Astma

Wat is Astma?

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Het verschil met een longontsteking is dat bij een longontsteking de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit is bij deze aandoening niet het geval. Wanneer men deze aandoening heeft, hoeft men niet altijd klachten te hebben. Pas wanneer er een astma-aanval opkomt, krijgt men klachten. Er zijn verschillende soorten astma:

  • allergische; u wordt benauwd wanneer u in aanraking komt met allergische prikkels, zoals stuifmeel en huisstofmijt.
  • niet-allergische; u wordt benauwd wanneer u in aanraking komt met prikkels, zoals uitlaatgassen en rook.
  • inspanningsastma; u wordt benauwd bij inspanning.
  • ernstig astma; u heeft ernstige klachten die moeilijk onder controle te houden zijn met medicijnen.

Hoe ontstaat astma?

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Wel komt het in bepaalde families vaker voor en men kan er dus vanuit gaan dat erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen van astma?

Tijdens een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de keel, neus en longen op. De spieren rondom de luchtwegen gaan verkrampen. De luchtwegen worden daardoor nauwer. Doordat deze luchtwegen nauwer worden, gaat het ademhalen moeilijker en komt er onvoldoende verse lucht in de longen. Benauwdheid is het gevolg. Ook kan men een piepende ademhaling krijgen of veel gaan hoesten.

Wat is de behandeling voor astma?

Het is chronisch en men kan hier dus niet van genezen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook door middel van fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. 

Ook kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouder. Hier bevinden zich de hulp ademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met deze chronische ontsteking. 

Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij COPD en hooikoorts.

Bekijk hier een onderzoek over deze aandoening.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer