Hoe kan ik een tabletnek voorkomen?

Uitleg de tabletnek

Tabletnek en onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de jongeren (8-18 jaar) rug- en/of nekklachten heeft. Bij veel jongeren is intensief gebruik van een tablet of smartphone de oorzaak.
Bijna iedere jongere heeft wel een tablet of smartphone. Het gebruik van deze apparaten is bij sommige van hen zeer intensief. Waar je een beeldscherm van een computer op een bepaalde hoogte kan instellen, is dat bij de tablets en smarthphones niet het geval. Het merendeel van de jongeren houdt het apparaat in de hand en houdt hierbij de nek gebogen.

Wat is een tabletnek?

Fysiotherapeuten zien steeds meer nekklachten door het gebruik van deze apparaten. Door de langdurig gebogen houding komt er een extra belasting op de structuren in de nek, zoals de wervels, de spieren, de banden etc. Daarnaast kan het gebruik ook armklachten, rugklachten, oogklachten en spanningshoofdpijn veroorzaken.

Ook senioren die een tablet/iPad gebruiken, hebben een verhoogd risico. Uit onderzoek blijkt dat 14% van hen weleens klachten heeft door het gebruik hiervan.

Geadviseerd wordt dan ook om niet te lang achter elkaar het apparaat te gebruiken en wanneer je deze dan toch gebruikt je houding veel af te wisselen. Meer tips om een tabletnek te voorkomen? Lees dan het artikel Hoe kan ik een tabletnek voorkomen? op onze website.

Symtomen bij een tabletnek

Nekklachten zijn vaak de eerste symptomen van een ‘tabletnek’. Wanneer deze klachten lang aanhouden, zien we vaak dat mensen ook hoofdpijnklachten ontwikkelen. Ongeveer 78% van de mensen in Nederland met hoofdpijn heeft last van spanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt door te gespannen nekspieren. Deze nekspanning wordt in veel gevallen veroorzaakt door triggerpoints.

Effectieve behandelmethoden tabletnek

Het belangrijkste is natuurlijk om een tabletnek te voorkomen. Dit kan door middel van een juiste houding aan te nemen, regelmatig bewegen en meer afwisseling van houding (belasting en belastbaarheid aanpassen). Wanneer je toch last krijgt van een tabletnek is het raadzaam om contact met je fysiotherapeut op te nemen. Zij kunnen je tips geven om een juiste houding aan te nemen en spierspanning wegnemen middels; manuele therapie, triggerpointtherapie of dry needling.

Tips tegen een tabletnek

  • Breng het apparaat naar je gezicht, in plaats van je gezicht naar het apparaat. Zo hoef je je nek minder ver te buigen.
  • Kies ervoor om je tablet/iPad op een standaard te zetten als je deze langere tijd achter elkaar gebruikt. Het apparaat staat dan op ooghoogte, waardoor je buiging van de nek voorkomt.
  • Laat je ellebogen rusten op kussens of armleuningen, zodat je je schouders niet optrekt. Dit kan een verhoogde spanning in nek-en schoudermusculatuur geven.
  • Wissel je houding geregeld af en zorg voor pauzes tussendoor.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging wanneer je de tablet of iPad niet gebruikt.
  • Doe regelmatig ontspannings- of rekoefeningen om de nek soepel te houden.

Onze kinderen lopen gevaar. Bekijk hier het onderzoek.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1110 reviews

Carola Sommers

  5 / 5

23-03-24

Goed in zijn vak ook wat massage betreft. En begeleiding met fysio

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

22-03-24

Behandeling

Lees meer

René van Beuningen

  4.5 / 5

22-03-24

Lotte luistert goed en weet met de juiste manieren mijn pijnlijke plekken te behandelen. Zo kan ik beter de week doorkomen. Al is het chronisch

Lees meer