Artrose is een aandoening die voorkomt bij ongeveer één miljoen Nederlanders. Heeft fysiotherapie zin of is er niks meer aan te doen? Daar geven we in dit artikel antwoord op!
Wat is artrose?
Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Anders dan deze naam doet vermoeden, is het geen verouderingsproces, maar valt artrose onder de reumatische aandoeningen.
Feit of fabel?
Artrose kan in principe in ieder gewricht van het lichaam voorkomen, zoals heupartrose of knieartrose wat knieklachten veroorzaakt.
.
Het fysiologisch proces van artrose is het dunner en zachter worden van het kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt normaal gesproken het onderliggende bot. Doordat de kwaliteit achteruit gaat, kan dit leiden tot vervorming van het bot dat onder het kraakbeen zit. Er worden osteofyten gevormd (knobbels) bij het gewricht. Dit kan leiden tot beperking in beweeglijkheid van het gewricht. Daarnaast kunnen er zenuwen bekneld raken. Dit kan leiden tot een verminderde kracht, gevoelsstoornissen en pijn.
Artrose is geen ontstekingsreuma, maar kan wel leiden tot ontstekingen in het gewricht doordat de botstukken over elkaar schuren. Er ontstaat dan zwelling, pijn en warmte in het gewricht.
De artrose uit zich langzaam progressief. Dat betekent dat de artrose langzaam steeds erger wordt. Aanvankelijk hebben mensen geen of weinig klachten, maar klachten gaan vaak op den duur een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven.
Fysiotherapie bij artrose
Je zal je misschien afvragen wat fysiotherapie nog kan doen als het kraakbeen al aangetast is. Toch kan fysiotherapie nog veel betekenen in dit geval. Door specifieke oefentherapie kan het resterende kraakbeen in optimale conditie gehouden worden. Door lichte, herhaaldelijke bewegingen van het gewricht, wordt het ‘sponsmechanisme’ van het gewricht in werking gezet. Door de herhaaldelijke druk op het weefsel is het gewricht beter in staat om afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen op te nemen. Het resterende kraakbeen blijft zo in betere conditie. Ook door gerichte oefeningen om de spieren rondom de aangedane gewrichten sterker te maken, kan verergering van slijtage soms voorkomen worden.
Conclusie
Feit. Fysiotherapie kan het resterende kraakbeen in optimale conditie houden en een toename van het slijtageproces zo veel mogelijk remmen.