Ontdek de oplossing voor jouw Schouderklachten!
Zoek je een oplossing voor jouw schouderklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de schouder. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je schouderklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips en gaan we dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.
Bekijk webinarDe juiste behandeling bij verschillende soorten schouderklachten
Kun jij de schouder moeilijk bewegen door pijnklachten? Schouderpijn is zeer vervelend waardoor jij in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.
Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, immers er zijn veel verschillende soorten schouderklachten. Een van de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in de schouder zijn triggerpoints. Benieuwd hoe jouw schouderpijn ontstaat?
Soorten schouderklachten
Er zijn veel verschillende soorten klachten in de schouder, zoals een frozen shoulder, slijmbeursontsteking van de schouder, of slijtage van de schouder. Bij schouderpijn wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute, chronische, aspecifieke en specifieke schouderklachten.
Wat is het verschil tussen acute en chronisch?
Wanneer men nog maar kortdurend (minder dan zes weken) klachten heeft aan de schouder spreekt men van acute schouderklachten.
Voorbeelden van acute klachten zijn, een acute slijmbeursontsteking van de schouder, een recente luxatie (ontwrichting) van de schouder of een inklemming van een schouderpees door een recente val op de schouder.
Wanneer men al langer dan drie maanden klachten ervaart aan de schouder gaat men uit van een chronische schouderklacht. Vanwege de term ‘chronisch’ kan men het idee krijgen dat deze klacht blijvend is en therapie geen zin meer heeft. Dit is echter niet het geval. Ook chronische klachten zijn met verschillende fysiotherapeutische technieken vaak goed te behandelen.
Zo kunnen bijvoorbeeld mobilisatietechnieken de beweeglijkheid van langdurig vastzittende gewrichten verbeteren en kan dry needling langdurig aanwezige spierknopen in spieren ‘ontladen’ en zo de spierspanning verlagen. Er zijn talloze mogelijkheden!
Slijtage van de schouder, een langdurige instabiliteit van de schouder en een frozen shoulder zijn voorbeelden van klachten die chronisch kunnen zijn.
Wat is het verschil tussen a-specifieke & specifieke schouderklachten?
Soms is de oorzaak van de schouderklacht niet duidelijk. De klachten zijn dan op een bepaald moment ontstaan waar geen duidelijk oorzakelijk moment aan vooraf ging. Ook is bij beeldvormend onderzoek, zoals echografie, röntgenfoto of MRI-scan, niets afwijkends te zien. Men spreekt in dit geval van aspecifieke klachten. Hierbij is het niet duidelijk wat de oorzaak van de klacht is en ook zijn er geen ‘afwijkingen’ zichtbaar.
Een voorbeeld van een aspecifieke klacht is pijn die veroorzaakt wordt door spierknopen in schouder- en of nekspieren. Deze kunnen lokaal, maar ook ‘geprojecteerde’ pijn geven. Zo kan bijvoorbeeld een verharde en gespannen nekspier ook pijn in de schouder veroorzaken. Een aspecifieke klacht hoeft dus niet altijd een psychosociale oorzaak te hebben.
In de gevallen waarbij de oorzaak wel duidelijk en/of zichtbaar is, zoals slijtage van het schoudergewricht, spreekt men van specifieke schouderklachten. Andere specifieke klachten van de schouder zijn: een schouderluxatie, een slijmbeursontsteking van de schouder of een schouderfractuur.
De verschillende soorten schouderklachten (schouderblessures)
Bicepspees ontsteking (tendinitis)
Een bicepspees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die goed te behandelen is middels fysiotherapie. De bicepspees loopt door een ‘groeve’ van de schouderkop, bij een bicepspees ontsteking komt deze meer klem te zitten. Hierdoor kan hij niet meer geleiden door de ‘groeve’.Belangrijk bij deze aandoening is dat je niet te lang ‘aanmoddert’ maar snel een specialist inschakelt. Een bicepspees ontsteking kan een chronisch probleem worden. Daarom is snelle diagnostiek van essentieel belang. Lees hieronder meer informatie over deze aandoening. Lees meer over peesontstekingen.
Biceps(pees) scheur
Heb jij last van een biceps(pees) scheur? In dit artikel lees je mee informatie over deze aandoening.
Frozen shoulder
Bij een frozen shoulder word je beperkt in het bewegen en ervaar je een doffe pijn in de schouder. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt door deze blessure beperkt. In veel gevallen duurt herstelproces lang, maar zullen de pijn- en bewegingsklachten volledig verdwijnen. Maar als fysiotherapeut hebben we zeker wel invloed op het herstel bij een frozen shoulder. Bekijk even onderstaande video en lees het artikel waarin we uitleggen hoe belangrijk het is dat je de schouder laat behandelen. Bekijk ons gratis webinar!
Peesontsteking schouder
Een peesontsteking schouder is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt met name veel voor wanneer de schouder overbelast wordt. Wanneer je een peesontsteking hebt merk je dat vrijwel direct, omdat deze aandoening erg pijnlijk is. Je hebt pijn in je schouder zelf en je kunt je schouder direct minder goed bewegen.
Schouder uit de kom
Op het moment dat jouw schouder uit de kom ‘schiet’ ervaar jij vaak zeer veel pijn waardoor jou activiteit niet verder kan worden afgemaakt. Deze pijn kan uitstralen naar de hand of tintelingen geven in de hand. na het terug zetten van de schouder is het belangrijk dat je een revalidatietraject ondergaat. Dit, omdat de schouder pijnlijk en zwak is na het trauma. Het is dus belangrijk dat jij niet meteen zware activiteiten gaat uitvoeren. in veel gevallen kan dit ook niet in verband met de pijn die hierbij wordt veroorzaakt. Door fysiotherapie en voldoende rust kan jou schouder binnen weken tot maanden volledig herstellen.
Schouderartrose
Bij schouderartrose is er sprake van slijtage van de schouder. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ouderdom is een veel voorkomende oorzaak. Bij schouderartrose neemt de bewegelijkheid van de schouder af en wordt hij ook stijver.
Schouderinstabiliteit
Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure, vooral bij sporten, zoals zwemmen, tennis en honkbal. Jij merkt bijna altijd direct dat je schouder minder stabiel is. Dit, omdat de schouder gewoon simpelweg anders voelt. Daarnaast kan het zijn dat jij merkt dat de schouder bij sommige activiteiten pijn doet en (gedeeltelijk) ‘uit de kom’ schiet. De fysiotherapeut kan jou goed helpen om de schouder stabieler en krachtiger te maken, om zo de pijnklachten te verhelpen.
(Ook bekend als; Anterieure instabiliteit, Posterieure instabiliteit, Inferieure instabiliteit, Multi-directionele instabiliteit, subluxatie van het schoudergewricht, dislocatie van het schoudergewricht)
Slijmbeursontsteking schouder
Slijmbeurs ontsteking in de schouder
Wanneer men last heeft van een slijmbeursontsteking schouder, wordt er vaak pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder ervaren. De pijn kan zich verergeren, waardoor men niet kan werk en/of niet sporten. Het is belangrijk om de schouder rust te geven, zodat de klachten zich niet verergeren.
Over het algemeen herstelt men met adequate fysiotherapie zeer goed en is men binnen een paar weken terug op (activiteiten) niveau. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat klachten niet chronisch worden.
SLAP laesie
De SLAP laesie is een schouderblessure waarbij er sprake is van een scheuring in de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de kom van de schouder. Tijdens het ontstaan van de aandoening ervaar jij scherpe pijn in de schouder en in sommige gevallen is het heffen van de schouder niet mogelijk.
Triggerpoints en schouderklachten
Triggerpointtherapie bij schouderklachten
De schouder is een van de meest problematische gewrichten van ons lichaam. Veel mensen hebben al jaren last van schouderklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft u pijn in rust of wanneer u uw arm intensief gebruikt. Met name in algemeen dagelijkse bezigheden is dit erg lastig. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, plotselinge bewegingen, iets uit uw zakken halen of bij het kammen van uw haar.
Triggerpoints als oorzaak van schouderklachten
Heb jij last van schouderklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van schouderklachten.
Oorzaken, symptomen en behandeling van schouderklachten
De verschillende oorzaken
Een klacht aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in de schouder zijn triggerpoints in de schouder. Naast triggerpoints zijn er veel verschillende aandoeningen die schouderpijn veroorzaken. Hieronder wordt per aandoening aangegeven wat de oorzaken zijn van deze klacht. Ontdek hier ook hoe triggerpoints schouderklachten veroorzaken
Symptomen bij schouderklachten
Iedere schouderklacht heeft haar eigen symptomen, immers niet elke klacht is hetzelfde. Hieronder wordt per klacht aangegeven aan welke symptomen de aandoening te herkennen is.
Een professionele behandeling van schouderklachten
De oorzaak van de klacht bepaalt mede wat de behandeling wordt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Ontdek hieronder hoe de bovengenoemde klachten effectief verholpen kunnen worden, middels verschillende behandeltechnieken. Ontdek alles over dry needling therapie. Lees hier een onderzoek over schouderpijn.