Kyfose wervelkolom

Andere benamingen voor een kyfose is dus een bolle rug. Een optimale wervelkolom heeft in de bovenrug een lichte bolling en in de onderrug een lichte holling. De lichte bolling noemt men een kyfose. Echter, vaak wordt deze term gebruikt om een versterkte bolling van de bovenrug aan te geven. In dit artikel wordt met de term dan ook een versterkte bolling van de bovenrug bedoeld.

Wat zijn de oorzaken?

Het kan aangeboren zijn, maar kan men ook op latere leeftijd ontwikkelen door een verkeerde lichaamshouding. Ook botontkalking (osteoporose) of inzakkingsfracturen van de ruggenwervels kunnen leiden tot dit verschijnsel. Daarnaast kunnen groeistoornissen, infecties of reumatische aandoeningen uiteindelijk leiden tot een versterkte bolling. Bekijk onderstaande video voor verdere uitleg over deze 2 begrippen.

Kyfose: structureel of functioneel

Wanneer we een bolle rug moeten gaan behandelen is het noodzaak om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit is van belang omdat wanneer de oorzaak een ‘structureel’ probleem is, het  anders behandeld dient te worden dan een ‘functioneel’ probleem.

Functionele oorzaak

Structurele oorzaak

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een kyfose herkennen aan een bolling in de bovenrug. De onderrug is daardoor minder hol dan normaal en vlakt af. Door dit verschijnsel staan de schouders meer naar voren gericht en staat het hoofd ten opzichte van de romp ook meer naar voren. Veel voorkomende klachten bij een bolle rug zijn:

Wat is de behandeling bij een bolle rug?

De behandeling hangt van de oorzaak af. De fysiotherapeut gaat eerst kijken of het een structureel of functioneel probleem is. Wanneer het komt door een verkeerde houding is houdingstherapie van essentieel belang. De fysiotherapeut kan u dit bieden. Een aantal belangrijke houdingsspieren zijn verzwakt en die moeten aangesterkt worden. Ook zijn er aan de voorzijde door de kyfose een aantal spieren verkort die men juist moet verlengen. Hierbij kunnen triggerpointtherapie, dry needling en het uitvoeren van rekoefeningen helpen. Bij sommige mensen wordt bij een bolle rug een brace aangeraden en in uiterste gevallen kan een operatie aanbevolen worden.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!