Spondylolisthesis

Wat zijn de oorzaken van Spondylolisthesis?

  • De oorzaken van een spondylolisthesis kunnen zijn:
    Vermoeidheidsbreuk van de wervel (Spondylolysis). Een wervel kan afglijden ten opzichte van de andere wervel doordat er aan beide kanten van de wervel een breuk optreedt. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld slijtage.
  • Ook een acuut moment (trauma), zoals een auto-ongeluk of val kan zorgen voor een verschuiving van de wervel.
  • Tot slot kan een spondylolisthesis ook aangeboren zijn.

Wat zijn de symptomen van Spondylolisthesis?

De locatie van de verschoven wervel is meestal de onderrug (niveau L5-S1). Dat komt omdat deze wervels het meest van alle wervels belast worden. De symptomen zijn erg afhankelijk van de mate van verschuiving. Typische kenmerken van deze blessure is pijn in de onderrug gepaard gaande met het niet goed kunnen bewegen van de rug.

Ook kan men stijfheid ervaren in de spieren aan de achterkant van het bovenbeen (hamstrings). Tintelingen en/of een doof gevoel in de benen kan ook voorkomen. Dit kan het gevolg zijn van het afklemmen van een zenuw door de verschoven wervel. Dit kan ook leiden tot een verminderde kracht in de benen. Mede hierdoor kan lopen soms ook lastig en pijnlijk zijn. Typisch is dat rust de pijn (tijdelijk) vermindert. Lees meer over rugklachten

Wat is de behandeling van Spondylolisthesis?

Conservatieve behandeling

De behandeling voor spondylolisthesis kan grofweg uit twee opties bestaan: een conservatieve behandeling of een operatieve behandeling. De conservatieve behandeling houdt in dat men niet gaat opereren en kiest voor pijnstillers en/of fysiotherapeutische behandelingen. De fysiotherapeutische behandeling kan zijn:

– Houdingstherapie
De houding van de wervelkolom is erg belangrijk bij deze blessure. Hoe passiever u staat (denk aan holle onderrug, bolle bovenrug, schouders die naar voren zakken, etc.), hoe meer belasting er op de onderrug komt. De fysiotherapeut zal uw houding beoordelen en waar nodig bijsturen en adviezen hierover geven. Ook kunnen houdingsoefeningen zinvol zijn om de houding te verbeteren. Eén van de oefeningen is het kantelen van het bekken. Daar leest u hieronder bij het kopje ‘Welke oefeningen kan ik doen’ meer over.

– Oefentherapie
Als aanvulling op de houdingsoefeningen zijn rompstabiliteitsoefeningen van groot belang. Hiermee worden de kleine, stabiliserende spieren van de wervelkolom getraind, waardoor u een betere houding aan kunt nemen en er zo minder kracht op de verschoven wervel komt. Via deze link (link naar artikel rompstabiliteitsoefeningen) kunt u alles te weten komen over deze rompstabiliteitsoefeningen!

– Advies
Naast deze oefeningen is het ook belangrijk om de wervelkolom voldoende rust te geven. Een goede balans tussen belasting en ontspanning is dan ook belangrijk. We zullen daarom kijken naar uw belasting gedurende de dag en samen met u een passende dagindeling maken om piekbelastingen te voorkomen.

– Tiltechnieken
Een juiste tiltechniek is nodig om gecontroleerd te kunnen tillen. Het tillen van een kind of bijvoorbeeld een zware verhuisdoos kan een piekbelasting op de verschoven wervel geven en dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Wilt u weten wat de juiste tiltechniek is? Klik dan op deze link (link naar artikel over tiltechnieken).

– Ganganalyse
Omdat bij deze blessure lopen soms een probleem is, zullen we ook kijken naar uw looppatroon en uw houding tijdens het lopen. Vaak kunnen we hierin tips geven om zo goed en prettig mogelijk te lopen.

– Taping
Met tape kunnen we de houding van de rug beïnvloeden. We kunnen bijvoorbeeld de stand van uw bekken sturen of bepaalde spieren meer laten werken en andere spieren juist laten ontspannen. Dit kan de druk op de verschoven wervel verminderen.

Operatieve behandeling

Bij de operatieve behandeling krijgt men een spondylodese. Hierbij wordt de verschoven wervel vastgezet met behulp van fixatiemateriaal. Het nadeel is dat u een gedeelte van de beweeglijkheid van de onderrug kwijt bent, maar het grote voordeel is dat u minder pijn heeft en dat (verdere) schade van zenuwen uitblijft. Ook wordt uw onderrug weer stabieler. De keuze voor wel/niet een operatie is afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en hoever uw wervel verschoven is.

Welke oefeningen kan ik doen met Spondylolisthesis?

Houdingsoefeningen en rompstabiliteitsoefeningen zijn erg belangrijke oefeningen bij spondylolisthesis. Hieronder leest u alvast een tweetal voorbeelden hiervan:

1. Bekken kantelen
Veel mensen hebben een wat holle onderrug waardoor het bekken wat gekanteld staat. Door het bekken de andere kant op te kantelen, neem je direct veel druk van de onderrug (en daarmee de wervels) af. Dit bekken kantelen is daarom goed om als oefening te doen. U kunt het in lig, zit en stand oefenen. Let er hierbij op dat u de beweging uit de onderrug haalt en dat uw bovenrug stil blijft.

2. Plank
Deze core-stability oefening traint de kleine, stabiliserende spieren van de wervelkolom. Maak een voorwaartse ligsteun door steun te nemen op uw onderarmen en op uw tenen. Span hierbij actief uw buikspieren aan (door uw navel naar binnen te trekken). Dit moet voorkomen dat u doorzakt in uw onderrug en dus een holle onderrug krijgt. U lichaam moet namelijk één rechte lijn zijn. Houd deze positie zo lang mogelijk aan. Als u gaan inzakken in de onderrug of pijn krijgt in de onderrug stopt u. Herhaal deze oefening drie keer achter elkaar het maximaal aantal seconden.

Wilt u meer informatie of bijvoorbeeld meer oefeningen? Neem dan gerust contact met ons op!

Lees hier een ander artikel over spondylolisthesis.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer