T4 syndroom

Wat is het T4 syndroom?

Het T4 syndroom wordt ook wel het thoracale syndroom genoemd. Het is een aandoening aan de vierde thoracale wervel (borstwervel) wat ook klachten in de armen en handen kan veroorzaken. Een mens heeft twaalf thoracale wervels. Deze zijn onderling verbonden door gewrichtsvlakjes: de facetgewrichten.

Ook bevindt zich tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf (discus). Wanneer één van de gewrichtjes van de vierde borstwervel overbelast wordt, kan dit irritatie en/of schade aan de nabijgelegen zenuwwortel veroorzaken. Deze zenuwwortel staat in verbinding met de arm waardoor de pijn tot uiting komt in de arm(en) en/of hand(en).

Wat zijn de oorzaken?

Het T4 syndroom wordt veroorzaakt door beschadiging of irritatie van één van de facetgewrichten van de vierde borstwervel of de tussenwervelschijf hiervan. Dit kan optreden als men langdurig een slechte lichaamshouding heeft, men vaak de rug moet buigen of zwaar moet tillen. Ook veel draaiende bewegingen met de bovenrug kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarnaast zijn activiteiten waarbij de handen vóór het lichaam gepositioneerd zijn ook provocerend. Een voorbeeld hiervan is autorijden.

Wat zijn tekens & symptomen van het T4 syndroom?

Kenmerkend voor het T4 syndroom is dat de pijn zich uit in de arm en/of hand. Patiënten spreken vaak over een diffuse (verspreide) pijn in de arm. Ook kan men tintelingen of gevoelloosheid in de arm hebben. Daarnaast kan men ook pijn lokaal in de bovenrug ervaren ter hoogte van de vierde borstwervel. Ook kan men pijn in de nek ervaren.

In de meeste gevallen ervaart men de pijn in de arm en/of hand maar aan één lichaamszijde. De pijn kan tijdens een bepaalde activiteit komen opzetten (bijvoorbeeld tijdens het voorover buigen), maar kan zich ook pas later openbaren. Ook kan men stijf zijn en een beperkte beweeglijkheid hebben ter hoogte van de vierde borstwervel. Men merkt dan dat men de bovenrug minder goed kan strekken, buigen en/of draaien.

Wat is de behandeling?

De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het opheffen van de irritatie en/of blokkade bij de vierde borstwervel. Voor de één is het belangrijk om de lichaamshouding te verbeteren, voor de ander is het aanpassen van de dagelijkse belasting op de wervelkolom meer van belang. Technieken die hierbij toegepast kunnen worden, zijn:

Welke techniek toegepast wordt, is afhankelijk van de patiënt en het klachtenbeeld. De herstelduur is afhankelijk van uw klachten en de duur van uw klachten.

Lees hier een ander artikel over het T4 syndroom

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 12 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen pijnvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen pijnvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw pijnklachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van PIJN in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 898 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

28-11-22

Goede hulp gegeven Goed inzicht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-11-22

Alles bij elkaar. De deskundigheid, de vriendelijkheid, de aandacht. Ik ben zeer tevreden

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

24-11-22

Persoonlijk advies en goede aanpak en uitleg

Lees meer