Meniscus

Wat is de functie?

Een meniscus is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie, omdat deze structuur het kniegewricht stuurt door middel van de vele sensoren die in deze structuur zitten om knieklachten te voorkomen. Daarnaast absorbeert het de schokken op de knie en ondersteunt het de gewrichtssmering.

Wanneer beschadigt het?

Het kan beschadigd raken bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. Vaak is het zo dat de binnenste meniscus het eerst schade oploopt, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom niet zo flexibel is als de buitenste meniscus. Door een dergelijke draaibeweging ontstaat er een scheur in de structuur. Deze scheur kan ervoor zorgen dat het kniegewricht niet optimaal meer functioneert. Vanaf de leeftijd van veertig jaar wordt dit kraakbeen zwakker en kan er al bij een lichte draaiing een beschadiging van deze structuur optreden.

Wat zijn de symptomen van een beschadiging?

Mensen ervaren vaak pijn in de knie. Daarnaast kan de knie gezwollen zijn en kan men een instabiel gevoel ervaren. Door de scheuring heeft men vaak het gevoel alsof de knie ‘op slot schiet’. Ook kan men de knie niet goed meer buigen. Dit merkt men bijvoorbeeld bij het (trap)lopen, knielen, hurken, autorijden en fietsen.

Wat te doen bij een beschadiging?

Bij verdenking van een beschadiging (Bv. gescheurde meniscus) kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Wanneer er een scheurtje in de meniscus zit, kan het zijn dat u het advies krijgt om dit te laten hechten of verwijderen (meniscectomie). Wanneer dit kraakbeen niet optimaal zijn functie kan uitvoeren, kan dit namelijk leiden tot een hogere belasting van het gewrichtskraakbeen en op lange termijn tot artrose. Het advies om wel of niet te laten opereren, is afhankelijk van de plek en de grootte van de scheur. Na een meniscusoperatie kan men weer na gemiddeld zes weken dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaar lichamelijke activiteiten, zoals sporten, weer uitgevoerd kunnen worden. Het accent tijdens deze herstelperiode ligt vooral op mobiliteit, stabiliteit en kracht. Uw fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Neeleman-van der Steen, C.W.M. et al. (2006). KNGF-richtlijn Meniscectomie. Houten: Drukkerij de Gans

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer