Neuralgische Amyotrofie

Men kan bij NA het onderscheid maken tussen de erfelijke (hereditaire neuralgische amyotrofie) en niet-erfelijke vorm (idiopatische neuralgische amyotrofie (INA)). De niet-erfelijke vorm komt het meeste voor.

Wat is de oorzaak Neuralgische Amyotrofie?

De oorzaak van NA is nog onduidelijk. Men vermoedt dat het te maken heeft met het immuunsysteem dat plotseling niet alleen indringers gaat aanvallen, maar ook zorgt voor een ontstekingsreactie van lichaamseigen weefsel: in dit geval de zenuwen. Men vermoedt dat de zenuwen bij mensen met NA hier wat gevoeliger voor zijn. Er zijn ook een aantal mogelijke risicofactoren bekend die de klachten zouden kunnen uitlokken:

  • Zwangerschap/bevalling
  • Infecties
  • Operaties/narcose
  • Ongeluk
  • Stress
  • Inentingen
  • Weersomslag
  • Zware belasting schouder- en armregio

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men een Neuralgische Amyotrofie aanval krijgt, gaat dit in de acute fase gepaard met zeer hevige pijn. Deze acute fase duurt gemiddeld drie weken. Daarna ervaart men meestal in rust geen pijn meer, maar wel bij het bewegen van de arm. De pijn is ’s nachts vaak erger. Kenmerkend is de pijn in de schouder met uitstraling naar de arm. Ook kan men pijnklachten in de nek, rondom het schouderblad en in de okselregio krijgen. Door de zenuwbeschadiging kan er krachtsverlies optreden. Dit kan in lichte mate aanwezig zijn, maar ook in de vorm van een volledige verlamming (parese). Het gevolg hiervan is atrofie (de spieromvang neemt af).
Ook kan men bij NA gevoels- en doorbloedingsstoornissen ervaren.

Wat is de behandeling?

Men is na een NA aanval (wel afhankelijk van de intensiteit van de aanval) gemiddeld na 1 à 2 jaar tussen de 70% en 90% hersteld. Wanneer men al vaker aanvallen in dezelfde arm heeft gehad, herstellen de zenuwen steeds minder goed. Er blijven dus restklachten over. Het herstel na een NA aanval duurt lang, omdat zenuwen maar langzaam herstellen.

Het herstel na een NA-aanval verdeelt men in drie fasen:

  1. Acute fase: hierbij kunnen enkel zware medicijnen soms wat verlichting geven en kan men fysiotherapie krijgen om stijfheid van gewrichten te voorkomen. Atrofie kan men niet tegengaan. Oefentherapie en manipulaties werken juist vaak averechts.
  2. De eerste maanden na de acute fase: hierbij is de aansturing van spieren bij de schouder het belangrijkste wat de fysiotherapeut u bij kan brengen. Het trainen van kracht van de schouderspieren heeft namelijk geen zin als de aansturing niet goed is. De spieren zijn vaak al overbelast en door krachttraining zouden de klachten vaak juist verergeren. Ook is het voorkomen van compensatiegedrag en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk.
  3. Laatste fase: hierbij wordt aandacht besteed aan het behandelen van restklachten.

Ook andere disciplines, zoals een ergotherapeut, kunnen bijdragen aan de behandeling door o.a. samen met u een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden.

Lees hier een ander artikel over neuralgische amyotrofie

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer