Nieuwe knieband ontdekt

Hoe ziet het kniegewricht eruit?

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. De knieschijf is een kapje van bot dat aan de voorzijde van de knie gelegen is. In en rondom de knie bevinden zich verschillende structuren, zoals de kruisbanden, menisci en binnenste- en buitenste kniebanden. Ook bevindt er zich kraakbeen in de knie. Dit is weefsel wat ervoor zorgt dat er geen wrijving optreedt tussen de verschillende structuren in de knie. Om het kniegewricht zit het kniekapsel dat aan de binnenkant gewrichtsvloeistof bevat wat zorgt voor een optimale glijding en voeding van het gewricht.

Wordt ook wel anterolateraal ligament (ALL) genoemd

Voorste kruisband

De functie van de voorste kruisband is dat het moet voorkomen dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren beweegt. Ook zorgt mede deze kruisband ervoor dat de knie niet wordt overstrekt en dat het onderbeen te ver naar binnen draait.
Men kan een scheuring van de voorste kruisband oplopen door een verdraaiing van de knie, door een te grote buiging van de knie en door een overstrekking. Soms moet de kruisband operatief hersteld worden. Er wordt dan een stukje van de pees van de hamstrings of van de kniepees gebruikt als nieuwe voorste kruisband. Ook wordt er wel eens donormateriaal gebruikt tijdens de reconstructie. Het revalidatieproces na een voorste kruisbandreconstructie duurt gemiddeld zes tot negen maanden.
Het bleek echter dat veel mensen na een succesvolle operatie en het daaropvolgende revalidatietraject toch nog last bleven houden van instabiliteit van de knie. Zij zakten toch nog regelmatig ‘door hun knie’.

Nieuwe knieband

Deze blijvende instabiliteit na een voorste kruisbandreconstructie zorgde ervoor dat twee
chirurgen in het Universitair Ziekenhuis Leuven onderzoek gingen doen naar voorste kruisbandletsel. Zij hebben tientallen knieën onderzocht en kwamen in 97% van de gevallen de nieuwe structuur tegen en noemden deze structuur het anterolateraal ligament. Ze vermoeden dat een beschadiging aan deze knieband het door de knie zakken veroorzaakt. Het logische gevolg is dat de chirurgen nu op zoek zijn naar een operatietechniek waarbij deze knieband hersteld kan worden. Lees hier meer over knieklachten

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer