Kyfose wervelkolom

Andere benamingen voor een kyfose is dus een bolle rug. Een optimale wervelkolom heeft in de bovenrug een lichte bolling en in de onderrug een lichte holling. De lichte bolling noemt men een kyfose. Echter, vaak wordt deze term gebruikt om een versterkte bolling van de bovenrug aan te geven. In dit artikel wordt met de term dan ook een versterkte bolling van de bovenrug bedoeld.

Wat zijn de oorzaken?

Het kan aangeboren zijn, maar kan men ook op latere leeftijd ontwikkelen door een verkeerde lichaamshouding. Ook botontkalking (osteoporose) of inzakkingsfracturen van de ruggenwervels kunnen leiden tot dit verschijnsel. Daarnaast kunnen groeistoornissen, infecties of reumatische aandoeningen uiteindelijk leiden tot een versterkte bolling. Bekijk onderstaande video voor verdere uitleg over deze 2 begrippen.

Kyfose: structureel of functioneel

Wanneer we een bolle rug moeten gaan behandelen is het noodzaak om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit is van belang omdat wanneer de oorzaak een ‘structureel’ probleem is, het  anders behandeld dient te worden dan een ‘functioneel’ probleem.

Functionele oorzaak

Structurele oorzaak

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een kyfose herkennen aan een bolling in de bovenrug. De onderrug is daardoor minder hol dan normaal en vlakt af. Door dit verschijnsel staan de schouders meer naar voren gericht en staat het hoofd ten opzichte van de romp ook meer naar voren. Veel voorkomende klachten bij een bolle rug zijn:

Wat is de behandeling bij een bolle rug?

De behandeling hangt van de oorzaak af. De fysiotherapeut gaat eerst kijken of het een structureel of functioneel probleem is. Wanneer het komt door een verkeerde houding is houdingstherapie van essentieel belang. De fysiotherapeut kan u dit bieden. Een aantal belangrijke houdingsspieren zijn verzwakt en die moeten aangesterkt worden. Ook zijn er aan de voorzijde door de kyfose een aantal spieren verkort die men juist moet verlengen. Hierbij kunnen triggerpointtherapie, dry needling en het uitvoeren van rekoefeningen helpen. Bij sommige mensen wordt bij een bolle rug een brace aangeraden en in uiterste gevallen kan een operatie aanbevolen worden.

Bekijk hier een onderzoek over Kyfose wervelkolom.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer