Meniscus

Wat is een meniscus?

In het kniegewricht tussen het boven- en onderbeen bevinden zich een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Een meniscus is een wigvormige structuur en bestaat uit bindweefsel en kraakbeen.

Wat is de functie?

Een meniscus is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie, omdat deze structuur het kniegewricht stuurt door middel van de vele sensoren die in deze structuur zitten. Daarnaast absorbeert het de schokken op de knie en ondersteunt het de gewrichtssmering.

Wanneer beschadigt het?

Het kan beschadigd raken bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. Vaak is het zo dat de binnenste meniscus het eerst schade oploopt, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom niet zo flexibel is als de buitenste meniscus. Door een dergelijke draaibeweging ontstaat er een scheur in de structuur. Deze scheur kan ervoor zorgen dat het kniegewricht niet optimaal meer functioneert. Vanaf de leeftijd van veertig jaar wordt dit kraakbeen zwakker en kan er al bij een lichte draaiing een beschadiging van deze structuur optreden.

Wat zijn de symptomen van een beschadiging?

Mensen ervaren vaak pijn in de knie. Daarnaast kan de knie gezwollen zijn en kan men een instabiel gevoel ervaren. Door de scheuring heeft men vaak het gevoel alsof de knie ‘op slot schiet’. Ook kan men de knie niet goed meer buigen. Dit merkt men bijvoorbeeld bij het (trap)lopen, knielen, hurken, autorijden en fietsen.

Wat te doen bij een beschadiging?

Bij verdenking van een beschadiging (Bv. gescheurde meniscus) kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Wanneer er een scheurtje in de meniscus zit, kan het zijn dat u het advies krijgt om dit te laten hechten of verwijderen (meniscectomie). Wanneer dit kraakbeen niet optimaal zijn functie kan uitvoeren, kan dit namelijk leiden tot een hogere belasting van het gewrichtskraakbeen en op lange termijn tot artrose. Het advies om wel of niet te laten opereren, is afhankelijk van de plek en de grootte van de scheur. Na een meniscusoperatie kan men weer na gemiddeld zes weken dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaar lichamelijke activiteiten, zoals sporten, weer uitgevoerd kunnen worden. Het accent tijdens deze herstelperiode ligt vooral op mobiliteit, stabiliteit en kracht. Uw fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Neeleman-van der Steen, C.W.M. et al. (2006). KNGF-richtlijn Meniscectomie. Houten: Drukkerij de Gans

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.