T4 syndroom

Ook bevindt zich tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf (discus). Wanneer één van de gewrichtjes van de vierde borstwervel overbelast wordt, kan dit irritatie en/of schade aan de nabijgelegen zenuwwortel veroorzaken. Deze zenuwwortel staat in verbinding met de arm waardoor de pijn tot uiting komt in de arm(en) en/of hand(en).

Wat zijn de oorzaken?

Het T4 syndroom wordt veroorzaakt door beschadiging of irritatie van één van de facetgewrichten van de vierde borstwervel of de tussenwervelschijf hiervan. Dit kan optreden als men langdurig een slechte lichaamshouding heeft, men vaak de rug moet buigen of zwaar moet tillen. Ook veel draaiende bewegingen met de bovenrug kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast zijn activiteiten waarbij de handen vóór het lichaam gepositioneerd zijn ook provocerend. Een voorbeeld hiervan is autorijden.

Wat zijn tekens & symptomen van het T4 syndroom?

Kenmerkend voor het T4 syndroom is dat de pijn zich uit in de arm en/of hand. Patiënten spreken vaak over een diffuse (verspreide) pijn in de arm. Ook kan men tintelingen of gevoelloosheid in de arm hebben. Daarnaast kan men ook pijn lokaal in de bovenrug ervaren ter hoogte van de vierde borstwervel. Ook kan men pijn in de nek ervaren.

In de meeste gevallen ervaart men de pijn in de arm en/of hand maar aan één lichaamszijde. De pijn kan tijdens een bepaalde activiteit komen opzetten (bijvoorbeeld tijdens het voorover buigen), maar kan zich ook pas later openbaren. Ook kan men stijf zijn en een beperkte beweeglijkheid hebben ter hoogte van de vierde borstwervel. Men merkt dan dat men de bovenrug minder goed kan strekken, buigen en/of draaien.

Wat is de behandeling?

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het opheffen van de irritatie en/of blokkade bij de vierde borstwervel. Voor de één is het belangrijk om de lichaamshouding te verbeteren, voor de ander is het aanpassen van de dagelijkse belasting op de wervelkolom meer van belang. Technieken die hierbij toegepast kunnen worden, zijn:

Welke techniek toegepast wordt, is afhankelijk van de patiënt en het klachtenbeeld. De herstelduur is afhankelijk van uw klachten en de duur van uw klachten.

Lees hier een ander artikel over het T4 syndroom

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1123 reviews

Anoniem

  5 / 5

25-05-24

Een zeer goede behandeling, een luisterend oor, erg fijn om door haar behandeld te mogen /kunnen worden.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

25-05-24

Manier van benadering, luistert en geeft uitleg

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer