Achterste kruisband

Wat is de functie van de achterste kruisband?

De achterste kruisband is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Hij voorkomt dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen te ver naar voren beweegt wat knieklachten kan veroorzaken.

Wanneer beschadigt het?

Het kan (gedeeltelijk) scheuren door een harde klap op het onderbeen waardoor deze ten opzichte van het bovenbeen met grote kracht naar achteren beweegt. Ook kan een achterste kruisband scheuren door een geforceerde strekking van het kniegewricht.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er treedt pijn en zwelling in de knie op. Wanneer de zwelling afneemt, kan men een instabiel gevoel ontwikkelingen in de knie waarbij men de knie ongecontroleerd overstrekt of waarbij men het gevoel heeft dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren schiet. Ook kan men ten gevolge van een beschadiging van de achterste kruisband klachten aan de knieschijf ontwikkelen.

Wat te doen bij een beschadiging?

Wanneer men denkt een beschadiging van de achterste kruisband te hebben, kan men een MRI-scan ondergaan. Bij een verrekking of een scheur probeert men vaak eerst door middel van kracht- en stabiliteitsoefeningen of de spieren de verminderde stabiliteit van de kruisband kunnen opvangen. Wanneer dit niet voldoende lukt of wanneer er de behoefte bestaat om in de toekomst een sport te beoefenen waarbij veel draai- en rembewegingen voorkomen, is een reconstructie van de kruisband aan te raden. Hierbij wordt er een stukje van een eigen pees of een donorpees als nieuwe achterste kruisband in de knie gezet. Vanwege de locatie van de kruisband, is deze operatietechniek moeilijker dan een voorste kruisbandreconstructie. In sommige gevallen kan er na de reconstructie dan ook enige vorm van instabiliteit aanwezig blijven. Het kan zijn dat men de eerste periode na de operatie een brace moet dragen die ervoor zorgt dat men de knie niet kan overstrekken. Het totale herstelproces na een reconstructie van de achterste kruisband beslaat gemiddeld negen maanden waarbij de fysiotherapeut kan helpen door de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren.

Bronnen: Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer