Veel mensen vergeten bij elleboogklachten vaak de link tussen bewegeingsbeperkingen in de pols en elleboogklachten. Maar deze link is er wel degelijk. Immers het ellebooggewricht en de pols zijn verbonden door het spaakbeen en de ellepijp. Een bekend voorbeeld van een aandoening is de tenniselleboog
Klachten aan de pols kunnen klachten aan de elleboog veroorzaken
De behandeling bij elleboogklachten door een stijve pols
Vaak kunnen we met fysiotherapie de beweeglijkheid van de pols vergroten. Dit kan met de volgende technieken:
- Mobilisaties/manipulaties van de betrokken polsgewrichten
- Dry needling
- Rekoefeningen
- Massage
- Manuele triggerpointtherapie
- Oefentherapie
- Taping
Dit moet jij weten bij elleboogklachten door een stijve pols!
Hoe kunnen deze pijnklachten worden behandel?
Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van een stijve pols
Hoe zijn de elleboog en de pols met elkaar verbonden
Bij een tenniselleboog is er sprake van irritatie van de strekkers van de pols. Deze irritatie wordt in de meeste gevallen aan de buitenzijde van de elleboog gevoeld. Daar hechten de polsstrekkers namelijk aan. Vanwege het feit dat deze spieren over de pols naar de vingers lopen, kan een stijve pols ook zorgen voor een verhoogde spanning op deze spieren en een verhoogde kans op irritatie bij de aanhechting bij de elleboog. Op die manier kan een stijve pols dus elleboogklachten veroorzaken of in stand houden.
Wat is een stijve pols
De pols bestaat uit acht handwortelbeentjes (die in twee rijen liggen), het spaakbeen en de ellepijp. De onderste rij handwortelbeentjes vormen een verbinding met de onderarm. De bovenste rij botjes vormt verbindingen met de middenhandsbeentjes. Daaromheen bevinden zich veel bandjes en kapsel die samen zorgen voor stabiliteit. Polsklachten, zoals een stijve pols, kunnen leiden tot elleboogklachten. Dit inzicht is van belang bij het behandelen van elleboogklachten.
De oorzaak voor een stijve pols
Een stijve pols kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkorting van spieren, kapsel of banden. Dit kan bijvoorbeeld optreden na de pols een tijdje niet bewogen te hebben, bij artrose van de pols, bij KANS (RSI) klachten, door een val op de pols of het dragen van gips.
Wilt u een afspraak maken of wat meer info over onze behandelmogelijkheden? Aarzel niet en neem contact met ons op.