Nieuwe heup

(Een nieuwe heup wordt ook wel een heupprothese genoemd)

Wat is een nieuwe heup?

Wat houdt een heupprothese in?

Men spreekt van een nieuwe heup wanneer er een kunstheup in plaats van de originele heup geplaatst wordt. Dit kunstgewricht wordt ook wel een heupprothese genoemd en neemt de functie van de oude heup over. Deze prothese wordt tijdens een operatie geplaatst en na de operatie volgt een revalidatietraject om de volledige functie van de heup weer terug te krijgen.

Men kan een gecementeerde heupprothese van een ongecementeerde heupprothese onderscheiden. Bovendien bestaat er ook nog een combinatie hiervan waarbij men een gecementeerde steel en een ongecementeerde kom krijgt. Het grootste verschil tussen een gecementeerde en een ongecementeerde prothese is dat bij de gecementeerde prothese er hulp van een kitstof is, zodat de steel en kom vast kunnen groeien aan het bot. Bij de ongecementeerde prothese wordt hier geen gebruik van gemaakt en zal de prothese zelf vastgroeien aan het bot.

Wanneer krijgt men een nieuwe heup?

Men komt bij verschillende situaties in aanmerking voor een nieuwe heup. Een veelvoorkomende oorzaak van een nieuwe heup is slijtage van de heup. Slijtage betekent dat het kraakbeen (het gewrichtssmeer) van de heup in kwaliteit is afgenomen waardoor de heup niet wrijvingsloos meer kan bewegen. Dit roept pijnklachten op en kan je erg beperken in het dagelijks leven. Zo ervaren mensen met een versleten heup veel stijfheid in de heup en pijnklachten in de lies (liesklachten), bil, bovenbeen en rondom de heup.

Daarnaast is het soms ook na een dijbeenhals fractuur of na een verstoring van de doorbloeding van de heupkop nodig om een nieuwe heup te plaatsen.

Hoe ziet de operatie bij een nieuwe heup eruit?

De heupoperatie duurt gemiddeld 1,5 uur en men kan hierbij kiezen voor een regionale of algemene verdoving of een combinatie hiervan. Via een snede aan de zijkant van het bovenbeen kan de chirurg het heupkapsel openen om de heupkom bij te schuren en de heupkop te verwijderen. Er wordt een nieuwe kom geplaatst en in het bovenbeen wordt een heupkop geplaatst die vast gezet wordt met een pin in het bovenbeen.

Wat te doen na een nieuwe heup?

Na de operatie ervaart men meestal niet meer de gewrichtspijn zoals voorheen. Wel kunnen de wond en spieren nog pijn doen. Het aantal dagen dat men na de operatie nog in het ziekenhuis verblijft, hangt af van het ziekenhuis en het herstel. In sommige ziekenhuizen gaat men dezelfde dag nog naar huis (zie het artikel: ‘Sneller herstel na nieuwe heup’).

Nieuwe-heup.jpg

De fysiotherapeut zal meteen bij u langs komen om te starten met het trainen van de heup en het looppatroon. De fysiotherapeut leert u hoe u met krukken kan lopen. Ook zal hij/zij nog eens de leefregels met u doornemen die voorkomen dat de heup luxeert (uit de kom schiet).

Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen bent, kunt u het herstel thuis voortzetten met een fysiotherapeut die eerst aan huis komt. Aandachtspunten tijdens de revalidatie zijn:

  • Herwinnen van mobiliteit van de heup door middel van oefentherapie, mobilisatietechnieken, massage van de betrokken spieren, tapen, etc.
  • Trainen van stabiliteit van de heup door middel van oefentherapie
  • Herwinnen van de kracht van heup- en bovenbeenspieren door middel van oefentherapie
  • Optimaliseren van het looppatroon door middel van loopanalyse en oefentherapie.

Lees hier verder alles over heupklachten.

Bekijk hier een onderzoek over een nieuwe heup.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer