Slijmbeursontsteking ( Soorten & Behandelmethodes)

Behandeling slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs (ook wel bursa genoemd) is een soort stootkussentje gevuld met vocht. Het bevindt zich tussen bepaalde structuren in het lichaam en de slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen wrijving tussen deze structuren ontstaat. Vaak bevindt het zich tussen een botstuk en een andere structuur, zoals een spier of pees. Een voorbeeld is de slijmbeurs in de schouder. Deze ligt tussen de kop van de schouder en het schouderdak. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, spreekt men van een slijmbeursontsteking (bursitis), hierdoor kan de bursa geïrriteerd raken. Door een val of een klap op bijvoorbeeld je schouder kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit. Een bursitis zorgt ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van een gewricht. Als de slijmbeurs geïrriteerd is kun je spreken van een slijmbeursontsteking.

Waar kan een slijmbeursontsteking voorkomen?

In het lichaam zitten er op meerdere plekken slijmbeurzen. We bespreken hieronder al deze plekken en hebben het over de slijmbeursontsteking die daar kan ontstaan.

Schouder (bursitis subacromialis)

Deze slijmbeurs bevindt zich tussen de schouderkop en het schouderdak. Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder kunnen de klachten niet alleen bij de schouder, maar ook in de nek of in de arm gevoeld worden. De slijmbeurs wordt vooral belast bij activiteiten waarbij men de arm moet heffen. Hierdoor is bewegen moeilijk.Een directe val op de schouder waardoor de bursitis geïrriteerd raakt, dit geeft schouderklachten.

Slijmbeursontsteking van de schouder

Heup (bursitis trochanterica)

Het is ook mogelijk om een slijmbeursontsteking bij het heupgewricht te krijgen. Bij de heupkop vind je meerdere slijmbeurzen, waaronder een slijmbeurs tussen de heupkop en de musculus tensor fasciae latae. Bij een ontsteking kan je heupklachten ervaren aan de buitenzijde van de heup en aan de buitenzijde van het bovenbeen. Deze pijn kan ontstaan door langdurig lopen, veel springen, veel op de heup liggen, een val op de heup of een veranderd looppatroon door klachten aan enkel of knie.

Slijmbeursontsteking heup

Bil (bursitis ischiadica)

Deze bursitis bevindt zich bij je zitbeentjes van je bekken en wordt vooral belast bij langdurig zitten, springen, rennen en schoppen. Bij een ontsteking ervaart men pijn in de bilregio.

Slijmbeursontsteking bil

Lies (bursitis iliopectinea)

Deze slijmbeurs bevindt zich tussen de musculus iliopsoas en de eminentia iliopubica (onderdeel van het bekken) en kan bij een ontsteking liesklachten veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door langdurig fietsen.

Slijmbeursontsteking lies

Knie (bursitis prepattelaris)

Dit wordt ook wel een bidknie genoemd, omdat de slijmbeurs die zich voor de knieschijf bevindt, kan ontsteken door langdurig op de kniegewricht te steunen. Het wordt daarom ook wel eens gezien bij schoonmakers of bij mensen die in de bouw werken. De pijn ervaart men vooral aan de voorzijde van het kniegewricht wat voor knieklachten zorgt.

Slijmbeursontsteking knie

Elleboog (bursitis olecrani)

Deze bursitis bevindt zich bij de elleboogpunt en kan ontstoken raken wanneer men langdurig op de elleboog steunt (bijvoorbeeld bij lezen of studeren). De pijn wordt vooral aan de achterzijde van de elleboog gevoeld.

Slijmbeursontsteking elleboog

Hiel (bursitis achilles)

Er bevinden zich twee slijmbeurzen bij de hiel waarvan er één tussen de huid en de achillespees ligt en een tussen de achillespees en het hielbeen. Er kan overbelasting optreden door een knellende schoen, (helling)lopen, traplopen of bijvoorbeeld rennen en men ervaart de pijn aan de achterzijde van de hiel.

Slijmbeursontsteking hiel

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel verschillende klachten en symptomen die mensen kunnen ervaren door een ontsteking van de slijmbeurs. De meest voorkomende klachten bij deze aandoening zijn:

Drukkende en/of stekende pijn: Vanwege de ontsteking neemt de bursa in omvang toe en drukt deze tegen omliggende structuren. Dit kan een drukkende pijnklachten veroorzaken. Ook kan de ontsteking gepaard gaan met een stekende pijn.

Bewegingsbeperkingen: Door de zwelling ontstaan van de bursa kan de beweeglijkheid van het betrokken gewricht afnemen. Daarnaast kan het te pijnlijk zijn om bepaalde bewegingen te maken wat op den duur kan leiden tot stijfheid.

Uitstralende pijn: De pijn hoeft niet alleen lokaal bij de slijmbeurs te zitten, maar kan ook uitstralen. Een voorbeeld hiervan is dat men bij een slijmbeursontsteking van de schouder ook pijn kan hebben in de nek- en armregio.

Stijfheid: Bij een bursitis kunnen de omliggende structuren (zoals de spieren) verstijven.

Zwelling: Een ontsteking gaat vaak gepaard met zwelling. Dit geldt ook voor een slijmbeursontsteking.

Warmte: De huid rondom de slijmbeurs kan warm aanvoelen door de ontsteking.

Roodheid: Bij een bacteriële infectie kan de huid rondom de slijmbeurs rood worden.


Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een bursa kan gaan ontsteken. De ontsteking van de bursitis kan door een overbelasting komen of door een bacteriële infectie. Wanneer er een bacteriële infectie de bursa binnendringt, kan dit een ontstekingsproces oproepen waarna de ontstoken slijmbeurs optreed. Bij een acute slijmbeursontsteking of chronische overbelasting van de bursa, bijvoorbeeld door een val op de bursa of door een te snelle trainingsopbouw, kan de bursitis geïrriteerd of ontstoken raken.

Een bekend voorbeeld van een overbelasting van het schoudergewricht is langdurige bovenhandse activiteiten (zoals een plafond witten of de ramen lappen) of langdurige rotatiebewegingen van de schouder (bijvoorbeeld bij het werk als caissière). Een slijmbeursontsteking geneest vaak vanzelf door het gewricht waar de ontsteking zit, rust te gunnen. Ook door (een keer of vaker) hard stoten of vallen op de knie kan een slijmbeursontsteking ontstaan.

Een acute slijmbeursontsteking komt niet vaak voor. Een acute slijmbeursontsteking wordt meestal veroorzaakt door een val op het gewricht in kwestie of een ander soort trauma, dat zorgt voor een irritatie van de bursitis. Een acute slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf door middel van rust en ontstekingsremmende medicatie ook wel NSAID genoemd, of een ontstekingsremmende injectie.

Als de zwelling er na een paar weken er nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking. Oorzaken van een chronische slijmbeursontsteking kunnen zijn:

Verkeerde stand van het gewricht

Door anatomische afwijkingen van gewrichten (bijvoorbeeld bij afwijkende botstructuren) kan het zijn dat er meer kans is op irritatie van de bursitis. Ook kan een verkeerde stand van het lichaamsdeel (bijvoorbeeld een schouder die naar voren zakt door een ingezakte houding) de kans op slijmbeursontstekingen vergroten.

Spierdisbalans/spierzwakte

Door een spierdisbalans of spierzwakte in de buurt van de slijmbeurs kan het zijn dat een bewegingstraject (zoals het heffen van een arm) niet optimaal verloopt en er hierdoor wrijving ter hoogte van de bursitis plaatsvindt met de kans op een ontsteking als gevolg.

Instabiliteit van het gewricht

Bij instabiliteit wordt een gewricht niet optimaal ondersteund waardoor er meer kans is op frictie ter hoogte van de slijmbeurs.

Stijfheid van het gewricht

Is een gewricht stijf en verlopen bewegingen daarom niet soepel? Ook dan heeft men een verhoogde kans op slijmbeursontsteking.


Hoe ziet de behandeling eruit?

Soms geneest een slijmbeursontsteking vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, of het herstel duurt naar jouw idee te lang, dan kun je kiezen voor een behandeling van je slijmbeursontsteking met fysiotherapie. Ook kun je ervoor kiezen op advies van je huisarts ontstekingsremmende medicatie te slikken of een corticosteroïdeninjectie te laten zetten om het ontstekingsproces van de slijmbeurs de kop in te drukken, dit is een niet operatieve behandeling. In het uiterste geval kan een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt dan je slijmbeurs verwijderd. Jouw orthopedisch chirurg zal je dit laten weten na de operatie. Hieronder worden de niet operatieve behandelingen weergegeven.

Manuele mobilisaties/manipulaties

Zitten de gewrichten rondom de aangedane slijmbeurs vast? Dan kan dit het herstelproces van de slijmbeurs vertragen. Daarom is het belangrijk de bewegingsvrijheid van deze gewrichten te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld met mobilisaties en/of manipulaties van deze gewrichten. Mobilisaties zijn technieken die gewrichten tot de eindgrens bewegen en manipulaties zijn technieken waarbij door de eindgrens heen bewogen wordt. Hierbij kan een krak of knoep hoorbaar zijn. Men noemt dit in de volksmond ook wel ‘kraken’.

Houdingstherapie

Wanneer je bijvoorbeeld een ingezakte houding heeft waarbij je schouders naar voren staan, heb je een vergrote kans op een slijmbeursontsteking van de schouder. De ruimte waarin de slijmbeurs zich bevindt (tussen schouderkop en schouderdak) is hierdoor immers verkleind. Houdingsadviezen kunnen de houding verbeteren waardoor de slijmbeurs beter kan herstellen. Toch weten patiënten vaak wel dat een juiste houding van belang is, maar lukt het ze niet om deze houding (voor langere tijd) aan te houden. We proberen samen met je een oplossing te vinden om deze houdingsveranderingen in je dag in te bouwen, zodat je er vaker aan denkt. Ook geven we oefeningen om de houdingsspieren te versterken, zodat het ook makkelijker wordt om de juiste houding vol te houden.

Oefentherapie

Het trainen van de juiste spieren is belangrijk om de belasting op de slijmbeurs te verminderen en de houding van het betrokken gewricht te optimaliseren. Ook kunnen rekoefeningen bijdragen aan het herstel. Vaak zien we dat er bepaalde spieren overbelast zijn en andere spieren juist meer activiteit moeten gaan vertonen. Dit zoeken we uit tijdens het lichamelijk onderzoek. Vervolgens geven we je een passend oefenschema om de spierbalans te herstellen.

Dry needling/triggerpoint therapie

Is er sprake van spierspanning en triggerpoints rondom je slijmbeurs? Dan kunnen dry needling therapie en triggerpointtherapie helpen om deze spierspanning te verlagen. Bij dry needling maken we gebruik van een dunne naald om zo de spierknopen te ‘ontladen’. Door de spierknopen in een spier te ‘ontladen’ zal de spierspanning in de spier afnemen. De spierknopen zijn vaak ook met manuele triggerpointtherapie te behandelen. Hierbij masseren we lokaal op de spierknoop om zo de afvalstoffen naar een beter doorbloed gebied te sturen. Ook dit komt de spierspanning ten goede.

Massage

Ook massage kan de doorbloeding van spieren verbeteren en de afvoer van afvalstoffen bevorderen. Er zijn verschillende massagetechnieken die we kunnen inzetten. Dit is ook afhankelijk van welke spier er behandeld dient te worden. Indien gewenst kunnen we een massage ondersteunen met dry needling of manuele triggerpointtherapie. Ook is het belangrijk om de oorzaak van de verhoogde spierspanning te behandelen, omdat er anders een kans bestaat dat de verhoogde spierspanning weer terug komt.

Taping

Door middel van tapen kan de juiste stand van de gewrichten gecreëerd worden om zoveel mogelijk ruimte voor de bursa te maken. Ook kunnen overbelaste spieren ondersteund worden en verzwakte spieren geactiveerd worden. Naast de klassieke witte sporttape maken we veel gebruik van medical tape. Deze tape is elastisch en kan daardoor ook gebruikt worden om de doorbloeding van een spier te verbeteren. Ook kunnen we technieken toepassen om gewrichten te ‘sturen’ om zo de bursa zo veel mogelijk ruimte te geven.

Shockwave therapie

Shockwave therapie kan ook toegepast worden in het behandeltraject. In onze vestiging in Berghem hebben we de beschikking over een shockwave apparaat. Het apparaat kan hoogenergetische geluidsgolven afgeven ter hoogte van de bursa en zo wordt het herstelproces van de bursa versneld. Wil je meer weten over shockwave therapie? Kijk dan op deze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Adviesgesprek

Vaak is overbelasting de oorzaak van een slijmbeursontsteking en inzicht van de fysio in je belasting en belastbaarheid kan helpen om je klachten en symptomen te verminderen en herhaling van klachten te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld sportactiviteiten te snel opgebouwd? Of ben je ander werk of andere werkzaamheden gaan uitvoeren? Dit kan de klachten veroorzaken of in stand houden. We zullen dit met je in kaart brengen en je hierover adviseren. Soms is er een operatie nodig. De orthopedisch chirurg kan dit uitvoeren.

Binnen het eerste bezoek kan de diagnose gesteld worden. Soms wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Daarnaast kan het zijn dat er een aanvullend onderzoek wordt geadviseerd. Je kunt contact opnemen met Fysiotherapie4all vestiging bij jouw in de buurt. Dan plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek in.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 781 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

27-05-22

Dankzij Jordi kan ik werken en weer van het leven genietn als een redelijk normaal mens, zonder dat ik verga van de pijn, balansgestoord ben en alles laat vallen

Lees meer

Anka Merkx

  5 / 5

25-05-22

Zeer deskundig, luistert en denkt mee.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-05-22

Erg prettige fysiotherapeut, hij wist precies de plekken te vinden waar het probleem zat, en ging heel zorgvuldig met mijn zwangerschap om. Een aanrader voor mensen die een fysiotherapeut nodig hebben.

Lees meer