Iliopsoas klachten door een verkeerde ademhaling

De iliopsoas: de motor van beweging

De iliopsoas is een spiergroep bestaande uit de iliacus en de psoas major. Deze spieren lopen van de lendenwervels en het bekken naar de dijbeenbotten. Samen vormen ze een krachtige motor die betrokken is bij verschillende bewegingen en houdingen van het lichaam.

Functies van de Iliopsoas:

 1. Heupflexie: De iliopsoas is verantwoordelijk voor het buigen van de heup. Deze beweging is essentieel voor activiteiten zoals lopen, rennen, hurken en traplopen.
 2. Stabilisatie van de Romp: Naast heupflexie speelt de iliopsoas een belangrijke rol bij het stabiliseren van de romp tijdens bewegingen. Het helpt de ruggengraat in een neutrale positie te houden en voorkomt overmatige zijwaartse buiging.
 3. Houdingscontrole: Een sterke en flexibele iliopsoas draagt bij aan een goede lichaamshouding. Het ondersteunt de natuurlijke krommingen van de wervelkolom en voorkomt dat de bekken naar voren kantelt, wat kan leiden tot rugklachten.

Het middenrif: De ademhalingsspier

Het middenrif, het diafragma, is een koepelvormige spier die de scheiding vormt tussen de borst- en buikholte. Het is de belangrijkste spier die betrokken is bij de ademhaling en speelt een cruciale rol bij het reguleren van onze ademhalingsfunctie.

Functies van het middenrif:

 1. Ademhaling: Het middenrif is verantwoordelijk voor het vergroten en verkleinen van de borstholte tijdens de ademhaling. Wanneer het samentrekt, wordt de borstholte vergroot en wordt lucht naar de longen gezogen. Bij ontspanning keert het middenrif terug naar zijn koepelvormige positie, waardoor de lucht uit de longen wordt geduwd.
 2. Stabilisatie van de Romp: Naast zijn rol in de ademhaling, helpt het middenrif ook bij het stabiliseren van de romp tijdens bewegingen. Het werkt samen met andere spieren rond de romp om de intra-abdominale druk te reguleren en de ruggengraat te ondersteunen tijdens activiteiten zoals tillen en buigen.
 3. Houdingscontrole: Een sterk middenrif draagt bij aan een goede lichaamshouding door de buikorganen te ondersteunen en de bekkenkanteling te voorkomen. Dit kan rugklachten helpen voorkomen en de algehele stabiliteit van het lichaam verbeteren.
Iliopsoas klachten door een verkeerde ademhaling

Het belang van balans en Integratie

Zowel de iliopsoas als het middenrif zijn essentiële spieren voor ons lichaam, maar hun functies overlappen en werken vaak samen om een optimale lichaamsfunctie te garanderen. Een goede balans tussen deze spieren is cruciaal voor een gezonde houding, ademhaling en beweging.

Betrokkenheid bij Core-Stabilisatie:

Zowel de iliopsoas als het middenrif zijn onderdeel van de kernspieren van het lichaam, die de stabiliteit van de romp ondersteunen en helpen bij het handhaven van een goede lichaamshouding. Een sterke kern is essentieel voor het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele prestaties tijdens fysieke activiteiten.

Integratie in Functionele Bewegingen:

In veel functionele bewegingen, zoals tillen, buigen en draaien, werken de iliopsoas en het middenrif samen met andere spieren en gewrichten om gecontroleerde en efficiënte bewegingen mogelijk te maken. Een goede coördinatie en integratie tussen deze spieren zijn cruciaal voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten met gemak en comfort.

Het verzorgen van de Iliopsoas en het Middenrif

Het onderhouden van de gezondheid en functionaliteit van de iliopsoas en het middenrif is essentieel voor een optimale lichaamsfunctie en welzijn. Enkele manieren om deze spieren te verzorgen zijn:

 1. Regelmatige Stretching: Voer regelmatig stretchoefeningen uit om de flexibiliteit en mobiliteit van de iliopsoas en het middenrif te behouden.
 2. Versterkende Oefeningen: Integreer versterkende oefeningen die gericht zijn op het versterken van de kernspieren, waaronder de iliopsoas en het middenrif.
 3. Bewuste Ademhaling: Neem de tijd om bewust te ademen en gebruik te maken van de volledige capaciteit van het middenrif. Diepe ademhalingstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
 4. Ergonomie en Houding: Let op je houding tijdens dagelijkse activiteiten en zorg ervoor dat je een goede lichaamshouding handhaaft om overmatige spanning op de iliopsoas en het middenrif te voorkomen.
 5. Luister naar je Lichaam: Wees alert op signalen van overbelasting of spanning in de iliopsoas en het middenrif, en neem indien nodig rust of raadpleeg een professional voor advies en behandeling.

Wil jij meer informatie over de Iliopsoas? Bekijk dan dit onderzoek

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer