Pijn in de lies

Wat is de oorzaak van pijn in de lies?

Er kunnen verschillende oorzaken en varianten zijn voor pijn in de lies. De lies is het gedeelte van de buikstreek die met de liesplooi de grens vormt tussen onderlichaam en dij en vormt de plooi tussen onderbuik en bovenbeen. Het kan komen door een overbelasting van de spieren van de binnenzijde van het bovenbeen, maar ook door een verrekking, spierscheuring of liesbreuk.

De klachten kunnen ook voortkomen uit een blessure elders in het lichaam wat pijn in de lies veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een blessure aan de rug of de heup of gedeelte van de buikstreek. Wanneer deze gewrichten niet optimaal bewegen, kan de pijn uitstralen naar het gedeelte van de liezen. Een bekend voorbeeld hiervan is slijtage van de heup waarbij de pijn in de liesregio gevoeld kan worden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een zeurende pijnklachten in de liezen die uit kan stralen naar het gedeelte van de bil of het bovenbeen of gedeelte van de buikstreek. Vaak doet het naar binnen bewegen van het bovenbeen zeer. Sporten kan de klachten verergeren en met name bij het plots aanzetten tot een sprint of het afremmen of keren na een loopactie.

Uitstralende pijn heup - lies

De vijf meest voorkomende oorzaken van liesklachten

Triggerpoints in de illiopsoas

Triggerpoints zijn kleine spierknopen die zich ophopen binnen de spiervezel wat voor een verminderende doorbloeding zorgt. Hierdoor wordt de spier stijf en stug wat pijnklachten veroorzaakt. Dit komt bijvoorbeeld door langdurig zitten wat klachten in de lies / liezen kan veroorzaken.

Kraakbeen

Het is mogelijk dat er een stukje van het kraakbeen in de heup los komt te zitten of een scheur ontstaat. Met vooroverbuigen of andere bewegingen kan dat klem komen te zitten wat liesklachten veroorzaakt.

Adductor tendinopathie

De adductoren zijn spieren in de bovenbeen. Die zorgen ervoor dat de benen naar buiten bewegen waardoor de bilspieren aanspannen en spieren om het been naar binnen te bewegen. Deze spieren kunnen dus ook pijn in de lies veroorzaken.

Artrose

Artrose zorgt voor het slijten van het kraakbeen. Dit zie je vaak bij ouderen omdat het kraakbeen gaat slijten wat gaat ontsteken en geïrriteerd tussen de gewrichten. Hier kan men klachten krijgen in de liezen.

Liesbreuk

Een liesbreuk is een breuk op de zwakke plek van de buikwand bij het gedeelte van de buikstreek. Hierdoor kan het zijn dat het buikvlies, onderbuik, buikvet of het stukje darm dat naar buiten ligt wat druk geven op de liezen.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de oorzaak en varianten van uw liespijn, kan een passende therapie geboden worden door de fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all. Daarnaast kunt u voor meer informatie of het maken van een afspraak ook terecht bij onze therapeuten. De therapeuten zullen eerst de oorzaak van uw liesklachten onderzoeken en daar een passende behandeling op afstemmen en een vervolg afspraak maken.

Voor meer informatie zie een onderzoek over pijn in de lies.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer