Slijtage heup

Wat is een versleten heup?

Het heupgewricht is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. Om te voorkomen dat deze botten over elkaar schuren, bevindt er zich op de uiteinden van deze botten een beschermlaag van kraakbeenweefsel. Door verschillende oorzaken kan dit kraakbeen beschadigd raken en in kwaliteit afnemen. Op dat moment spreekt men van slijtage van de heup.

Wanneer ontstaat het een versleten heup?

Een versleten heup kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, een beroep waarbij men veel moet staan, sporten waarbij veel belasting op de heup komt, een ongeluk, een standsafwijking van de heup, een reumatische aandoening of veroudering. In alle gevallen neemt de kwaliteit van het kraakbeen in het heupgewricht af, waardoor er wrijving ontstaat tussen de heupkop en heupkom.

Artrose heup
Artrose heup

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een van de eerste kenmerken van een versleten heup is dat de heup stijver wordt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft (startstijfheid). Daarnaast kan men pijnklachten ervaren aan de heup. Deze pijn kan men voelen in de lies en/of bil en kan doorstralen naar het bovenbeen wat liesklachten kan veroorzaken.

Wat is de behandeling?

Wanneer men slijtage van de heup heeft, is het belangrijk zwaar belastende activiteiten, zoals lang staan en springen, te vermijden. Ook is het belangrijk om de heup soepel te houden door veel te fietsen en/of te zwemmen. Dit zijn activiteiten waarbij de heup onbelast beweegt. Dit is goed voor de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met Fysiotherapie4all, zodat wij u kunnen helpen om de heup zo soepel mogelijk te houden. Wanneer men ernstige slijtage van de heup heeft, zullen de klachten heviger zijn en leidt dit uiteindelijk vaak tot een heupprothese ofwel ‘nieuwe heup’.

Bekijk hier een onderzoek over slijtage van de heup.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer