Slijmbeursontsteking

Behandeling slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs (ook wel bursa of bursitis genoemd) is een soort stootkussentje gevuld met vocht. Het bevindt zich tussen bepaalde structuren in het lichaam en de slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen wrijving tussen deze structuren ontstaat. Vaak bevindt het zich tussen een botstuk en een andere structuur, zoals een spier of pees. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, spreekt men van een slijmbeursontsteking (bursitis), hierdoor kan de bursa geïrriteerd raken.

Waar kan een slijmbeursontsteking voorkomen?

In het lichaam zitten er op meerdere plekken slijmbeurzen. Er zijn dan ook verschillende plekken waar een slijmbeursontsteking ontstaan kan.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel verschillende klachten en symptomen die mensen kunnen ervaren door een ontsteking van de slijmbeurs. De meest voorkomende klachten als de slijmbeurs ontstoken raakt zijn:

> Drukkende en/of stekende pijn
Vanwege de ontsteking neemt de bursa in omvang toe en drukt deze tegen omliggende structuren. Dit kan een drukkende pijnklachten veroorzaken. Ook kan de ontsteking gepaard gaan met een stekende pijn.

> Bewegingsbeperkingen
Door de zwelling ontstaan van de bursa kan de beweeglijkheid van het betrokken gewricht afnemen. Daarnaast kan het te pijnlijk zijn om bepaalde bewegingen te maken wat op den duur kan leiden tot stijfheid.

> Uitstralende pijn
De pijn van een ontstoken slijmbeurs hoeft niet alleen lokaal bij de slijmbeurs te zitten, maar kan ook uitstralen. Een voorbeeld hiervan is dat men bij een slijmbeursontsteking van de schouder ook pijn kan hebben in de nek- en armregio.

> Stijfheid
Bij een bursitis kunnen de omliggende structuren (zoals de spieren) verstijven.

> Zwelling
Een ontsteking gaat vaak gepaard met zwelling. Dit geldt ook voor een slijmbeursontsteking.

> Warmte
De huid rondom de slijmbeurs kan warm aanvoelen door de ontsteking.

> Roodheid
Bij een bacteriële infectie kan de huid rondom de slijmbeurs rood worden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een slijmbeurs ontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende manieren ontstaan.

  • Een acute ontsteking (acute bursitis) wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of ongeluk. Of door eenmalige overbelasting, als u bijvoorbeeld ongetraind in eens een marathon gaat lopen. Hierdoor kan de bursitis geïrriteerd of ontstoken raken. Een acute slijmbeursontsteking komt niet vaak voor. Een acute slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf door middel van rust en ontstekingsremmende medicatie (ontstekingremmende pijnstillers) ook wel NSAID genoemd, of een ontstekingsremmende injectie.
  • Een septische slijmbeursontsteking is het gevolg van een bacteriëele infectie. Vaak onstaat het type septische slijmbeurstontsteking ook acuut, bijvoorbeeld doordat er een wondje bij de slijmbeurs in de buurt zit. Wanneer er een bacteriële infectie de bursa binnendringt, kan dit een ontstekingsproces oproepen waarna de ontstoken slijmbeurs optreedt.
  • Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat door langdurige overbelasting. Als u bijvoorbeeld een deel van uw lichaam te lang te zwaar belast, kan dit tot een chronische slijmbeursontsteking leiden. Als de zwelling er na een paar weken er nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.

Welke groepen zijn vatbaarder voor een slijmbeursontsteking?

In principe kan iedereen een slijmbeursontsteking krijgen, echter zijn er bepaalde groepen gevoeliger voor. Ouderen bijvoorbeeld zijn vatbaar voor een ontsteking, simpelweg omdat hun spieren en pezen kwetsbaarder zijn.

Bij hardlopers is een slijmbeursontsteking in de heup een veelvoorkomende blessure. En een groep die gevoelig is voor een slijmbeursontsteking in de knie zijn tapijtleggers en stratenmakers. Een bekend voorbeeld van een overbelasting van het schoudergewricht is langdurige bovenhandse activiteiten (zoals een plafond witten of de ramen lappen) of langdurige rotatiebewegingen van de schouder (bijvoorbeeld bij het werk als caissière).

Hoe ziet de behandeling eruit?

Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf door het gewricht waar de ontsteking zit, rust te gunnen. Wanneer dit niet het geval is en de klachten aanhouden, of het herstel duurt te lang, dan kan er gekozen worden voor een behandeling van de slijmbeursontsteking met fysiotherapie.

Ook kan men op advies van de huisarts ontstekingsremmende medicatie slikken of een corticosteroïdeninjectie laten zetten om het ontstekingsproces van de slijmbeurs de kop in te drukken. Dit is een niet operatieve behandeling. Ook het slikken van ontstekingsremmende pijnstillers van het type NSAID behoeft geen operatie, al kan het nemen hiervan wel vervelende bijwerkingen hebben. In het uiterste geval kan een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt dan de slijmbeurs verwijderd.

Hieronder worden de niet operatieve behandelingen voor een slijmbeursbehandeling weergegeven.

slijmbeursontsteking

Manuele mobilisaties / manipulaties

Zitten de gewrichten rondom de aangedane slijmbeurs vast? Dan kan dit het herstelproces van de slijmbeurs vertragen. Daarom is het belangrijk de bewegingsvrijheid van deze gewrichten te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld met mobilisaties en/of manipulaties van deze gewrichten. Mobilisaties zijn technieken die gewrichten tot de eindgrens bewegen en manipulaties zijn technieken waarbij door de eindgrens heen bewogen wordt. Hierbij kan een krak of knoep hoorbaar zijn. Men noemt dit in de volksmond ook wel ‘kraken’.

Houdingstherapie

Wanneer men bijvoorbeeld een ingezakte houding heeft waarbij de schouders naar voren staan, is er een vergrote kans op een slijmbeursontsteking van de schouder. De ruimte waarin de slijmbeurs zich bevindt (tussen schouderkop en schouderdak) is hierdoor immers verkleind. Houdingsadviezen kunnen de houding verbeteren waardoor de slijmbeurs beter kan herstellen. Toch weten patiënten vaak wel dat een juiste houding van belang is, maar lukt het ze niet om deze houding (voor langere tijd) aan te houden. We proberen samen een oplossing te vinden om deze houdingsveranderingen in de dag in te bouwen, zodat men er vaker aan denkt. Ook geven we oefeningen om de houdingsspieren te versterken, zodat het ook makkelijker wordt om de juiste houding vol te houden.

Oefentherapie

Het trainen van de juiste spieren is belangrijk om de belasting op de slijmbeurs te verminderen en de houding van het betrokken gewricht te optimaliseren. Ook kunnen rekoefeningen bijdragen aan het herstel. Vaak zien we dat er bepaalde spieren overbelast zijn en andere spieren juist meer activiteit moeten gaan vertonen. Dit zoeken we uit tijdens het lichamelijk onderzoek. Vervolgens geven we een passend oefenschema om de spierbalans te herstellen.

Dry needling / triggerpoint therapie

Is er sprake van spierspanning en triggerpoints rondom de slijmbeurs? Dan kunnen dry needling therapie en triggerpointtherapie helpen om deze spierspanning te verlagen. Bij dry needling maken we gebruik van een dunne naald om zo de spierknopen te ‘ontladen’. Door de spierknopen in een spier te ‘ontladen’ zal de spierspanning in de spier afnemen. De spierknopen zijn vaak ook met manuele triggerpointtherapie te behandelen. Hierbij masseren we lokaal op de spierknoop om zo de afvalstoffen naar een beter doorbloed gebied te sturen. Ook dit komt de spierspanning ten goede.

Massage

Ook massage kan de doorbloeding van spieren verbeteren en de afvoer van afvalstoffen bevorderen. Er zijn verschillende massagetechnieken die fysiotherapeuten kunnen inzetten bij een slijmbeursontsteking. Dit is ook afhankelijk van welke spier er behandeld dient te worden. Indien gewenst kan een massage ondersteunen met dry needling of manuele triggerpointtherapie. Ook is het belangrijk om de oorzaak van de verhoogde spierspanning te behandelen, omdat er anders een kans bestaat dat de verhoogde spierspanning weer terug komt.

Taping

Door middel van tapen kan de juiste stand van de gewrichten gecreëerd worden om zoveel mogelijk ruimte voor de bursa te maken. Ook kunnen overbelaste spieren ondersteund worden en verzwakte spieren geactiveerd worden. Naast de klassieke witte sporttape maken we veel gebruik van medical tape. Deze tape is elastisch en kan daardoor ook gebruikt worden om de doorbloeding van een spier te verbeteren. Ook kunnen fysiotherapeuten technieken toepassen om gewrichten te ‘sturen’ om zo de bursa zo veel mogelijk ruimte te geven.

Shockwave therapie

Shockwave therapie kan ook toegepast worden in het behandeltraject. In onze vestiging in Berghem hebben we de beschikking over een shockwave apparaat. Het apparaat kan hoogenergetische geluidsgolven afgeven ter hoogte van de bursa en zo wordt het herstelproces van de bursa versneld.

Adviesgesprek

Vaak is overbelasting de oorzaak van een slijmbeursontsteking, waardoor de slijmbeurs geïrriteerd raakt. Inzicht van de fysio in de belasting en belastbaarheid kan helpen om klachten en symptomen te verminderen. En herhaling van klachten te voorkomen.

Binnen het eerste bezoek kan de diagnose gesteld worden. Soms wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Daarnaast kan het zijn dat er een aanvullend onderzoek wordt geadviseerd. Neem contact op met een Fysiotherapie4all vestiging in de buurt. Dan plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek in.

Zelfherstellend vermogen

Iedereen kan op een 100% natuurlijke manier pijnvrij worden. Dit is de visie waar wij mee werken. Dankzij het 6 domeinen model kan iedereen pijnvrij worden. Je moet aan de juiste tandwieltjes draaien.

Het 6 domeinen model bestaat uit: slapen, het immuunsysteem, stress, ademhaling, voeding en beweging. Bij veel mensen met pijnklachten zijn deze domeinen uit balans. Hierdoor ontstaan verstoringen in je intern milieu. Dit zorgt voor chronische pijn. Doordat we symptoom bestrijdend te werk gaan, lossen we niet het echte probleem op.

Pijn Reset Community

Steeds meer mensen hebben stress, zitten slechter in hun vel, hebben prestatiedruk waardoor ze last krijgen van fysieke en/of mentale (pijn)klachten. Deze mensen hebben direct hulp nodig, maar er is nergens plek of er zijn lange wachttijden bij hulpinstanties, waardoor de problemen alleen maar groter worden.

In deze nieuwe, innovatieve methode (Pijn Reset Community) worden alle aspecten doorlopen voor het oplossen van chronische (pijn)klachten.

De focus ligt op zelfbehandeling, zelf-educatie (hands-off) en het verbeteren van de algehele gezondheid waarbij de meest huidige en best beschikbare wetenschappelijke inzichten ten grondslag ligt. Wil jij meer informatie? Bekijk dan onze pagina!

Veel gestelde vragen

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een slijmbeursontsteking: pijn in het gewricht, roodheid rondom het gewricht, moeite om het gewricht te bewegen en zwelling in het gewricht.
Het is per persoon verschillend hoe lang het duurt voordat een slijmbeursontsteking is genezen. Wij van fysiotherapie4all kunnen het genezingsproces versnellen.
Als u vermoedt dat u last heeft van een slijmbeursontsteking, is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Deze kan de diagnose stellen en u eventueel doorverwijzen naar een specialist of fysiotherapeut.
Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting, waarbij bepaalde bewegingen vaak herhaald worden. Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan doordat omliggende structuren ontstoken zijn. Deze ontsteking kan zich verder gaan uitbreiden naar de slijmbeurs.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer