevallen kan men wel op de teen staan, maar dit verergert de pijn wel. Soms kan men moeilijker lopen vanwege deze pijn. Door de pijn wordt de teen vaak minder beweeglijk.

De behandeling van een gekneusde teen

De gemiddelde herstelduur na een verstuikte teenl is twee tot zes weken, maar is afhankelijk van de locatie en mate van de kneuzing. Na een gekneusde teen is het belangrijk de teen te blijven bewegen, maar niet zwaar te belasten. Het kan daarom bij flinke kneuzing beter zijn om een aantal dagen op krukken te lopen. Dit is echter niet bij alle verstuikingen noodzakelijk. Direct na het moment van kneuzen kan het verlichtend zijn om de teen te koelen. Ook kan het zinvol zijn om de aangedane voet omhoog op een bankje of kruk te leggen.

De fysiotherapeut kan bijdragen aan uw herstel door uw teen te tapen om de doorbloeding te verbeteren of de teen te stabiliseren. Daarnaast kan de therapeut oefeningen geven om de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de teen en de structuren hieromheen te verbeteren. Dit is ook belangrijk om te voorkomen dat u de teen in de toekomst nog een keer zou verstuiken. Daarnaast kan de therapeut manuele technieken, mobilisatietechnieken, triggerpointtherapie, dry needling en massage toepassen wanneer dit nodig is.

Lees hier wat meer wetenschap over de ‘gekneusde teen‘.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer