Slijtage heup

Wat is een versleten heup?

Het heupgewricht is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. Om te voorkomen dat deze botten over elkaar schuren, bevindt er zich op de uiteinden van deze botten een beschermlaag van kraakbeenweefsel. Door verschillende oorzaken kan dit kraakbeen beschadigd raken en in kwaliteit afnemen. Op dat moment spreekt men van slijtage van de heup.

Wanneer ontstaat het een versleten heup?

Een versleten heup kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, een beroep waarbij men veel moet staan, sporten waarbij veel belasting op de heup komt, een ongeluk, een standsafwijking van de heup, een reumatische aandoening of veroudering. In alle gevallen neemt de kwaliteit van het kraakbeen in het heupgewricht af, waardoor er wrijving ontstaat tussen de heupkop en heupkom.

Artrose heup
Artrose heup

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een van de eerste kenmerken van een versleten heup is dat de heup stijver wordt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft (startstijfheid). Daarnaast kan men pijnklachten ervaren aan de heup. Deze pijn kan men voelen in de lies en/of bil en kan doorstralen naar het bovenbeen wat liesklachten kan veroorzaken.

Wat is de behandeling?

Wanneer men slijtage van de heup heeft, is het belangrijk zwaar belastende activiteiten, zoals lang staan en springen, te vermijden. Ook is het belangrijk om de heup soepel te houden door veel te fietsen en/of te zwemmen. Dit zijn activiteiten waarbij de heup onbelast beweegt. Dit is goed voor de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met Fysiotherapie4all, zodat wij u kunnen helpen om de heup zo soepel mogelijk te houden. Wanneer men ernstige slijtage van de heup heeft, zullen de klachten heviger zijn en leidt dit uiteindelijk vaak tot een heupprothese ofwel ‘nieuwe heup’.

Bekijk hier een onderzoek over slijtage van de heup.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer