Versleten knie (artrose)

Wanneer ontstaat een versleten knie?

Een versleten knie kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, een beroep waarbij men veel moet staan, sporten waarbij veel gesprongen wordt, een ongeluk, een standsafwijking van de knie, een reumatische aandoening, een meniscusoperatie of veroudering.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een van de eerste kenmerken van een versleten knie is dat de knie stijver wordt wat knieklachten kan veroorzaken. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft. Daarnaast kan de knie opzwellen en kan men knieklachten ervaren. Ook zal men de knie steeds moeilijker kunnen strekken en buigen.

Wat is de behandeling?

Wanneer men slijtage van de knie heeft, is het belangrijk zwaar belastende activiteiten, zoals lang staan en springen, te vermijden. Ook is het belangrijk om de knie soepel te houden door veel te fietsen en/of te zwemmen. Dit zijn activiteiten waarbij de knie onbelast beweegt. Dit is goed voor de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met Fysiotherapie4all, zodat wij u kunnen helpen om de knie zo lang mogelijk soepel te houden. Wanneer men ernstige slijtage van de knie heeft, zullen de klachten heviger zijn en leidt dit uiteindelijk vaak tot een knieprothese ofwel ‘nieuwe knie’. Dit gebeurt altijd in overleg met uw huisarts, fysiotherapeut en orthopeed.

Bronnen: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Lees hier een ander artikel over een versleten knie

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer