Longemfyseem

Hoe ontstaat een longemfyseem?

Er zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is roken. Door de tabak raken longblaasjes beschadigd. Ook kunnen chemische stoffen, zoals asbest, de longblaasjes aantasten. Daarnaast kunnen erfelijke afwijkingen de oorzaak zijn van longemfyseem. Tot slot hebben ouderen en mensen met chronische bronchitis ook meer kans op deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Doordat het voor de longen moeilijker is om zuurstof op te nemen, zijn mensen met longemfyseem sneller moe. Ook kunnen ze benauwdheidklachten ervaren. Ook hoesten en een piepende ademhaling zijn kenmerken van deze aandoening.

Wat is de behandeling?

Het is niet te genezen. Wel kan men voorkomen dat de beschadiging van de longblaasjes erger wordt. Wanneer longemfyseem veroorzaakt is door roken, wordt aangeraden hiermee te stoppen. Ook kunnen inhalatiemedicijnen aangeraden worden om zo de bronchiën te verwijden en kunnen ontstekingsremmers voorgeschreven worden om een ontsteking van de luchtwegen te voorkomen. Ook fysiotherapie kan helpen. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede.

Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten van longemfyseem verminderen.

Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met longemfyseem. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund.

Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts, astma en chronische bronchitis.

Bekijk hier een onderzoek over longemfyseem.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer