Slijtage aan de nek

Hoe wordt slijtage aan de nek behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. De kracht en mobiliteit dienen behouden te worden om achteruitgang te voorkomen. De behandeling is gericht op de toename van flexibiliteit, kracht en pijnvermindering.

Slijtage aan de nek is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de slijtage niet kan worden teruggedraaid. Het beste voor de cliënt is actief blijven en een adequaat revalidatie programma ondergaan. Veel personen met milde tot middelmatige cervicale degeneratie ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam. Ontstaan er echt wel klachten? Dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de nek en is een revalidatie programma aangewezen. Verschillende onderdelen van dit revalidatie programma kunnen zijn:

Wat is slijtage aan de nek?

Cervicale artrose (slijtage aan de nek) is een degeneratief proces waarbij er graduele slijtage is van de gewrichten in de nek (bot en kraakbeen). Dit kan zich voordoen na een specifiek letsel of door langdurige overbelasting. Het komt relatief veel voor en speelt meestal op na het 60ste levensjaar.

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via twee soorten gewrichten. Deze gewrichten zijn de facetgewrichten, die de buitenkanten van de wervels verbinden, en de tussenwervelschijven, die tussen de wervels liggen. De wervels hebben in het midden een groot gat. In het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen.

Wanneer men ouder wordt kunnen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom. Deze degeneratieve veranderingen kunnen bestaan uit: het dunner worden van de tussenwervelschijf, vermindering van kraakbeen, het ontstaan van botachtige uitsteeksels (osteofyten) en het verdikken van bot. Deze degeneratieve veranderingen worden ‘Cervicale artrose’ genoemd. Als deze aandoening zich verder ontwikkeld, kan dit leiden tot vernauwing van het spinale kanaal en in sommige gevallen kan er druk op het ruggenmerg en spinale zenuwen ontstaan. Dit kan resulteren in een aantal verschillende symptomen en dient door een fysiotherapeut en arts onmiddellijk geëvalueerd en behandeld te worden.

Wat zijn tekens & symptomen van slijtage aan de nek?

Personen die slijtage in de nek ontwikkelen gradueel klachten door slijtage. In minder ernstige gevallen zal een persoon met cervicale degeneratie weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer deze aandoening verergert, kan er stijfheid en pijn in de nek ontstaan met vermindering van de bewegelijkheid van de nek. Bij ernstige gevallen waarbij er problemen ter hoogte van het spinale kanaal ontstaan, kan men een verdoofd gevoel, krachtverlies of tintelingen ervaren in de nek, bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen kan er bijkomend hoofdpijnklachten (spanningshoofdpijn) optreden.

Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk een toename van symptomen tijdens activiteiten waarbij de nek langdurig of herhaald in een gebogen of gestrekte positie wordt gehouden. De klachten kunnen ook toenemen tijdens langdurig onderuitgezakt zitten, tillen en eindstandige nekbewegingen. Vaak is er een afname van klachten wanneer men rustig ligt of warmte gebruikt op het nekgebied.

Factoren die bijdrage aan het ontwikkelen van deze blessure

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van cervicale artrose kunnen zijn:

  • Leeftijd (>40 jaar),
  • Genetica,
  • Slechte houdingechte houding
  • Blessuregeschiedenis van nekletsel,
  • Overbelasting
  • Slechte biomechanica.

Op deze manier kan de diagnose gesteld worden.

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan wordt meestal gebruikt om de diagnose te bevestigen en in sommige gevallen kan een CT scan, bot scan of MRI scan geïndiceerd zijn om de ernst vast te stellen.

Bekijk hier een onderzoek over slijtage aan de nek.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer