Sinding Larsen Johansson syndroom

Bij personen waarbij het skelet nog niet volgroeid is, bevindt zich op de plek waar de patellapees zich vasthecht op het bot een groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Elke keer als de quadriceps aanspant, trekken de spieren aan de patellapees. Deze patellapees rekt relatief weinig uit, waardoor er een grote trekkracht op de groeischijf van de patella (=knieschijf) komt te staan. Wanneer de spanning te groot/krachtig is of herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze blessure wordt het Sinding Larsen Johansson syndroom genoemd.

De anatomie

De spiergroep aan de voorkant van het bovenbeen wordt de quadriceps genoemd. Deze quadriceps hecht aan op de knieschijf en vervolgens op de top van het scheenbeen. De pees waarmee de quadriceps aanhecht op het scheenbeen wordt de patellapees genoemd. Het Sinding Larsen Johansson syndroom heeft dus veel overeenkomsten met ‘apexitis’ of ‘jumpers knee’.

Wat zijn tekens & symptomen van het Sinding Larsen Johansson syndroom?

Personen met deze aandoening ervaren pijnklachten aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf (apex patella). Deze pijnklacht kan toenemen tijdens activiteiten waarbij de quadriceps erg actief is. Dit zijn activiteiten zoals: squaten, trap op en af lopen, rennen (voornamelijk berg op) en springen. Ook kan de knieklachten uitgelokt worden wanneer men knielt of lokale druk uitoefent op de punt van de knieschijf. Een toename van botaanmaak of zwelling ter hoogte van de punt van de knieschijf kan in sommige gevallen aanwezig zijn.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening?

Het Sinding Larsen Johansson syndroom is een aandoening die typisch voorkomt bij kinderen of adolescenten die een snelle groeiperiode doormaken. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de botten een snelle groei doormaken en de spieren en pezen relatief kort blijven. Met als resultaat dat er meer spanning op de groeischijf van de patella komt te staan. Kinderen die tijdens de groeiperiode overmatig of veel deelnemen aan ren- en/of springsporten lopen een grotere kans om deze blessure op te lopen.

Bijdragende factoren voor de ontwikkeling van deze aandoening:

 • Een plotse toename van sportbelasting,
 • Recente groeispurt,
 • Spierverkorting,
 • Slechte voetenstand,
 • Verkeerd schoeisel en
 • Slechte training.

Wat is de diagnose van de aandoening?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Deze blessure is van hetzelfde type als Osgood-Schlatter en Severs disease. Deze aandoeningen verschillen alleen in locatie.

Wat is de prognose?

De meeste personen met deze knieklachten reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Het Sinding Larson Johansson syndroom is een zelflimiterende aandoening en heelt wanneer de patiënt skeletale maturiteit bereikt. Dit kan 6-12 maanden in beslag nemen, maar kan ook 2 jaar duren. Deze blessure heeft geen invloed op de groei en heeft geen negatieve effecten op langere termijn. Wanneer de volledige functie is hersteld, kan er echter wel een botachtig uitsteeksel ter hoogte van de punt van de knieschijf aanwezig blijven.

Hoe wordt het Sinding Larsen Johansson syndroom behandeld?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Dit betekent niet dat de patiënt hele dagen stil moet zitten.

De activiteiten waarbij er geen irritatie van de patellapees/knieschijf optreedt kunnen gewoon worden voortgezet. Het is echter zo dat bepaalde activiteiten moeten worden verminderd (zoals springen, squaten etc.). In hoeverre de patiënt zijn of haar sportactiviteiten kan verderzetten gedurende deze aandoening, is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Lees meer over behandelingen van knieklachten.

Welke fysiotherapeutische behandeltechnieken worden toegepast bij de behandeling?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

 • Stretchen,
 • RICE (rust, ijs, compressie, elevatie),
 • Triggerpointtherapie,
 • Dry Needling therapie,
 • Gewricht mobilisaties,
 • Sportmassage,
 • Oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans),
 • Aanpassen van activiteiten,
 • Medical taping,
 • Easytaping.

Lees hier een ander artikel over het Binding Larsen Johansson syndroom.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer