Wat is de oorzaak van mijn hielpijn?

Welke oorzaken zijn er voor pijn onder je hak?

1. Te strakke kuitspieren

Te strakke kuitspieren bevatten vaak triggerpoints. Dit zijn spierknopen die uit afvalstoffen bestaan. Deze spierknopen kunnen pijn uitstralen naar de hakregio en kunnen op deze manier hakpijn veroorzaken. In dit geval is het dus zaak om de kuitspieren meer te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door te rekken, te tapen, dry needling behandelingen toe te passen of door massage.

2. Achillespeesklachten

De achillespees is een sterke pees die de achterzijde van het hielbeen met de kuitspier verbindt. Bij overbelasting van de achillesspees kan deze spier in kwaliteit afnemen (tendinose), gaan ontsteken (tendinitis) of bij een acute overbelasting zelfs volledig afscheuren (achillespeesruptuur). Dit veroorzaakt pijnklachten aan de achterzijde van de hak en/of net boven de hak. Bij alle drie de blessures is het belangrijk om de belasting op de pees (tijdelijk) te verminderen door bijvoorbeeld minder te lopen en te sporten. Daarnaast kunnen fysiotherapeutische technieken, zoals taping, bijdragen aan uw herstel.

3. Enkelimpingement

Aan de achterzijde van de enkel bevinden zich verschillende structuren. Door verschillende redenen kan op deze plek een botstukje, een gedeelte van het gewrichtskapsel of een pees ingeklemd worden wat pijn aan de achterzijde van de enkel geeft. Dit wordt het achterste enkel impingement genoemd. Het is belangrijk om de oorzaak van de inklemming te achterhalen om zo de juiste behandeling in te zetten. Een mogelijke oorzaak kan het overmatig strekken van de voet zijn (bijvoorbeeld bij ballet).

4. Haglundse exostose

Deze blessure houdt in dat er aan de achterkant van het hielbeen een klein uitstekend botstukje gevormd wordt. Dit kan wrijving geven in de schoen bij bewegen en op die manier pijnklachten veroorzaken aan de achterzijde van de hak. Soms is het aanpassen van schoeisel genoeg om de Haglundse exostose te doen verdwijnen. In andere gevallen moet dit stukje bot operatief verwijderd worden. Wel is belangrijk om na te gaan waardoor dit stukje bot zich daar gevormd heeft om herhaling van klachten te voorkomen.

5. Hielspoor

Hierbij wordt er door herhaaldelijke overbelasting op de peesplaat onder de voet door het lichaam extra kalk aangemaakt op de aanhechting van de peesplaat aan het bot om zo de pees wat sterker te maken. Dit spoortje kalk wordt hielspoor genoemd. Dit veroorzaakt pijn onder de hak. Dit kunnen we vaak effectief behandelen met shockwave therapie. Hiermee vergruizen we de kalk waardoor de kalk beter opgeruimd kan worden door het lichaam. Daarnaast zult u ook de belasting op de peesplaat (tijdelijk) moeten verminderen om herhaling van klachten te voorkomen.

6. Fasciitis plantaris

Bij deze voetaandoening is er ook sprake van overbelasting op de peesplaat onder de voet, maar is er sprake van achteruitgang in kwaliteit van het peesweefsel en wordt er geen kalk gevormd. Toch ervaart men hierbij ook pijnklachten onder de hak. Hierbij is het belangrijk om (tijdelijk) de druk op de voet te verminderen (minder lopen/sporten) en zachte schoenen te dragen. Daarnaast kunnen fysiotherapeutische technieken, zoals shockwave therapie, taping, massage en dry needling ook bijdragen aan het herstelproces.

7. Tarsaal tunnel syndroom

Hierbij wordt de tibialis posterior zenuw ingeklemd. Deze loopt aan de binnenzijde van de enkel in een ‘tunnel’. Een inklemming kan bijvoorbeeld ontstaan door een enkelverzwikking of een ingezakt voetgewelf. Door de inklemming kan de zenuw uitstralende pijn, tintelingen en doofheid bij de binnenzijde van de enkel, bij de hak en/of bij de voet en tenen veroorzaken. Het is van belang de reden van de inklemming te achterhalen en daar de behandeling op te baseren. Lees meer over het tarsaal tunnel syndroom.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer