T4 syndroom

T4 Syndroom

Het T4 syndroom is een aandoening aan de vierde thoracale wervel (borstwervel). Hierdoor ontstaan er pijnklachten, tintelingen en/of gevoelloosheid in de armen en handen. Door heel veel mensen wordt deze pijn omschreven als een diffuse pijn (verspreide pijn). Ondanks deze pijn zal jij niet snel door hebben dat jij leidt aan het T4 syndroom, omdat de pijn pas bij bepaalde activiteiten naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het voorover buigen.

Maak direct jouw afspraak!

Wat is het T4 syndroom?

Het T4 syndroom wordt ook wel het thoracale syndroom genoemd. Het is een aandoening aan de vierde thoracale wervel (borstwervel) wat ook klachten in de armen en handen kan veroorzaken. Een mens heeft twaalf thoracale wervels. Deze zijn onderling verbonden door gewrichtsvlakjes: de facetgewrichten. Ook bevindt zich tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf (discus). Wanneer één van de gewrichtjes van de vierde borstwervel overbelast wordt, kan dit irritatie en/of schade aan de nabijgelegen zenuwwortel veroorzaken. Deze zenuwwortel staat in verbinding met de arm waardoor de pijn tot uiting komt in de arm(en) en/of hand(en).


Wat zijn de oorzaken?

Het T4 syndroom wordt veroorzaakt door beschadiging of irritatie van één van de facetgewrichten van de vierde borstwervel of de tussenwervelschijf hiervan. Dit kan optreden als men langdurig een slechte lichaamshouding heeft, men vaak de rug moet buigen of zwaar moet tillen. Ook veel draaiende bewegingen met de bovenrug kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast zijn activiteiten waarbij de handen vóór het lichaam gepositioneerd zijn ook provocerend. Een voorbeeld hiervan is autorijden.

Wat zijn tekens & symptomen?

Kenmerkend voor het T4 syndroom is dat de pijn zich uit in de arm en/of hand. Patiënten spreken vaak over een diffuse (verspreide) pijn in de arm. Ook kan men tintelingen of gevoelloosheid in de arm hebben. Daarnaast kan men ook pijn lokaal in de bovenrug ervaren ter hoogte van de vierde borstwervel. Ook kan men pijn in de nek ervaren.
In de meeste gevallen ervaart men de pijn in de arm en/of hand maar aan één lichaamszijde. De pijn kan tijdens een bepaalde activiteit komen opzetten (bijvoorbeeld tijdens het voorover buigen), maar kan zich ook pas later openbaren. Ook kan men stijf zijn en een beperkte beweeglijkheid hebben ter hoogte van de vierde borstwervel. Men merkt dan dat men de bovenrug minder goed kan strekken, buigen en/of draaien.

Wat is de behandeling?

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het opheffen van de irritatie en/of blokkade bij de vierde borstwervel. Voor de één is het belangrijk om de lichaamshouding te verbeteren, voor de ander is het aanpassen van de dagelijkse belasting op de wervelkolom meer van belang. Technieken die hierbij toegepast kunnen worden, zijn:

Welke techniek toegepast wordt, is afhankelijk van de patiënt en het klachtenbeeld. De herstelduur is afhankelijk van uw klachten en de duur van uw klachten.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!