Schouderklachten door een verkeerde houding

schouderklachten door verkeerde houding

‘He ga eens rechtop zitten’ of ‘Loop eens een beetje rechtop’. Komen deze opmerkingen jouw bekend voor? Dan raad ik je aan om even te blijven lezen. Er is namelijk een grote kans dat deze opmerkingen en de schouderklachten een verband met elkaar hebben! Wanneer men namelijk met een ingezakte bovenrug zit, zakken de schouders naar voren, waardoor de anatomische positie van de schouders niet optimaal meer is. Zo heeft u meer kans op schouderblessures, zoals een slijmbeursontsteking van de schouder of impingement. Wilt u weten wat u hieraan kan doen? Lees dan verder!

Verkeerde houding kan leiden tot schouder impingement of een slijmbeursontsteking van de schouder

Hoe ontstaan schouderklachten door een verkeerde houding?

In de onderstaande video legt fysiotherapeut Maikel Korbmacher uit hoe het komt dat veel mensen (nek)herniahebben doordat zij een verkeerde houding hebben.

Verkeerde houding

We weten allemaal dat rechtop zitten belangrijk is. Op deze manier wordt het gewicht namelijk goed verdeeld over de ruggenwervels en ontstaan er geen piekbelastingen. Dit zou namelijk klachten, zoals een (nek)hernia, kunnen veroorzaken. Door uw bekken te kantelen, de buikspieren aan te spannen en de bovenrug te strekken heeft u een goede houding. Let er ook op dat uw hoofd in één lijn staat met de bovenrug en niet te veel naar voren staat.

Oorzaken

Toch proberen mensen vaak wel rechtop te zitten, maar lukt het niet om deze houding voor langere tijd aan te nemen. Vaak is dit een gebrek aan core-stability oftewel rompstabiliteit. Door de kleinere, stabiliserende spieren van de buik en rug te trainen, kunnen de wervels ten opzichte van elkaar beter gestabiliseerd worden. Hoe kan ik mijn core-stability trainen? Ontdek hier welke oefeningen jij kunt doen om je rompstabiliteit te verbeteren

De schouder

Wanneer u met een kromme bovenrug loopt, zakken de schouders meer naar voren wat de ruimte in het schoudergewricht verkleint. U kunt de arm niet meer volledig strekken of zijwaarts heffen. U heeft meer kans op inklemming van structuren tussen de schouderkop en het schouderdak. Dit kan bijvoorbeeld een blessure aan de supraspinatuspees (impingement) of de slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaken.

Behandeling

Wanneer u schouderklachten heeft en uw houding van de rug niet ideaal is, bent u bij ons aan het juiste adres. We kunnen u helpen door u oefeningen te geven om uw rompstabiliteit en daarmee uw houding te verbeteren, uw wervelkolom en/of schouder te mobiliseren, u de ideale houding aan te leren door middel van sturende tape, etc.

Heeft u last van uw schouder? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Ontdek hier alles over slijmbeurstontstekingen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer