Voorste kruisband

Wat doet een voorste kruisband?

De voorste kruisband is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie om knieklachten te voorkomen. Hij voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren beweegt. Samen met de achterste kruisband voorkomt de voorste kruisband ook dat de knie wordt overstrekt en dat het onderbeen te ver naar binnen gedraaid wordt.

Wanneer beschadigt het?

Een voorste kruisband kan (gedeeltelijk) scheuren door contact met een ander object of door een verkeerde beweging van de persoon zelf. Zeven van de tien keer gebeurt het door een verkeerde beweging van de persoon zelf, zoals een verdraaiing, een overstrekking of een te grote buiging van de knie.

Wat zijn de symptomen van een beschadiging?

Tijdens een trauma kan men het gevoel ervaren alsof er iets knapt in de knie en alsof men door de knie zakt of de knie verdraait. Vaak is het zo dat er direct vocht in de knie komt en deze opzwelt. Wanneer de zwelling afneemt, heeft men in de meeste gevallen het gevoel door de knie te zakken (‘giving way’).

Wat te doen bij een beschadiging?

Wanneer men denkt een beschadiging van de voorste kruisband te hebben, kan men een MRI-scan ondergaan. Bij een scheuring van deze structuur probeert men vaak eerst door middel van kracht- en stabiliteitsoefeningen of de spieren de verminderde stabiliteit van de kruisband kunnen opvangen. Wanneer dit niet voldoende lukt of wanneer er de behoefte bestaat om in de toekomst een sport te beoefenen waarbij veel draaibewegingen voorkomen, is een reconstructie van de voorste kruisband aan te raden. Hierbij wordt er een stukje van de hamstringpees of een stukje van de kniepees als nieuwe voorste kruisband in de knie gezet. Ook kan men gebruik maken van donormateriaal om de kruisband te vervangen.
Meestal opereert men pas zes tot acht weken na het trauma, omdat er geen zwelling meer in de knie mag zitten en de knie goed moet kunnen buigen. Het totale herstelproces na een reconstructie beslaat zes tot negen maanden waarbij de fysiotherapeut kan helpen door de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren.

Bronnen
Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Engelen-van Melick, N. et al. (2014). KNGF Evidence Statement Revalidatie na Voorste-kruisbandreconstructie.
Houten: Drukkerij de Gans
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer