SLAP laesie

Wat is een SLAP laesie?

SLAP is een afkorting van Superior Labral tear from Anterior to Posterior. Een SLAP laesie is een schouderklacht waarbij er sprake is van een scheuring bij de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de kom van de schouder. Zowel de kraakbeenring waar de bicepspees aanhecht (labrum) als de bicepspees zelf kunnen beschadigd zijn. Een ander veel voorkomend labrumletsel is de Bankart laesie. Hierbij is echter juist het onderste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd.

De anatomie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit drie botstukken: de bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula) en het sleutelbeen (clavicula). Bij de schouder zijn twee gewrichten betrokken: het AC-gewricht (acromioclaviculair gewricht; gewricht tussen schouderdak en sleutelbeen) en het glenohumeraal gewricht (gewricht tussen bovenarm en schouderblad). Dit laatste gewricht bestaat uit een kop en een kom en bevat een labrum. Dit is een ring van kraakbeen die ervoor zorgt dat de kom van de schouder vergroot wordt, zodat de kop van de schouder hier beter in past.


De biceps is een spier die bestaat uit twee koppen: de lange kop en de korte kop. De belangrijkste functie van de biceps is het buigen van de elleboog. De korte kop hecht met een pees aan bij het processus coracoideus (hoort bij het schouderblad) en de lange kop van de biceps loopt als pees via de voorkant van de schouder naar de bovenzijde van de schouderkom. Bij een SLAP laesie treedt er dus bij deze aanhechting een scheuring op.

Men kan vier verschillende types SLAP laesies onderscheiden:

  • Type 1: het bovenste gedeelte van het labrum is gedeeltelijk gescheurd
  • Type 2: het bovenste gedeelte van het labrum is volledig van de schouderkom afgescheurd
  • Type 3: dit is een ‘buckethandle’ scheur van het bovenste gedeelte van het labrum
  • Type 4: het bovenste gedeelte van het labrum is gescheurd wat uitloopt tot in de aanhechting van de bicepspees

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een SLAP laesie. Een felle ruk aan de bicepspees kan ervoor zorgen dat deze loskomt van de schouderkom. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer men van de trap dreigt te vallen en men zich nog kan vastgrijpen aan de trapleuning. Ook kan een val op de schouder ervoor zorgen dat er een ruptuur optreedt. Daarnaast kan het tillen van zware voorwerpen of een verkeerde bovenhandse beweging waarbij kracht gezet wordt ook deze blessure veroorzaken. Tot slot kan ook langdurige overbelasting op de bicespees uiteindelijk leiden tot dit letsel. Dit ziet men veel bij werpsporten.

Wat zijn tekens & symptomen?

Op het moment van het ontstaan van de aandoening ervaart men een scherpe pijn in de schouder en sommige mensen ontwikkelen ook nekklachten. Meestal is dit aan de voorkant van de schouder, maar ook kan de pijn wat hoger bovenin de schouder gevoeld worden. Ook kan men een vermoeid gevoel in de schouder ervaren. Wanneer men de arm bovenhands beweegt, wordt de pijn vaak erger. Soms is het heffen van de arm zelfs niet goed mogelijk. De pijn kan uitstralen naar de nek, arm en de schouderbladen. Ook kan de schouder instabiel worden. Tot slot kan men een ‘klik’ of ‘knak’ horen bij bewegen van de schouder.

Behandeling slap laesie

Wat is de behandeling?

De behandeling van een SLAP laesie is afhankelijk van het type laesie en de mate van klachten die men ervaart. De laesie kan operatief of conservatief (zonder operatie) behandeld worden.

Conservatieve behandeling van een SLAP laesie

Bij de conservatieve behandeling krijgt u specifieke oefeningen van uw fysiotherapeut om de stabiliteit van de schouder te verbeteren.

Operatieve behandeling van een SLAP laesie

Bij de operatieve behandeling zal de chirurg door middel van een kijkoperatie (artroscopie) de aanhechting van de bicepspees weer vastmaken aan het labrum. Een andere optie is dat de bicepspees vastgezet wordt aan de voorzijde van de schouderkop. Het herstel na deze operaties duurt enkele maanden. De eerste weken draagt u de arm in een sling (draagband), maar krijgt u wel al mobiliserende oefeningen van de fysiotherapeut. Gemiddeld kunt u na zes weken beginnen met krachtoefeningen om de belastbaarheid van de schouder op te bouwen. Wanneer je geopereerd bent of wanneer je kiest voor een conservatief traject, is het raadzaam dat je contact opneemt met je fysiotherapeut

Bekijk hier een onderzoek over SLAP laesie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer