Slijtage heup

Wat is een versleten heup?

Het heupgewricht is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. Om te voorkomen dat deze botten over elkaar schuren, bevindt er zich op de uiteinden van deze botten een beschermlaag van kraakbeenweefsel. Door verschillende oorzaken kan dit kraakbeen beschadigd raken en in kwaliteit afnemen. Op dat moment spreekt men van slijtage van de heup.

Wanneer ontstaat het een versleten heup?

Een versleten heup kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, een beroep waarbij men veel moet staan, sporten waarbij veel belasting op de heup komt, een ongeluk, een standsafwijking van de heup, een reumatische aandoening of veroudering. In alle gevallen neemt de kwaliteit van het kraakbeen in het heupgewricht af, waardoor er wrijving ontstaat tussen de heupkop en heupkom.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een van de eerste kenmerken van een versleten heup is dat de heup stijver wordt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft (startstijfheid). Daarnaast kan men pijnklachten ervaren aan de heup. Deze pijn kan men voelen in de lies en/of bil en kan doorstralen naar het bovenbeen.

Wat is de behandeling?

Wanneer men slijtage van de heup heeft, is het belangrijk zwaar belastende activiteiten, zoals lang staan en springen, te vermijden. Ook is het belangrijk om de heup soepel te houden door veel te fietsen en/of te zwemmen. Dit zijn activiteiten waarbij de heup onbelast beweegt. Dit is goed voor de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht.
Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met Fysiotherapie4all, zodat wij u kunnen helpen om de heup zo soepel mogelijk te houden. Wanneer men ernstige slijtage van de heup heeft, zullen de klachten heviger zijn en leidt dit uiteindelijk vaak tot een heupprothese ofwel ‘nieuwe heup’.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!