Pijn in de lies

Wat is de oorzaak van pijn in de lies?

Er kunnen verschillende oorzaken en varianten zijn voor pijn in de lies. De lies is het gedeelte van de buikstreek die met de liesplooi de grens vormt tussen onderlichaam en dij en vormt de plooi tussen onderbuik en bovenbeen. Een liesblessure kan komen door een overbelasting van de spieren van de binnenzijde van het bovenbeen, maar ook door een verrekking, spierscheuring of liesbreuk. De pijn kan plotseling komen of geleidelijk erger worden.

Klachten elders in het lichaam

De klachten kunnen ook voortkomen uit een blessure elders in het lichaam wat pijn in de lies veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een blessure aan de lage rug of de heup of gedeelte van de buikstreek. Wanneer deze gewrichten niet optimaal bewegen, kan de pijn uitstralen naar het gedeelte van de liezen. Een bekend voorbeeld hiervan is slijtage van de heup waarbij de pijn in de liesregio gevoeld kan worden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een zeurende pijnklachten in de liezen die uit kan stralen naar het gedeelte van de bil of het bovenbeen of gedeelte van de buikstreek. Ook in de schaamstreek kan pijn gevoeld worden. Een stijf gevoel, een zwelling of een zwaktegevoel zijn ook klachten die bij een liesblessure voorkomen.Vaak doet het naar binnen bewegen van het bovenbeen zeer. Sporten kan de klachten verergeren en met name bij het plots aanzetten tot een sprint of het afremmen of keren na een loopactie.

Uitstralende pijn heup - lies

Hoe wordt liesblessure vastgesteld?

Na het aanhoren van de klachten van de patiënt kan een huisarts of fysiotherapeut vaststellen welke blessure er is ontstaan. Ook kan het hiervoor nodig zijn om de spieren te voelen, het heupgewricht te bekijken of bepaalde lichaamsdelen te rekken en strekken. Als het vermoeden bestaat dat het om een ernstigere liesblessure gaat, kan men doorverwezen worden om bijvoorbeeld een echo of MRI te laten maken.

Komt een liesblessure vaak voor?

Een liesblessure komt vooral mensen die regelmatig sporten voor. En dan met name bij personen die veldsporten beoefenen, zoals voetbal, atletiek of honkbal. Overbelasting van de spieren kan zorgen voor ongemak in de liesstreek. Door het plotseling draaien of aanzetten voor een sprint kan er ineens pijn ontstaan. Echter, de pijn kan bij sporters ook geleidelijk ontstaan, als de lies teveel belast wordt. De pijn zal in eerste instantie dan vooral na het sporten gevoeld worden, terwijl dit met de tijd steeds erger zal worden als de belasting tijdens sporten te hoog blijft. Het kan sporters zelfs dwingen om te stoppen tijdens de activiteit.

De vijf meest voorkomende oorzaken van liesklachten

Triggerpoints in de iliopsoas

Triggerpoints zijn kleine spierknopen die zich ophopen binnen de iliopsoas-spier wat voor een verminderende doorbloeding zorgt. Hierdoor wordt de spier stijf en stug wat pijnklachten veroorzaakt. Dit komt bijvoorbeeld door langdurig zitten wat klachten in de lies / liezen kan veroorzaken.

Kraakbeen

Het is mogelijk dat er een stukje van het kraakbeen in de heup los komt te zitten of een scheur ontstaat. Met vooroverbuigen of andere bewegingen kan dat klem komen te zitten, wat liesklachten veroorzaakt.

Adductor tendinopathie

De adductoren zijn spieren in de bovenbeen. Die zorgen ervoor dat de benen naar buiten bewegen waardoor de bilspieren aanspannen en spieren om het been naar binnen te bewegen. Deze spieren kunnen dus ook pijn in de lies veroorzaken.

Artrose

Artrose zorgt voor het slijten van het kraakbeen. Dit zie men vaak bij ouderen. Het kraakbeen gaat slijten wat gaat ontsteken en geïrriteerd tussen de gewrichten. Hier kan men klachten krijgen in de liezen.

Liesbreuk

Een liesbreuk is een breuk op de zwakke plek van de buikwand bij het gedeelte van de buikstreek. Hierdoor kan het zijn dat het buikvlies, onderbuik, buikvet of het stukje darm dat naar buiten ligt wat druk geven op de liezen.

Behandeling van liesblessure

Afhankelijk van de oorzaak en varianten van de liespijn, kan een passende therapie geboden worden door de fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all. Daarnaast kan men voor meer informatie of het maken van een afspraak ook terecht bij onze therapeuten. De therapeuten zullen eerst de oorzaak van de liesklachten onderzoeken en daar een passende behandeling op afstemmen en een vervolg afspraak maken.

In overleg met de fysio kan bekeken worden of sporters activiteiten kunnen blijven uitvoeren of dat het nodig is om te wachten tot de pijn vermindert. Als men kan blijven sporten is het aan te raden de belasting te verminderen om zo de pijnstreek te ontlasten.

Voor meer informatie zie een wetenschappelijk onderzoek over pijn in de lies.

Veelgestelde vragen

Liesklachten voel je aan de binnenzijde van het bovenbeen. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen.
De blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en revalidatie. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken. Wij van Fysiotherapie4all kunnen jou hierbij helpen.
Normaal duurt liespijn 6 tot 12 weken. Duurt de klacht langer dan wordt er gesproken van chronische liesklachten.
Een beknelde zenuw geeft brandende en stekende klachten in de liesstreek.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer